Zkušenosti s Macbook Pro

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Skusenosti s Macbook Pro
« Odpověď #30 kdy: 13. 01. 2018, 11:40:15 »
take jsem byl skepticky k lesklemu displeji ale opravdu mi to nevadi, co mi vadi jsou duchy, prejdes z jednoho webu na jiny a v pozadi jeste nejakou chvili jsou videt siluety predchoziho webu

Asi se jim to ponekud vypaluje kvuli tomu kravskemu jasu, ktery tu nekdo pred casem vychvaloval. Ale ujistete se pohledem nekam na zed, ze ty duchy nemate vypalene modrym svetlem do sitnice. Pokud ano, zacnete u Macu pouzivat slunecni bryle s alespon 70 % filtraci.

macík

« Odpověď #31 kdy: 13. 01. 2018, 11:56:23 »
Grafy opotřební Li-ion baterek ukazují, že opotřebení baterky  od začátku jde pomalu lineráně a pak najednou bum se začne opotřebovávat dost rychle od určitého okamžiku , který je individuální, záleží na kvalitě článku, šetrnosti vybíjení,nabíjení (proudy a meze nabíjení a vybíjení ; proto je důležité baterii nepřebíjet ani hodně nevybíjet a nenechávat v obou extrémech dlouhou dobu) a teplotě.  Ná se to najít na stackoverflow, souvisí to ,že při velkých proudech v baterce se částice anody či katody přemění na vodivé a jednak tím už ztrácí funkci jako donor/akceptor elektronů a za druhé tím vlastně dělají malý zkrat. Každým cyklem se snižují množství náboje v mAh, které je možné baterky dostat (lépe řečeno prohnat ve směru proudu, který má smysl nabíjení), před překročením bezpečného napětí. Když se tyto částečky zvětšují, prostoupí až k druhému konci a udělají velký zkrat. A začíná řetězová reakce, fáze rychlého opotřebování baterky případně Samovznícení.

Koupil jsem ho s hruba 300 cykly s 93-94%.  Mohu říct, u jiných výrobců 90% nastane za rok, 80% do 2 let. U pár notebooků baterka po 3 letech chcípla na 50%.
Pokud tedy apple má po 5 letech, 380 cyklech 90%, o něčem to svědčí.

> Lojza
aféra vypalování obrazu byla dokumentována na v roce 2013, údajně se používaly panely od LG, tímto trpící, Samsungy tím netrpí. Čili displejová loterie.  Já nevím, jak zjistit, jakým mám v Macbooku. Ovšem obraz se vypaluje i na AUO i LG, co ještě mám.

duchy v sítnici jsou vada člověka a né notebooku a jsou to pohyblivé skvrny nazývané v US English floaters.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 13. 01. 2018, 12:04:03 »
duchy v sítnici jsou vada člověka a né notebooku a jsou to pohyblivé skvrny nazývané v US English floaters.

Nikoliv pokud maji podobu treba spreadsheetove tabulky.

Jenda

« Odpověď #33 kdy: 13. 01. 2018, 12:07:13 »
Famózní kapacita baterie 84 Wh. Po 3 letech má baterka s 320 cykly 93%, po 5 leteh s  380 cykly 90%. Ale bohužel musí se člověk vědět, že se musí "přelepit prostřední pin", aby se macbook nedobíjel na 100% pokaždé (držet baterku mezi 20% a 75%).

Asus U36G, cena třetinová, baterie 80 Wh, po 5 letech s ~600 cykly na 75 % bez omezování maximálního nabití. A na rozdíl od macbooku lze triviálně vyměnit.

aoam

« Odpověď #34 kdy: 13. 01. 2018, 12:59:58 »
Ahoj,
můj subjektivní názor je následovný, po půlrok u používání masoxu ti nemůžu říct jestli do toho jít nebo ne, má to slušnou výdrž baterie vzhledem k tomu že mám již několik let používaný kus, pěkné barvy displaye, podsvícená klávesnice a jiné výhody co ti každý nasype,

poslední dobou ale cítím problémy na mých prstech, dlouhodobé používání jejich klávesnice a touchpadu mi způsobuje bolest při psaní prakticky na všech prstech a kdykoliv můžu napojím to na klávesnici a myš, ohledně externího monitoru a používání dvou naráz, nepraktické takže zaklapnu a dělám jen na jednom.

Systém jsem si ponechal původní at si ho vyzkouším a už jsem u něj zůstal a nemám potíže (doma ale použivám linux).
Jednou z dalších slabin na kterou jsem narazil jsou znaky na klávesnici F1-Fx, zabrat si mohli pouze čtyři z nich, není příjemné mačkat fn+sluníčko a podobně..

Používám jej na programování a výkonem je mi více než dostatečný.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 13. 01. 2018, 13:14:27 »
  • Famózní kapacita baterie 84 Wh. Po 3 letech má baterka s 320 cykly 93%, po 5 leteh s  380 cykly 90%. Ale bohužel musí se člověk vědět, že se musí "přelepit prostřední pin", aby se macbook nedobíjel na 100% pokaždé (držet baterku mezi 20% a 75%).

Tak tohle mě dostalo, kapacita baterie je tak famózní, že je třeba ji uměle snížit její využitelnou kapacitu min o 25 až 80 %.

Zbytek komentářů macíka, které nešetří slovem "famózní" u toho či onoho nemá cenu komentovat, obraz si udělá každý sám, když si přečte u té famóznosti jeho závěr:

Mimochodem, můžu ti ho prodat za 25000 (8GB, 256 15" Iris Pro)

...osobně nemám ve zvyku se famózních věcí zbavovat, mají pro mě nevyčíslitelnou hodnotu.

