Jaký SSD doporučujete pro Linux?

blacknoisex

Jaký SSD doporučujete pro Linux?
« kdy: 02. 02. 2018, 11:45:49 »
Hloupá průzkumná otázka, ale jaké SSD používáte?
...pro domácí účely, tak 120/250GB

Jsou s tím ještě pořád nějaké problémy? ...firmware, optimalizace, kernel.

Zatím mi stačily plotny, ale situace se mění.

« Poslední změna: 02. 02. 2018, 12:24:28 od Petr Krčmář »

Trubicoid2

Re:jaký SSD doporučujete pro linux?
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2018, 11:58:21 »
Mám samsungy a Intel, problém není

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
Re:jaký SSD doporučujete pro linux?
« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2018, 12:03:52 »
mel jsem intely, nyni mam samsung 850 evo 250 gb zaruka 5 let imho je rychlejsi nez ty intely co staly zhruba stejne (nyni je mam v jinych strojich)

Re:Jaký SSD doporučujete pro Linux?
« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2018, 12:33:32 »
Dneska urcite vol NVMe.

Solidne se da vybrat m.j. u Samsungu, Intelu a "Crucialu". Trebas 960 Pro bez problemu az do vcerejska (a pak neuvazeny upgrade na 4.15). Ale snad kazda firma mela i nejaky nepovedeny model nebo vic (zly pohled smerem stara EVO).

Co je vhodne kde nastavit najdes na: https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives
Co  jsem tak zbezne koukal na jina distra, tak to vetsinou vsechno nastavi rozumne uz v defaultu. Je dobre zjistit si, jak ma dany model reseny oveprovissioning a pokud nema nebo ma malicko, tak nechat kus nepouzity.

Pozor na TRIM s LUKSem, jde to, ale ma to bezpecnostni dusledky.

?

« Odpověď #4 kdy: 02. 02. 2018, 12:43:02 »
Jak SSD, tak SD karty, tak USB flashy kupuju jenom SanDisk. K Samsungu mám averzi kvůli jejich podpoře, respektive nepodpoře všeho, co má jejich logo. Foťáky a tiskárny zařízli úplně, telefony nic moc, televize a monitory taky nic moc

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2018, 13:18:59 »
Hloupá průzkumná otázka, ale jaké SSD používáte?
...pro domácí účely, tak 120/250GB

Jsou s tím ještě pořád nějaké problémy? ...firmware, optimalizace, kernel.

Zatím mi stačily plotny, ale situace se mění.

Z hlediska spolehlivosti Samsung Pro nebo serverové varianty, nebo Intel.
Rychlostně jsou na tom také velmi dobře, ale v rychlosti je dotahují i jiné značky.
Z hlediska obchodní prozíravosti, 120 GB SSD je už mrtvá věc, neprodejná, nepoužitelná v čemkoliv jiném, než např. na Linux (Windows se na 120 GB dobře nevejdou, brzy místo dojde). Takže bych volil 200, lépe 400 GB.

Určitě stojí za to jít do NVMe M.2, mimo jiné zvládají zpracovávat paralelně zápis i čtení a nárůst IOPS je znatelný.

Takže teď se rozhodněte, které z parametrů považujete za důležité.

Dobrý kompromisem jsou Samsung Evo - nejsou to úplné sračky, ale na špičku to ještě z daleka nedosahuje.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2018, 13:42:17 »
jak je to s tim ssd NVMe M2 ?

precetl jsem

https://cs.wikipedia.org/wiki/NVM_express#Hardwarov%C3%A1_podpora_NVMe

a nejsem z toho moc moudrej, staci radic SATA3 nebo je potreba uplne novy radic ktery vetsina starsich stroju zvlast laptopu nema ?

« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2018, 13:45:37 »
a nejsem z toho moc moudrej, staci radic SATA3 nebo je potreba uplne novy radic ktery vetsina starsich stroju zvlast laptopu nema ?

Starší to nemají. Pokud se jedná o starší notebook, pak bych patrně bral v potaz to, že ze starého hardware se zázraky nevykřešou - a pak bych se méně ohlížel na to, jestli bude disk po nějaké dobně ještě prodejný, nebo jestli vydrží běhat 5 let - protože ani jedno není už důležitý parametr.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2018, 13:48:18 »
no ja prechazel z rotacaku na ssd jak na SATA2 tak pozdeji SATA3 a i na SATA2 byl ten rozdil dost citelnej, nejen bootovani a spousteni aplikaci ale obecne responsivness.. SATA3 to je raketa proti rotacnim diskum

« Odpověď #9 kdy: 02. 02. 2018, 13:57:07 »
no ja prechazel z rotacaku na ssd jak na SATA2 tak pozdeji SATA3 a i na SATA2 byl ten rozdil dost citelnej, nejen bootovani a spousteni aplikaci ale obecne responsivness.. SATA3 to je raketa proti rotacnim diskum

Ano, ale dnes už jsou měřítka zase někde jinde. Mezi SATA(3) SSD a NVMe M.2 SSD je opět obrovský rozdíl. A v ceně není zas až takový rozdíl, jako ve výkonu. Takže pokud můžete dát 1000 Kč do něčeho s perspektivou, nebo do něčeho na konci svého života, co zvolíte? ...no a pokud máte možnost jedině SATA, pak bych to bral, že se jedná o umírající technologii na, řekněme 2-3 roky. A podle toho bych zvolil kompromis hlavně podle ceny.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 02. 02. 2018, 14:18:45 »
@Miroslav Šilhavý: A kdepak to kupujete SSD disky za litr?

