Pokud znate aplikovanou teorii relativity,
To má být jako co?
Stoji vlak na nadrazi. V nem sedi na ruznych mistech 2 pozorovatele (cestujici). Pruvodci zapiska a vlak se rozjede. A pak se ti cestujici potkaji a strhne se mezi nima hadka.
Jeden tvrdi ze pruvodci piskl az byla zelena, druhy kdyz jeste byla cervena. A oba maji pravdu. Zkuste se zamyslet, kde ve vlaku musi byt umisteni, aby to byla pravda (fyzika zakladni skoly).
Tento priklad jsem cetl v casopise ABC takovych 25-30 let dozadu.
To co si myslite, ze je pravda neni dulezite. Vzdycky je to vas postoj.
Narážel jsem na ten pojem "aplikovaná". Teorie relativity je fyzikální teorie, takže nedává vůbec žádný smysl její výsledky aplikovat na mezilidské vztahy. Ničím takovým se teorie relativity nezabývá. Pojem "aplikovaná" má u vědeckých teorií význam "s přesahem do praxe" - u fyzikálních teorií obvykle s přesahem do technické praxe, takže např. aplikovaná speciální teorie relativity jsou třeba technické výpočty nutné ke konstrukci relativistického urychlovače částic, aplikovaná mechanika je např. teorie pružnosti a pevnosti nebo třeba stavební statika. Jinými slovy, "aplikovaná" má povahu určité podmnožiny dané teorie, určené k řešení konkrétních problémů praxe. Ale vaše použití toho spojení je tak na udělení Bludného balvanu.
Fyzika je založena na objektivních pravdách, i ve fyzice a v samotné teorii relativity se vyskytují tzv. absolutní skutečnosti, neboli relativistické invarianty. Jestliže první postulát speciální teorie relativity tvrdí, že rychlost světla ve vakuu je ve všech vztažných soustavách stejná, rovna konstantě
c, tak to opravdu není žádný můj postoj, ale předpoklad, na němž ta teorie stojí, který bere za objektivní, absolutní fakt. Jestliže budu mít těleso s elektrickým nábojem
Q, tak z pohledu speciální teorie relativity půjde o absolutní fakt, bez ohledu na to, který pozorovatel z které vztažné soustavy se na to těleso bude dívat - každý z nich naměří ten samý náboj, bez ohledu na to, jaký k tomu zaujímá postoj. Hodnota toho náboje je absolutní objektivní pravda.
Tedy tvrzení, že pravda je
vždycky jen můj postoj, není pravdivé. Jsou pravdy, které s mým postojem nemají vůbec nic společného. Když definuji, co je logický výrok, co jsou čísla, co sčítání a co rovnost, tak tvrzení "jedna plus jedna rovná se dvě" je pravda - vždycky a za všech okolností. Bez ohledu na postoj můj či kohokoli jiného. Když řeknu, že na Měsíci dosud nebyl pozorován žádný výskyt dinosaurů, tak je to opět pravda, bez ohledu na můj postoj.
Jinak pokyn k vypravení vlaku dává výpravčí. Průvodčí provází vlak na jeho cestě, štípe lístky, poskytuje cestujícím informace, dbá na dodržování přepravních podmínek a signál k odjezdu dává leda tak na nějaké zastávce na širé trati, kde žádné návěstidlo není.