Median platu v USA je cca $40k dolaru rocne, hrubeho (20% ma min nez $25k, 70 % populace ma min nez $50k). Spousta penez, zda se. Nicmene stat je tady (skoro) stejne nenazranej jako v CR (a asi jako kdekoliv jinde). Zaplatis federalni dan, statni dan, mestskou dan (ne vzdy, ale ve vetsich mestech jo). Zaplatis MED a OAS (v zasade financovani zdravontich a socialnich programu pro lidi, co nemaji fakt vubec nic). Pokud nejses blbej, nebo si to fakt nemuzes dovolit, tak platis duchodovy sporeni (403b je pre-tax, mnohe jine nejsou), zdravotni pojisteni pro celou rodinu (cca 250 dolaru na osobu, kdyz mas stesti, tak vetsinu, ale ne vsechno, uhradi zamestnavatel, ale absolutne to neni pravidlem, zejmena u tech nizko-prijmovych skupin), sestris detem na skolu (v alespon trosku rozumny nestatni skole je skolny cca 20k za semestr).
Pujdes kamkoliv na nakup a zjistis, ze ceny jsou psane bez sales-tax. Jdes se najist kamkoliv, kde je obsluha, a platis 22 % tip (takze v restauraci nechas alespon o polovinu vic nez je soucet cen veci na jidelnim listku). Jdes k doktorovi a vetsinou budes platit nejakej deductible (stejne jako v CR byly ty znamky, ale tady to muze byt 20 - 100 dolaru, v zavislosti na tvem pojisteni).
USA neni vubec levna zeme na to tu zit a mit rodinu. Dokazu si predstavit, ze neco jineho je, kdyz sem prijede student/ka na dva mesice delat au-pair, to pak muze mit i pocit, ze si vydelal/a spoustu penez, kdyz prijede s $2k domu, ale musite uvazit, ze 2 mesice jde prezit vselijak, i treba na rohliku, zdravko ma z domova, nemusi resit budoucnost...