Práce pro programátorského „důchodce“

Magmam

Práce pro programátorského „důchodce“
« kdy: 13. 12. 2017, 21:08:41 »
Je mi 41 a mam problem sehnat rozumnou praci. Od vejsky jsem pusobil ve 3 firmach, moc jsem to nemenil, protoze nebyl duvod. Delal jsem vsechno mozny... od frontendu po backend pres relacni db. Co bylo potreba, to jsem se rychle dokazal naucit a aplikovat v praxi.

Na nic jsem se nespecializoval, protoze jednak byl tlak porad se ucit neco noveho, a hlavne specializace v programovani, v necem, kde je tolik technologii. Tak pokouset se tam prorvat do nejakeho miniaturniho boxiku a pak doufat, ze to k necemu bude. Neprislo mi to jako dobra myslenka.

Nemam zkusenosti s managementem ani s navrhem systemu. Jsem proste obycejnej programator, kterymu date zadani a on to naprogramuje.

Moje firma to zabalila a ja si zas muzu smele hledat praci. Problem je, ze se mi to moc nedari. Vetsinou je to ten ohrany "mlady dynamicky kolektiv hleda..." a pohovoruje me clovek, co by klidne mohl byt muj syn. Zatim jsem byl na 3 pohovorech a vsechny muj vek evidentne neprijemne zaskocil, i kdyz jsem nemel zadny hluchy misto. Takze hledam dal, ale prijde mi, ze je to vsechno tak nejak stejny.

Zkousel jsem se divat na freelancer joby, ale tam ty ceny tlaci dolu vychod a hlavne indove. Nejak si nemyslim, ze se lze uzivit soutezenim o zakazku 5$/hodina proti 30 indum.

Jak jsem rikal, prechod do managementu nehrozi, nemam zkusenosti. Nemam zkusenosti ani s architekturou a administrace serveru a db neco malo, jak bylo potreba. Beru to tak, ze ne kazdy vyvojar muze byt manager nebo architekt. Ono taky kolik je potreba manageru/architektu vs obyc vyvojaru.

Ted teda nejak premyslim co dal a nic me nenapada. Je to trochu depresivni, kdyz si clovek uvedomi, ze v 41 letech uz je na IT "moc starej". Udelal jsem chybu a vybral si spatne? Kariera v IT konci ve 40? Prijde mi to dost smutny a nejak asi ty vanoce u me nebudou uplne nejpohodovejsi, ale takovej je asi zivot.

Kdybyste meli (klidne i konkretni nazvy firem) nejake tipy, kde by takovemu programatorskemu "duchodci" dali jeste sanci, tak budu rad. Ne kazdy ma na to byt manager nebo architekt a predstava, ze ve 40 je konec a cus, je dost desiva. Schvalne nad tim trochu zauvazujte.
« Poslední změna: 14. 12. 2017, 10:31:12 od Petr Krčmář »

refactoring

Re:Vdecny za kazdou radu
« Odpověď #1 kdy: 13. 12. 2017, 21:15:19 »
Starej vůbec nejsi, ale musíš něco nabídnout. Nauč se nějakej pořádnej jazyk jako je Java a práce bude během pár hodin.

CoffeeMan

« Odpověď #2 kdy: 13. 12. 2017, 21:20:07 »
To jste jak můj švagr. Tak já to tak nějak vezmu podle něj. No co. Říkal jste každá rada, ne?  ;D

Jestli máte naškudlené nějaké peníze, tak si zaplaťte nějaký koučing ohledně sociálních dovedností. Takové ty softskills. Nebo jak se tomu dneska říká. Prostě abyste byl švihák chlape. Dneska se tomu snad věnuje kde kdo, protože v klinické psychologii je to s penězi bída.

Založte si s. r. o. Je jedno, že s tím třeba nic nebudete dělat, ale už jenom ten samotný proces, že něco budujete a udržujete, má řekněme pozitivní vliv na lidský rozvoj.

fsdfsd

« Odpověď #3 kdy: 13. 12. 2017, 21:20:22 »
Dobrej pokus o troling. Neverim, ze nekdo mel narazky na tvuj vek. To by byla nepripustna diskriminace.