S Mac stroji mám spoustu zkušeností, v žádném případě to nejsou jen superlativy, jak se tu někteří snaží naznačovat. Osobně si myslím, že co novější generace, tím větší opruz (nerozšiřitelnost, nevyměnitelnost, omezenost HW i SW). Pokud se vejdete svými potřebami do toho co nabízejí, jste spokojeni, Apple je totiž svět sám pro sebe, kdy v něm zůstanete, jde relativně  pohodě, pokud jste náročnější, nebo vystrčíte růžky do světa mimo Apple může to být až utrpení. 2015 má AFAIK SSD ještě na konektoru (RAM už pájené), ale není to standardní M.2. Jsou na to redukce, ale není to levná záležitost.

Apple stroje se mi z mnoha ohledu líbí, ale také z jiných nelíbí. Kdybych měl hlasovat peněženkou, pořídím si za své peníze něco jiného.

?

« Odpověď #36 kdy: 13. 01. 2018, 13:21:35 »
2) velky touchpad a nechtene dotyky pri psani - apple to ma (na rozdil od lenova) tak vychytane, ze to neudela pohyb mysi. on nejak proste pozna jestli je to prst nebo takovy ten "polstarek" kde zacina palec
4) je vhodne si poridit iphone. napr: internet pres hotspot v iphone -> macos vi, ze je na mobilnich datech a chova se podle toho.
6) konektory? a co presne potrebujes v dnesni dobe? magic mouse je bezdrat, klaveska taky bezdrat. co dal? grafika je pres usb-c. tohle vidi jako problem jen lidi co to nemaji, lidi co to pouzivaji proste jedou pres jednu redukci na vse a hotovo.
8 ) ze nejde nic vymenit? 16GB RAM a aspon 256GB storage a nejak nemam potrebu nic upgradovat. letovat toho cim dal vic zacina cim dal vic vyrobcu. je to efektivni. pro ne.

2) O touchpad nikdo nestojí a trackpoint to nemá
4) Windows má možnost si u libovolného připojení toto zaškrtnout, nic světoborného.
6) na magic mouse sere pes, protože ergonomie
8) 16GB RAM a 256GB SSD má i můj X let starý thinkpad

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 13. 01. 2018, 13:29:55 »
macik - ad  Já nevím, jak zjistit, jakým mám v Macbooku

u meho modelu funguje
Run this terminal command: ioreg -lw0 | grep "EDID" | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r

"LP" followed by a bunch of number is LG and "LSN" is Samsung

bohuzel mam LG, nevim jestli prikaz bude fungovat i u tveho modelu

FrantaPepa1

« Odpověď #38 kdy: 13. 01. 2018, 16:58:50 »
Macbook se podle mě vyplatí pro lidi, co chtěj notebook s velkou výdrží, protože u konkurence se na nižší cenu těžko dostanou. Já právě budu shánět novej notebook na programování (náhrada z 7 let starej výborně fungující a někým nenáviděnej Acer), ale ty ceny Apple jsou fakt přestřelený. 15" a 16GB RAM za +70k..

Měl bych dotaz na ty co maj MB - jak se pracuje s tak velkym rozlišenim na 13" nebo 15"? Na svym notebooku 15" mam starý 1366×768 a bojim se, že i na 1920x1080 budou prvky už hodně malý. Chci notebook, na kterym jde pracovat i bez externího monitoru, ne na přenášení (takže 13" ne).

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 13. 01. 2018, 17:27:14 »
je to v podstate 1440*900 akorat vic prokresleny, samozrejme lze zvolit vyssi rozliseni a pres 3rd party utility dokonce nativni 2880*1800

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 13. 01. 2018, 17:51:49 »
No, ono je to v nativnim rozliseni porad, jen to velikosti pisma, oken a vseho vypada jako kdyz to ma nizsi rozliseni.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 13. 01. 2018, 18:02:42 »
ja to popisoval z hlediska user experience ne toho jak to probiha na pozadi (to si netroufam)

btw win10 uz take konecne umi hidpi na malych uhloprickach

http://notebookblog.cz/technika/zkusenosti-a-reklamace/test-dell-xps-13-s-ctyrjadrem-a-srovnani-konfiguraci/

« Odpověď #42 kdy: 13. 01. 2018, 21:22:36 »
Btw. v Xkách se odjakživa pastuje prostředním tlačítkem.
co presne znamena "prostredni tlacitko"? jakoze na mysi? WtF? proc bych mel sundavat ruce z klavesky.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #43 kdy: 13. 01. 2018, 21:25:26 »
Proto mam vyhradne dratove mysi a hodlam v tom pokracovat
obavam se, ze dratova alternativa k magic mouse (tj multitouch misto tlacitek) najdu blbe. a dokud nepoznas touchpad apple tak nepochopis. ja to taky nechapal.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Jenda

« Odpověď #44 kdy: 13. 01. 2018, 22:16:39 »
co presne znamena "prostredni tlacitko"? jakoze na mysi? WtF? proc bych mel sundavat ruce z klavesky.

1) Zmíněný ThinkPad T420 má prostřední tlačítko hned pod mezerníkem.

2) Už máš ruku stejně na myši - nebo jsi selectnul, zkopíroval, a přesunul se na místo vložení klávesnicí (a současně nepoužíváš editor typu Vim, který si schránku spravuje sám - yy a p)?

3) Ale pak jsem si všiml, že tazatele stejně trápí copy, ne paste - a to se děje automaticky označením, žádné Ctrl+C netřeba.