Práce pro programátorského „důchodce“

anonym

Re:Práce pro programátorského „důchodce“
« Odpověď #15 kdy: 14. 12. 2017, 11:58:01 »
No to je zajimavy dotaz, zrovna jsem se chtel zeptat, proc skoro nevidam zadne starsi programatory. A prijde mi to teda dost na hovno, me je 27 a ty "mlade dynamicke kolektivy" mi uz lezou zadeki i krkem. Vite cim to je? To vam reknu naprosto presne a odkazuju se na Zakon triviality. HR je typicky clovek, ktery vi hovno o praci, na kterou nabira. Dokaze se angazovat jen v par vecech. Jedna z nich je, jestli se ji ten clovek na pohovoru pozdava, jestli je cool... a asi i to, jestli uz neni moc starej. nechtel bych delat ve firme se staryma, kde kazdy resi mimina atd., ale rozhodne chci delat ve firme, kde jsou vsechny generace zastoupene. Meli jsme ve firme asi 2 50ti lete programatory a byli super, meli zkusenosti a byli rozumni. Dokreslujou tym. To je jako kdyz HR udela kolektiv ze samych vyculenych debilku, co jsou podle ni jakoze "v pohode". V dobrem kolektivu jsou zastoupeny vsechny vekove kategorie a ruzne povahy, nejen slunicka, ale i ten cholerik co umi dat razneji neco najevo je potreba. Opravdu me fascinuje, ze starsi maji problem si najit praci, ale nemaji problem nabrat na juniorske pozice naprosto nekvalifikovane lidi.

Kit

« Odpověď #16 kdy: 14. 12. 2017, 13:11:54 »
Zatim jsem byl na 3 pohovorech a vsechny muj vek evidentne neprijemne zaskocil, i kdyz jsem nemel zadny hluchy misto. Takze hledam dal, ale prijde mi, ze je to vsechno tak nejak stejny.

Tři pohovory nejsou nic. Zkus jich ještě deset či dvacet. Ber to tak, že firma, která o tebe nestojí, je vlastně odpadem. Osobně jsem uspěl na desátém pohovoru a z těch deseti měli pro mne nejlepší podmínky. Najednou jsem byl rád, že mě ti předchozí odmítli.

anonym

« Odpověď #17 kdy: 14. 12. 2017, 13:26:41 »
Zatim jsem byl na 3 pohovorech a vsechny muj vek evidentne neprijemne zaskocil, i kdyz jsem nemel zadny hluchy misto. Takze hledam dal, ale prijde mi, ze je to vsechno tak nejak stejny.

Tři pohovory nejsou nic. Zkus jich ještě deset či dvacet. Ber to tak, že firma, která o tebe nestojí, je vlastně odpadem. Osobně jsem uspěl na desátém pohovoru a z těch deseti měli pro mne nejlepší podmínky. Najednou jsem byl rád, že mě ti předchozí odmítli.

Rikas si u pohovoru kolik chces, nebo si nechas rict, kolik ti daji?

UF

« Odpověď #18 kdy: 14. 12. 2017, 13:28:01 »
....

kit zabijak

R1979

« Odpověď #19 kdy: 14. 12. 2017, 13:54:46 »
To musí být trolling, protože o mě se loni celkem rvali a mohl jsem si vybírat. A to mám v programování (Java + SQL) praxi jen 4 roky, předtím jsem dělal admina (Windows, AD, Exchange ...).

A pokud je to fakt realita, tak to bude spíše tím, co umíte. Ono se sice řekne frontend, backend a rdbs, ale pokud je to například  HTML tabulky + jquery, php a mysql, tak to fakt nebude věkem.

Magmam

« Odpověď #20 kdy: 14. 12. 2017, 14:25:11 »
Nekdo ma jinou zkusenost nez vy, tak je to automaticky trolling? Dotycni, zkuste trochu vyspet...

Muj zazitek z pohovoru, jak jsem popisoval, nebyl dobry. Samozrejme ze nikdo primo nerekne "je ti pres 40, nemas sanci", ale pokud mate aspon trochu emocni inteligence, tak ty naznaky pochytite spolehlive.

Pohovory budu zkouset dal, nic jineho mi ani nezbyva. Jen ten start mi docela sebral elan. Nezkousel jsem zadne startupy ale firmy, ktere vypadaly docela zavedene a se seriozni inzerci (az na ten mlady dynamicky...). Treba to priste bude lepsi.

i

« Odpověď #21 kdy: 14. 12. 2017, 14:27:49 »
Bohuže, dnes většina firem chce spíš lepiče polotovarů kombinované s tlučhubou než skutečné programátory.  Já měl zzadekekliku, pacuji na C a na posixu, je mi přes 50 a nedávno se mi podařilo uchytit v jedné hodně velké společnosti pod několika vrstvami lepičů kódu, Tenkrát sháněli vyloženě člověka na C, jako jediná firma mi při pohovoru dala skutečný test ze skutečného programování v C, měl jsem tuškou na papír napsat nějaké funkce podle požadavku a kontrolovali mi je programátoři a na konci součásti pohovoru byli i regulární výrazy.  Ty pohovory u jiných firem předtím byli o proti tomu směšné, měl jsem spíš pocit že byli vedeni komedianty kteří ani nevěděli co chtěji, bylo pro ně důležité spíš jak se člověk umí ohánět hubou než to co má hlavě, asi jsem lopata, ale z lidí kteří se ohání především hudou se mi zvedá žaludek, z některých pohovorů jsem raději odešel sám před dokončením.  Dnes bych asi další podobné místo hledal jen těžko, java a její FW mi nelezou do hlavy, čistá java možná, ale jeji FW bych opravdu už dnes nedal.