Nedavaj neco v telce?

gll

« Odpověď #4 kdy: 13. 12. 2017, 21:30:39 »
podle mě jste manažer nebo HR a ukájíte se tu trolením o Indech za $5/h.

Mirdass

« Odpověď #5 kdy: 13. 12. 2017, 21:44:21 »
fake nebo jsi totalne neschopny

Kozzi

« Odpověď #6 kdy: 14. 12. 2017, 05:19:48 »
Je mi 41 a mam problem sehnat rozumnou praci. Od vejsky jsem pusobil ve 3 firmach, moc jsem to nemenil, protoze nebyl duvod. Delal jsem vsechno mozny... od frontendu po backend pres relacni db. Co bylo potreba, to jsem se rychle dokazal naucit a aplikovat v praxi.

Na nic jsem se nespecializoval, protoze jednak byl tlak porad se ucit neco noveho, a hlavne specializace v programovani, v necem, kde je tolik technologii. Tak pokouset se tam prorvat do nejakeho miniaturniho boxiku a pak doufat, ze to k necemu bude. Neprislo mi to jako dobra myslenka.

Nemam zkusenosti s managementem ani s navrhem systemu. Jsem proste obycejnej programator, kterymu date zadani a on to naprogramuje.

Moje firma to zabalila a ja si zas muzu smele hledat praci. Problem je, ze se mi to moc nedari. Vetsinou je to ten ohrany "mlady dynamicky kolektiv hleda..." a pohovoruje me clovek, co by klidne mohl byt muj syn. Zatim jsem byl na 3 pohovorech a vsechny muj vek evidentne neprijemne zaskocil, i kdyz jsem nemel zadny hluchy misto. Takze hledam dal, ale prijde mi, ze je to vsechno tak nejak stejny.

Zkousel jsem se divat na freelancer joby, ale tam ty ceny tlaci dolu vychod a hlavne indove. Nejak si nemyslim, ze se lze uzivit soutezenim o zakazku 5$/hodina proti 30 indum.

Jak jsem rikal, prechod do managementu nehrozi, nemam zkusenosti. Nemam zkusenosti ani s architekturou a administrace serveru a db neco malo, jak bylo potreba. Beru to tak, ze ne kazdy vyvojar muze byt manager nebo architekt. Ono taky kolik je potreba manageru/architektu vs obyc vyvojaru.

Ted teda nejak premyslim co dal a nic me nenapada. Je to trochu depresivni, kdyz si clovek uvedomi, ze v 41 letech uz je na IT "moc starej". Udelal jsem chybu a vybral si spatne? Kariera v IT konci ve 40? Prijde mi to dost smutny a nejak asi ty vanoce u me nebudou uplne nejpohodovejsi, ale takovej je asi zivot.

Kdybyste meli (klidne i konkretni nazvy firem) nejake tipy, kde by takovemu programatorskemu "duchodci" dali jeste sanci, tak budu rad. Ne kazdy ma na to byt manager nebo architekt a predstava, ze ve 40 je konec a cus, je dost desiva. Schvalne nad tim trochu zauvazujte.

Tak ja nevim, ale o veku to asi nebude. Patrim mezi ty co na pohovoru uz nekolikrat zazili lidi starsi nez jsem ja, nekdy i starsi jak muj tata. A pokud jsem je nedoporucil prijmout tak to nebylo nikdy primo kvuli veku, ale celkovemu dojmu z toho uchazece.

Pokud ma clovek co nabidnout tak vek nebyva problem.

jpu

« Odpověď #7 kdy: 14. 12. 2017, 08:02:47 »
ale celkovemu dojmu z toho uchazece.
Zrejme si sa bal o miesto, aby ti ho casom neprebral, ak si zastaval nejaku lepsiu poziciu. Aby viedlo pohovor nejake mlade zasrate ucho, tak to ma podrz. S frackom by som sa ani nerozpraval.

