Mají se na západě opravdu finančně o tolik lépe?

CoffeeMan

Re:Mají se na západě opravdu finančně o tolik lépe?
« Odpověď #90 kdy: 30. 11. 2017, 14:21:18 »
Jdu si pro pivko 8)

andy

« Odpověď #91 kdy: 30. 11. 2017, 14:24:18 »
Ukazte mi bezny ovocny dzus, ktery obsahuje 10 kostek cukru na plechovku, navic sacharozy: http://www.sugarstacks.com/beverages.htm Schvalne si zkuste tolik dat do kafe.
Díval jsi se vůbec na tu stránku????
Plechovka koly - 39g cukru
Orange Juice - po přepočtu na velikost láhve koly - 35g cukru
Apple Juice - po přepočtu - 38g cukru

Co ti na tom není jasné?

j

« Odpověď #92 kdy: 30. 11. 2017, 14:39:39 »
...
Co ti na tom není jasné?
Jemu nic, ale tobe zjevne jeste porad nedoslo, ze to neni dzus. Dzus = vymackana ovocna stava. A v ty, neni rafinovanej cukr vubec zadnej. Sou v tom prirodni jednoduchy cukry, ktery sou daleko stravitelnejsi a daleko rychlejs se odbouravaj z organismu.

To ovsem nemuzes najit v pixle, kterou si koupis v marketu. Protoze dzus pochopitelne nevydrzi v pixle 5 let ... a spousta dzusu ve skutecnosti je spis kyselych (jablecnej napriklad) nez sladkych.

andy

« Odpověď #93 kdy: 30. 11. 2017, 14:44:49 »
...
Co ti na tom není jasné?
Jemu nic, ale tobe zjevne jeste porad nedoslo, ze to neni dzus. Dzus = vymackana ovocna stava. A v ty, neni rafinovanej cukr vubec zadnej. Sou v tom prirodni jednoduchy cukry, ktery sou daleko stravitelnejsi a daleko rychlejs se odbouravaj z organismu.
Jasně, protože ta molekula si pamatuje, jak vznikla....

CoffeeMan

« Odpověď #94 kdy: 30. 11. 2017, 14:54:25 »
...
Co ti na tom není jasné?

No ona si to nepamatuje, ale fruktóza v pomeranči je prostě kratší molekula cukru než sacharóza. Fruktóza rychleji přechází do krve jako glukóza. Tj. jestliže máte hypoglykemii, dejte si pomeranč a né koláč. Ale možná si to pamatuji blbě, přeci jenom chemii jsem měl před více než dekádou.

andy

« Odpověď #95 kdy: 30. 11. 2017, 15:03:41 »
...
Co ti na tom není jasné?

No ona si to nepamatuje, ale fruktóza v pomeranči je prostě kratší molekula cukru než sacharóza. Fruktóza rychleji přechází do krve jako glukóza. Tj. jestliže máte hypoglykemii, dejte si pomeranč a né koláč. Ale možná si to pamatuji blbě, přeci jenom chemii jsem měl před více než dekádou.
Sacharoza je glukoza+fruktoza, v trávicím traktu se díky enzymům promptně rozloží v poměru 50/50. Takže výsledek je zhruba stejný. Ovoce obsahuje glukozu+fruktozu zhruba v poměru 50/50.

Glykemický index glukózo-fruktozového sirupu (směs glukozy a fruktozy) je někde těsně přes 70. Glykemický index sacharozy je kolem 65. Pokud už má glykemický index nějakou funkci, tak je lepší, když se ten cukr vstřebává pomalejc než rychlejc, takže nižší je lepší (akorát tady je ten rozdíl IMO dost zanedbatelný).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #96 kdy: 30. 11. 2017, 15:14:37 »
ze se neco vyrabi synteticky, neznamena, ze je to skodlive.

Tak v pripade margarinu je to na bliti uz od vzhledu, takze uz tim to je skodlive. Jinak https://myculturedpalate.com/is-margarine-harmful-6-secrets-they-dont-tell-you/ a krasny obrazek https://www.sott.net/image/s9/181132/full/margarinefw_428.png . Preji dobrou chut.

chalani ja som spominal mast (veprove sadlo), co mate stale s maslom?

stejne nezdrave jako maslo.

To nevim, ale za se, ze uz i na to sadlo se nazory obraci. A rad bych videl zdroj o te nezdravosti masla. Jestli se nahodou nejedna o clanek z doby krale Klacka nebo o studii financovanou vyrobci margarinu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #97 kdy: 30. 11. 2017, 15:27:52 »

Co ti na tom není jasné?

Ovsem v pomerancich je jen zhruba polovina cukru sacharoza, zatimco v Cole je sacharoza vsechno, pokud to neni nejake synteticke svinstvo. A co se tyka toho jablecneho dzusu, tak to bych chtel videt. Mam doma delany a sladky jak Cola tedy neni.

andy

« Odpověď #98 kdy: 30. 11. 2017, 15:39:06 »
a krasny obrazek https://www.sott.net/image/s9/181132/full/margarinefw_428.png . Preji dobrou chut.
Aniž bych se jakkoliv vyjadřoval ke zdraví/nezdraví margarinu, ten obrázek má mít nějakou přesvědčovací schopnost? O čem by mě třeba měl přesvědčit obrázek močůvky vylévané na bio-pole?

