viz
http://brianknapp.me/programmer-60-80-hour-weeks/.
Ja dodám následující. Žádnej programátor ever nepíše kód 8+ hodin denně. Pokud totiž opravdu píšete 8 hodin denně, mám pro vás špatnou zprávu - boucháte stále dokola jednu a tu samou věc a jedete to na autopilota. To je problém pro vás do budoucna (nic novýho se za takový čas nenaučíte) a taky se z vašeho mozku stane lenoch, nehledě na to, že většina takovýho kódu by se dala automatizovat s trochou práce generováním nějakého boilerplatu.
Pokud prostě člověk má za úkol programovat něco co předtím nedělal, nebo se nevyzná v doméně dané věci, úplně typicky to je tak (já to tak rozhodně mám), že třeba celý den, nebo i týden či dva přemýšlíte cestou v tramvaji, na hajzlu, ve sprše, v noci když jdete spát jak by to asi mělo fungovat. Posléze vymyslíte nějaký fungující prototyp a často je to nabouchaný za jedno odpoledne po těch dvou týdnech přemýšlení. ( <-- zde jsou na mysli takové ty práce ve stylu nastavovaní prostředí, mrdačka s gitem, patlání css, nebo generování nějakýho základního boilerplatu pro backend/frontend ve stylu připojení k databázi, mail a věci u kterých se v podstatě nepřemýšlí)
Jiná věc je šéf a pracovní prostředí v práci. Kde se jak na idiota čeká těch 8 hodin, takže to půlka lidí fejkuje - píše pseudokód, otevře si log, dokumentaci, něco "buší" do klávesnice a pak říkaj lidem na pivu že "píšou kód 8 hodin denně bez problému". Jo jasně. V nějakém průměru to není možné pač máte v hlavě pak úplně vykouřeno po těch 4 hodinách max.
V podstatě ste opět vysáváni vaším šéfem, protože ve skutečnosti pracujete daleko déle, než těch 8 hodin (to přemýšlení doma vám nikdo nezaplatí). Mimochodem v Americe jsou chytré hlavy a v kontraktech pracovních se na tyto věci myslí, takže i když v 10 večer doma mimo pracovní dobu vymyslíte algoritmus v návaznosti na vaší práci, majetkový práva k němu má vaše firma, poněvadž ta doba kdy pracujete a kdy už ne se u znalostního pracovníka prostě nedá přesně určit - samozřejmě je prograátor náležitě odměněnej, samozřejme ten, kdo není úplnej trouba, ten kdo je tomu nabídnou na HR debilitu von to příjme, šéf se na obědě akorát pomyslí co ste za blbce.
Většina z vás opravdu kóduje tak 2-3 hodinky denně, a vy to víte:) (a je to naprosto v pořádku)