« Odpověď #11 kdy: 02. 02. 2018, 14:20:42 »
@Miroslav Šilhavý: A kdepak to kupujete SSD disky za litr?

:))) to nebylo myšleno, že SSD disk je za litr, ale že prostě jestli mám dát kačku (jednu, sto, tisíc, několik tisíc) do něčeho, co už je na konci svého života, nebo do něčeho, co má budoucnost, tak volím budoucnost. Pokud nemám notebook, který by to umožňoval, pak se víc kloním k ohledu na cenu.

« Odpověď #12 kdy: 02. 02. 2018, 14:27:45 »
Pokud je to na běžnou kancelářskou práci, tak určitě čím větší kapacita tím líp. U SSDček větší kapacita znamená i delší životnost, především pokud nebude SSDčko kapacitně do mrtě využité. Protože wear leveling.

Na speciální záležitosti, jako je bootovačka pro routery a embedded použití, kde Vám stačí na systém třeba pár set MB, nepotřebujete dnešní horentní kapacity. Bohužel mrňavé kapacity v jednotkách GB jsou dneska dostupné jenom jako průmyslové disky (mSATA, M2, CFast, CF, 2.5" apod.). Mohou mít širší rozsah teplot, netrhají asfalt, ale jsou zaměřené na vyšší odolnost proti poškození dat: i prosté MLC provedení se snaží nedržet dirty buffery v RAMce, rozkládají zápisy po celé ploše (a počet přepisů průměr/max z nich lze vyčíst), dají se koupit varianty SLC a "redundancí ztužené MLC" které mají povolený počet přepisů v desítkách tisíc... Pravda je, že na read-only bootovačku úplně stačí něco levnějšího s MLC čipy.  SLC a "iSLC" ((TM)Innodisk) mají smysl v případech kdy se ukáže, že MLC odejde příliš rychle na počet přepisů. Což bývá obvykle logováním nějakých aplikačních dat, provozem databáze apod. Taky dodací lhůta těchto specialit bývá 2-6 týdnů.

Linux by měl mít oproti Windows výhodu v menším počtu zápisů, případně máte možnost toto dále ladit. (Mount s opšnou "noatime" je naprostý základ a pouhý začátek.) Standardní kancelářské Windows swapují jako o závod (leckdy zbytečně), aktualizační služba si pořád něco štrachá na disku (pokud se nezacyklí v RAMce), antivirák při spuštění každého programu štrachá na disku jako vzteklej a taky se pořád aktualizuje... Windows Embedded si asi na kancelářský stroj pořizovat nebudete. Pokud jsem mohl pozorovat, Linux trápí disky o poznání míň. Máte možnost ovlivnit swappiness, podrobně doladit/omezit logování apod. Na kancelářském stroji asi nepoužijete read-only root, ať už se bavíme o Linuxu nebo o Windows EWF.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 02. 02. 2018, 14:31:41 »
Ja mam Kingston SUV400, 240 GB. Funguje, trim dela, na problemy jsem nenarazil. Byl levnejsi nez Samsungy, mozna i kvuli te kapacite o 10 GB mensi, nez nejmensi Samsungy. Ale Kingston jsem koupil proto, ze po tom, co jsem si precetl tady o problemech nekterych lidi s nekterymi Samsungy, tak jsem nechtel delat pokusneho kralika. Prosel jsem review a fora na Internetu, na zadna negativa jsem nenarazil. Benchmarky ve srovnani s jinymi jsem neresil, takze neporadim. Extra vykon nepotrebuju, ve srovnani s plotnami to prineslo o dost rychlejsi boot a hlavne lepsi odezvu systemu. Jedine, co by mohlo byt opruz, je update firmware, kdyby to nekdo potreboval. Utilitu maji jen pro Widle,  obavam se ale, ze v tomto nejsou jedini.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 02. 02. 2018, 14:37:47 »
Pokud je to na běžnou kancelářskou práci, tak určitě čím větší kapacita tím líp. U SSDček větší kapacita znamená i delší životnost, především pokud nebude SSDčko kapacitně do mrtě využité. Protože wear leveling.

Zase na druhou stranu cim vetsi disk, tim vetsi bordel. Clovek pak pri uklizeni stejne zjisti, ze vetsina tech dat je na dve veci. Takze ja  kupuju vzdycky disky mensi, obcas i ty nejmensi, ktere jsou jeste k mani. Vyjdou obvykle levneji, kolikrat je prodejce rad, ze se toho zbavi a jednou je clovek stejne bude muset vymenit a pristi disk bude vetsi, protoze male zatim vymrou.

Takze snad leda kvuli tomu wearlevelingu je to dobry napad. Idealne by clovek ovladal doublething, udelal si relativne maly oddil a pak zapomnel, ze je tam ten prazdny zbytek. Jinak se v tom bordelu po par updatech utopi.