Ovsem v pomerancich je jen zhruba polovina cukru sacharoza, zatimco v Cole je sacharoza vsechno, pokud to neni nejake synteticke svinstvo.
Tak v Cole je podle země výroby buď 100% sacharóza, nebo 100% furktózo-glukozového sirupu, zatímco v pomerančích to máš 50/50. Ale jestli tě dobře chápu, tak ta molekula tý glukózy nebo fruktózy si pamatuje, jak vznikla, takže když vznikla enzymatickým štěpením škrobu chemicky, tak je to samozřejmě sajrajt, zatímco když vznikla nějak jinak v tom jabku, tak to sajrajt neni...  kromě toho, rozdíl mezi mixem fruktozy/glukozy 50/50 a sacharózy je pro člověka v podstatě zanedbatelný....

Citace
A co se tyka toho jablecneho dzusu, tak to bych chtel videt. Mam doma delany a sladky jak Cola tedy neni.
Nevím moc, co na to říct. Připadá mi to, jako když tady někdo tvrdil, že v Německu je elektřina levnější než u nás. Tuhle diskuzi jsem shodou okolností s někým vedl před cca. 5 lety, a ten někdo se nenchal přesvědčit celkem ničím s tím, že "to někde viděl, že to tam je levnější".

anonym

« Odpověď #99 kdy: 30. 11. 2017, 15:39:35 »

Co ti na tom není jasné?

Ovsem v pomerancich je jen zhruba polovina cukru sacharoza, zatimco v Cole je sacharoza vsechno, pokud to neni nejake synteticke svinstvo. A co se tyka toho jablecneho dzusu, tak to bych chtel videt. Mam doma delany a sladky jak Cola tedy neni.

Tak to si ho nesmíš dělat z polských jablek.

Sacharoza je molekula dilu glukozy a fruktozy. V jablecnem dzusu je vic fruktozy nez v Cole. Fruktoza se nevstrebava jako glukoza v zaludku a strevech primo do krve, ale musi ji zpracovat játra. Zatezujes si tim jatra. Fruktoza navic obnovuje hlavně glykogen ve vnitrnostech a kdyz ji budes jist moc, tak se ti ulozi jako visceralni tuk. Takze mi ten jablecny most posli postou, ja deaktivuji jeho ucinky a ty budes zit.

CoffeeMan

« Odpověď #100 kdy: 30. 11. 2017, 15:41:16 »
...
Co ti na tom není jasné?

Sacharoza je glukoza+fruktoza, v trávicím traktu se díky enzymům promptně rozloží v poměru 50/50. Takže výsledek je zhruba stejný. Ovoce obsahuje glukozu+fruktozu zhruba v poměru 50/50.

Glykemický index glukózo-fruktozového sirupu (směs glukozy a fruktozy) je někde těsně přes 70. Glykemický index sacharozy je kolem 65. Pokud už má glykemický index nějakou funkci, tak je lepší, když se ten cukr vstřebává pomalejc než rychlejc, takže nižší je lepší (akorát tady je ten rozdíl IMO dost zanedbatelný).

Mno jo. Jsem se tedy jal se podívat aspoň na tu wikipedii. Ono s tím metabolismem cukrů je to trochu složité. Ono to jde ještě přes glykogen a bůhví přes co ještě. Jsem toho fakt... asi všechno z biochemie prakticky zapomněl. Ale nikdy jsem v tom neekceloval, to je fakt.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #101 kdy: 30. 11. 2017, 16:13:27 »
Aniž bych se jakkoliv vyjadřoval ke zdraví/nezdraví margarinu, ten obrázek má mít nějakou přesvědčovací schopnost? O čem by mě třeba měl přesvědčit obrázek močůvky vylévané na bio-pole?

Tak pokud patrite k tem, kteri piji mocuvku, tak ne.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #102 kdy: 30. 11. 2017, 16:15:44 »
Tak to si ho nesmíš dělat z polských jablek.

Nedelam, je ciste z vlastni produkce a pokud neni, tak z produkce od znamych, kteri jich maji moc. V obou pripadech 100% bio.

CoffeeMan

« Odpověď #103 kdy: 30. 11. 2017, 16:32:50 »

Tak pokud patrite k tem, kteri piji mocuvku, tak ne.

Takhle už se margaríny nevyrábějí myslím. Jeden čas se to hodně řešilo. A je to už fakt dávno. Maximálně nějaké na mazání ložisek. Technologie už se upravila.

CoffeeMan

« Odpověď #104 kdy: 30. 11. 2017, 16:35:46 »
Jinak já máslo, sádlo ani Ramu nežeru. Na vaření oliváč a na housku tavený sýr. A teď do mě! :P