1. Proč k blokaci dochází jen na serverech Economia a nikoliv Atlas.SK, který také používá Virusfree (dokonce stejné servery se stejnou prioritou)?
Jak to mám vědět. Musíte se zeptat u EXCELLO či Economie, já s nimi nemám žádné drobné. Ale kdybych měl spekulovat, tak si myslím, že Atlas.sk se nepotýkal se 7 miliony hlášení spamu s odkazem na aeronet.cz v těle zprávy v období prezidentských voleb v ČR. Neboli v SK opatření nepotřebovali, protože takový spam se u nich nevyskytoval.
Špatně si vykládátě těch 7 milionů. Článek + pan Charvát řekl:
"Virusfree a Excello používají zpětnou vazbu od milionů uživatelů. "Máme zpětnou vazbu od 7 milionů uživatelů. To je jediné, co k tomu řeknu. Nechci zveřejňovat, jak ohýbat metriky pro manipulaci zpětné vazby," říká Charvát."
Čili to je obecná zpětná vazba za všechny spamy, které kdo označil včetně viagry. Prostě dali mlhavou odpověď.
Pravděpodobnější vysvětlení je to, že seznam z konšpiratori.sk byl implementován pouze pro Economia.
Nebudu vás poučovat v jakém případě spamlist dosahuje nejlepších výsledků. Proč vyhodnocuje výrazně odlišně (úplný pass vs. drop)?
Protože jsou úplně blbí?
Já nevím, kritizuji toto celou dobu jako nesprávné technické řešení a nejen já. Otázka je kolik to opravdu dokáže ušetřit prostředků, když se rozhodli k tomuto.
Kdyby ty cenzurované weby generovaly tolik spamu, nemyslíte, že by se hromadně objevili na spamlistech? Na seznamu je přes 100 webů, i kdyby někdo z nich spamoval (nepotvrzeno), tak to blokování je nějaký princip kolektivní viny?
2. Z čeho vycházíte, když tvrdíte (minimálně pan z Excello), že jde o známé spamery a jsou na mnoha různých spamlistech? Jenom připomenu, že zatím nikdo ani samotné Excello nedokázal aeronet.cz najít jinde než na SORBS a to záznam z roku 2015, nikoliv na doménu aeronet.cz, ale IP, která má PTR server.uret.in.
Já nic takového netvrdil, takže na otázku nemůžu odpovědět. Je návodná.
Ok, tak tady máme shodu. Podle mě neříkal pravdu.
3. Je podle vás správné používat seznam, který je tvůrcem určen k neinzerování za účelem určování spamu?
Záleží na podmínkách. Pokud by to mělo být samostatné opatření bez ohledu na další tak nejspíše nenajdu důvod proč to tak udělat. Pokud ale vím tam Virusfree vyhodnocuje na základě korelace mezi více seznamy a tenhle je snad jen pomůcka? Nikde jsem neviděl potvrzení, že prostě plácli tenhle seznam jako blacklist do svého antispamu.
Takové potvrzení asi nikdy nedostaneme:) Podle mě si protiřečíte, když říkáte, že jde o korelaci mezi více seznamy a výše píšete, že jste to nikdy netvrdil. Jinak souhlas.