Zdravím.
Pôvodne som svoj problém adresoval na iné, slovenské fórum ale rázom sa tam stretlo toľko "odborníkov", že som si povedal, že to skúsim ešte niekde inde.
4 Linuxové servery prevádzkujem už cca 15 rokov. Sú to rôzne konfigurácie na rôznych miestach ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že všetky v menších firmách s počtom zamestnancov - do 100.
Bežiace služby - Apache (weby - asi cca 16 virtualhostov, rôzne CMSka, intranet a nexcloudy), Mail systém (vrátane vonkajšieho prístupu na imap/smtpd), Samba (pre prístup k rôznym dokumentov na serveri z lokálnej siete), MySQL, SQUID proxy, Virtual-Box (s Windows Serverom pre špecifické služby) a niekde beží doslova ProxMox s 3 Linux KVM a 1 WinServ.
Fígeľ je v tom, že všetky moje doterajšie servery sú obyčajné, sprosté skladačky Desktopových PC, zložené na kolene, obsahujúce väčšinou nejaký Intel Core iX s cca ~16 GB RAM a obyčajnými WD BLUE diskami v linux soft. raide.
Nekameňujte ma, keď som s týmto kolobehom začínal - nebolo iného východiska. Financie nedovolili.
Fígeľ č. 2 spočíva v tom, že toto riešenie, či sa to už bude niekomu páčiť alebo nie - bolo po celé tie roky vcelku flexibilné a spoľahlivé. Na "serveroch" odchádzal najčastejšie len atx zdroj, ktorý sa vymenil za pár minút a všetko bežalo ďalej.
Len jeden krát za celú tú dobu sa mi na jednom serveri stávalo, že zhadzovalo služby - čo sa podarilo v pomerne krátkom čase vyriešiť výmenou RAM, kúpenou v obchode za rohom za 20 eur.
Asi 3x sa vymieňali disky ktorých poruchu sa ale vždy podarilo cez SMART podchytiť včas a tak k žiadnej strate dát nedošlo.
A teraz konečne k môjmu problému.
Moji zamestnávateľia sú za tie roky solventnejší a mám možnosť (možno) vymeniť tieto skladačky za ozajstný serverový HW. Už stárnem a chuť experimentovať či hazardovať je značne menšia a tak by som chcel vedieť či je to pri cenovej relácií 1200-1500eur/mašinu reálne.
Už som sa dozvedel niečo o ECC, vyslovene serverových procesoroch, komponentoch vyrábaných pre 24/7 hod. prevádzku. Väčšina tých informácií mi skôr príde ako marketingový blábol lebo nejaké reálne skúsenosti z prevádzky za tie roky mám a hoci žiadna z tých mojích skladačiek nebola robená pre 24/7 prevádzku - všetky ale naozaj všetky fungovali relatívne bezproblémovo až do svojho konca - niekoľko rokov vkuse.
Hoc by som veľmi rád zveril ďalšiu prevádzku do rúk profesionálnemu hardwéru - mám obavy že moja schopnosť znovu-nastolenia prevádzky v prípade poruchy takej ECC RAM či výmeny atypického napájacieho zdroja, motherboard či procesora bude v prípade originálnej HW konfigurácie väčší problém ako v prípade tých "skladačiek".
Ja si nemôžem dovoliť výpadky na úrovni dní ale maximálne pár hodín... .
Je tu niečo, o čom neviem v prípade toho serverového HW? Nejaké iné, dôležité klady ktoré by som mal zvážiť?
ĎAKUJEM za akýkoľvek názor a ospravedlňujem sa za nudné čítanie. :-)