Phi

« Odpověď #22 kdy: 14. 12. 2017, 15:21:23 »
V Praze Barclays,  Deutsche Borse.

balki

« Odpověď #23 kdy: 14. 12. 2017, 15:40:34 »
Dnes bych asi další podobné místo hledal jen těžko, java a její FW mi nelezou do hlavy, čistá java možná, ale jeji FW bych opravdu už dnes nedal.

Na java frameworky to chce trosku lopatactva a hranaty zadok,aj na pokrocile pouzivanie javy.  Ako ostatne na vsetko. To len posix sa da zmaknut za dva dni.

Lemming

« Odpověď #24 kdy: 14. 12. 2017, 15:45:01 »
Nekdo ma jinou zkusenost nez vy, tak je to automaticky trolling? Dotycni, zkuste trochu vyspet...

Ano, pokud mi někdo bude tvrdit něco, co je v příkrém rozporu s mojí osobní zkušeností (viz výše), tak zpozorním. A pak si všimnu dalších podivností:

a pohovoruje me clovek, co by klidne mohl byt muj syn

Řekněme, že byste měl syna ve dvaceti. 41-20 = 21 Nikdy se mi nestalo, že by mě pohovoroval člověk, kterému by bylo 21. Takový by, ostatně, ani neměl ukončenou VŠ. A vám se to stalo hned třikrát za sebou. Dost zvláštní, ne?

vsechny muj vek evidentne neprijemne zaskocil

Jak je mohl zaskočit, když musel být předem jasný z vašeho životopisu? Leda snad že byste ve čtyřiceti vypadal na šedesát...

Takže buď si svoji historku notně přibarvujete, nebo je to čistý trolling. Sorry.

HAR

« Odpověď #25 kdy: 14. 12. 2017, 17:00:15 »
Když jsem dělal v Brně v Honeywellu, tak jsem tam narazil i na pár starších lidí, plus v kodexu mají, že nediskriminují kvůli věku. Co to zkusit tam?

P1974

« Odpověď #26 kdy: 14. 12. 2017, 17:18:26 »
1) To, že si personalisté ani pořádně nepřečtou životopis je aspoň v Brně naprosto normální věc.
2) Ne každý má to štěstí, že může dělat v pozdějším věku (40+) na moderních a žádaných věcech.
3) Samotnému je mne záhadou, proč nejsem schopen v Brně změnit rychle zaměstnání, když v současné firmě
jsou zákaznici se mnou spokojeni a jsem pomalu na z práce na roztrhání a firma má ze mne zisk jako prase.
IT firmy hledají převážně chytré absolventy, kteří za pár šupů budou dělat hodnotnout práci.
Zkušený IT pracovník je pro ně nezajímavý.

DW

« Odpověď #27 kdy: 14. 12. 2017, 20:56:04 »
no, ja som tiez 40+, ale ked na linkedin zavesim ze som aktualne volny tak mam hned mrte ponuk, napriek tomu ze mam vek uvedeny v CV... ide o to mat co ponuknut a na pohovore ukazat ze budes platnym clenom teamu (nie len po pracovnej stranke)... I ked tiez mi to tu pride ako trolling, hlavne v spojitosti s poslednymi diskusiami o lopatach a platoch...

Kit

« Odpověď #28 kdy: 14. 12. 2017, 21:08:48 »

Rikas si u pohovoru kolik chces, nebo si nechas rict, kolik ti daji?

Vždy řeknu, kolik chci. V těch devíti případech ani nereagovali nabídkou a řekli mi, že se ozvou. Po týdnu mi napsali, že našli "někoho vhodnějšího", což si volně překládám na "někoho levnějšího". V laciné firmě je zbytečné pracovat.

DW

« Odpověď #29 kdy: 14. 12. 2017, 21:10:42 »
Muj zazitek z pohovoru, jak jsem popisoval, nebyl dobry. Samozrejme ze nikdo primo nerekne "je ti pres 40, nemas sanci", ale pokud mate aspon trochu emocni inteligence, tak ty naznaky pochytite spolehlive.

No proti sebe mas na pohovore vacsinou psychologa, ak nie s diplomom tak s nejakym kurzom. Teda ak nejdes do nejaker radoby firmy, ktora nema na to aby si zaplatila nejakeho headhuntera, taky nebudu mat ani moc na platy. Urcite ti do hlavy nevidi, teda nevie ze ide konkretne o domienky ako tvoj vek zaposobil, ale vidi ze nie si v pohode. Tak hodi par otazok aby zistil o co ide a predpokladam ze pride k tomu ze radsej trvas v tichosti na svojich domienkach miesto toho aby si o tom otvorene komunikoval. Toto  nemoze vyhodnotit inak ako tak ze v teame to bude skripat, napriklad koli tomu ze tvoj sef nebude od teba starsi. Preto si myslim (je to len moja domienka, ak sa mylim tak pouzi nejake relevantne argumenty) ze tvoj vek vadi hlavne tebe, nie ludom ktori s tebou viedli pohovor.