Takze programator v praci pise kod treba jen 3 hodiny z 8? A co dela ten zbytek? A co na to sef/majitel?
Koluje historka, nevím, zda pravdivá, že v USA přestal fungovat nějaký drahý přístroj, tak zavolali odborníka, ten přišel, chvíli koukal, pak vzal šroubovák, pootočil nějakým trimrem a přístroj začal fungovat. Vystavil účet na 100$ za opravu. Firma proti té částce nic neměla, ale chtěla, aby to rozepsal na položky. Tak odborník připsal:
Pootočil trimrem...........1$
Věděl kterým..............99$
Vážně si někdo myslíte, že když programátor, obecně duševní pracovník, vstane od počítače a jde na WC nebo na oběd tak přestane pracovat?
Já jsem většinu svého profesního života pracoval ve vývoji a tvrdil jsem, i magorům ...eee managerům, že konstruktér nejvíc pracuje, když zdánlivě nic nedělá. Protože když začne mlátit do klávesnice až hmatníky lítají kolem a za myší je žížnivá čára, tak to znamená že to hlavní už je uděláno, protože konstruktér už ví, co má psát a kreslit.
Pokud šéfstvo hodnotí práci podle toho jak dlouho pracovník sedí u počítače a čumí do monitoru a ne podle množství a kvality odvedené práce, tak takové šéfstvo stojí za starou bačkoru.
Dokonce tady
www.cadforum.cz lze najít dotazy, zda z výkresového souboru lze zjistit, jak dlouho na něm konstruktér pracoval.