« Odpověď #8 kdy: 14. 12. 2017, 09:02:01 »
Osobně si myslím, že věk sám o sobě není problém. Problém je to, že se v tomto věku očekává, že programátor doroste do seniorní pozice. Do takových programátorů pak firmy investují. Naopak, po 40 na pozici poctivého, ale běžného programátora, už se nedá očekávat další posun vpřed. Já osobně bych se nebál programátora staršího věku kvůli dovednostem, ale kvůli zapadnutí do kolektivu. Nad něj bych musel dát seniora, který bude mladší, stoprocentně s menšími životními zkušenostmi, a přesto bude mít za úkol takového člověka řídit a motivovat (tlačit) k výkonům. To pak někdy bývá problém. Kdybych měl na pozici seniorů 40-50 leté pracovníky, nebál bych se toho. Ale nasadit průbojného 30letého fracka nad 40letého, patrně klidného a vyrovnaného programátora, bych se prostě bál.

uf

« Odpověď #9 kdy: 14. 12. 2017, 09:48:17 »
Nevím, proč tě tu někteří považují za trolla. Faktem je, že o normální programátory zájem nijak zvláštní není a nikdy ani nebyl (teda nevím, jak v Praze). A správce systému taky nikdo nehledá. Kdyby mi skončila současná práce, taky bych zřejmě nic nenašel. Možná bych občas šel na brigádu doplňovat regály, člověk si tam vydělá skoro stejně, jen to je otrava.

Lemming

Re:Práce pro programátorského „důchodce“
« Odpověď #10 kdy: 14. 12. 2017, 10:42:36 »
Shodou okolností jsem skoro stejně starý. Před třemi měsíci jsem se rozhodl, že je na čase změnit lokál. A firmy se o mně doslova rvaly a přehazovaly se v nabídkách, jen abych šel dělat k nim. Takže pokud je to reálný příběh a ne trolling, tak problém není ve věku, ale ve schopnostech.

Petr Mach

« Odpověď #11 kdy: 14. 12. 2017, 11:22:59 »
Mě by zajímalo, nakolik jsi samostatný. Jestli ti stačí zadat rámcové zadání nebo je nutné tě vodit za ručičku. A jak jsi schopen se porovnat s novými technologiemi a přizpůsobit se jim.

P1974

« Odpověď #12 kdy: 14. 12. 2017, 11:40:16 »
Tak já mám podobný příběh...je mi 45 a už půl roku se snažím změnit zaměstnání - v Brně. Od svých 18 let dělám v IT, prošel jsem různé pozice od prográmátora přes leadera. Posledních 8 let se věnuji  spíše architektuře IT v korporátech (MQ, ESB, iBridge...všechno zahraniční zákazníci). Neznám tedy nejnovější výsřelky v Javě, Php, atd, protože se prostě hrabu roky ve sračkách, kde nejnovější věci ještě nedorazily. Byl jsem na pohovoru asi u 6 firem...a je to přesně, jak popisuje kolega v úvodu. Na pohovoru všichni nejprve čumí, jaká stařešina jim přišla. Zpravidla se dostanu někam do druhého kola, kde to skončí kecama, to by Vás u nás nebavilo, vaše zkušenosti nedokážeme využít nebo to my děláme méně komplexní systémy, atd. K diskuzi o platu jsem se ani nedostal. Zatím jsem byl všude starší než celé osazenstvo pohovoru. A to je v Brně opravdu nedostatek IT pracovníků, tak asi tak. Nyni si své současné práce daleko více vážím, neb to změnit není jednoduché.

gll

« Odpověď #13 kdy: 14. 12. 2017, 11:46:00 »
Doba architektů neprogramátorů je naštěstí pryč.

P1974

« Odpověď #14 kdy: 14. 12. 2017, 11:52:49 »
Ale já jsem mimo jiné i programátor, ale jak člověk stárne, tak je zapojován stále více a více do starých tzv. sraček, které se všude najdou, protože má ty zkušenosti si s tím rychleji poradit, a logicky se tak už nedostane k novým věcem. Tak to prosté ve spoustě firmách funguje.