Používáte někdo 4K 42 palců monitor. Jaké to je?

Kolemjdouci

Re:Používáte někdo 4K 42 palců monitor. Jaké to je?
« Odpověď #31 kdy: 26. 11. 2017, 14:48:51 »
A jak pak takové lepší TN vypadá:

https://www.notebookcheck.net/fileadmin/_migrated/pics/Blickwinkel_c74a2b.jpg

(zdroj: https://www.notebookcheck.net/Review-Lenovo-ThinkPad-W520-Notebook.53220.0.html )

Ano, to celkem odpovídá tomu co vidím v realitě. Úhly ze kterých je obraz věrný jsou celkem široké (i když ne tak široké jako u IPS) takže bez potíží použitelné, na rozdíl od levnějších TN kde se je potřeba koukat téměř jenom kolmo (hlavně co se týká náklonu nahoru a dolů, do stran to bývá o trochu lepší).

« Odpověď #32 kdy: 26. 11. 2017, 15:09:22 »
A jak pak takové lepší TN vypadá:

https://www.notebookcheck.net/fileadmin/_migrated/pics/Blickwinkel_c74a2b.jpg

(zdroj: https://www.notebookcheck.net/Review-Lenovo-ThinkPad-W520-Notebook.53220.0.html )

Ano, to celkem odpovídá tomu co vidím v realitě. Úhly ze kterých je obraz věrný jsou celkem široké (i když ne tak široké jako u IPS) takže bez potíží použitelné, na rozdíl od levnějších TN kde se je potřeba koukat téměř jenom kolmo (hlavně co se týká náklonu nahoru a dolů, do stran to bývá o trochu lepší).

Coz narazi hned v prvni okamzik, kdy clovek neco ukazuje postavajicimu kolegovi... na normalnim monitoru proste zmackne klavesu na zvetseni pisma, tady musi zacit vymyslet, jak se zacit tulit.

« Odpověď #33 kdy: 28. 11. 2017, 07:32:05 »
Zvážil bych prohnutý, na tak velkém plochém displayi jsou levé a pravé kraje v podstatě černé a neviditelné ( cca 3-5mm ), což by opět

To TN (zkratka za Ten Nebrat) display? S IPS (a VA) jsem neco takoveho snad nikdy nevidel.

Je to IPS display - Dell P4317Q

« Odpověď #34 kdy: 01. 12. 2017, 13:01:29 »
Jednou vetou, je to bomba, uz mam dva, jeden v praci a jeden doma.

TomasMarny

« Odpověď #35 kdy: 01. 12. 2017, 13:25:11 »
32" je rozumný kompromis, není třeba škálovat (pokud člověk nemá mizernou optiku) ani příliš "kroutit hlavou". 42" mi přijde už jako extrém.

petr

« Odpověď #36 kdy: 02. 12. 2017, 20:29:20 »
Koupil jsem nedávno ten LG 43UD79-B 43". Ta sleva na alze je samozrejme podvod, za 21k byl vzdycky. Doporucil bych objednat ten co si vyberes, a pokud ti nesedne tak co nejdriv vratit, ja jsem to tak udelal, ale sedl mi a nevratil jsem ho. Pri vyberu bych rozhodne doporucil matny, polomat nebo leskly rozhodne nebrat, a v teto velikosti asi IPS.

Monitor pouzivam na praci (linux) a stezovat si fakt nemuzu. Porad pouzivam vic ploch, ale druhou plochu uz mam jen pro odkladani veci co chci mit spustene a nechci je momentalne videt. Prace je prijemna, pri vyvoji je dost mista pro IDE, debugger, pro spustenou aplikaci (at uz je to command line nebo GUI), pro extra terminal a web browser.

Pracoval jsem dlouhou dobu s 2 monitory a byla doba kdy jsem pouzival i 3, ale vzdycky mi vadil ten ram mezi nima a nikdy jsem se nedostal do faze, ze bych pohodlne pouzival 2 aplikace na jednom monitoru. Full screen uz byl moc a pulka screenu uz byla malo.

PS: Mensi uz bych asi nechtel, kdybych kupoval dalsi tak minimalne 40". A kdybych musel chodit pracovat do kanclu tak bych si neco takoveho klidne koupil za vlastni, protoze mensi setup by mi uz nesedel.

dustin

« Odpověď #37 kdy: 02. 12. 2017, 21:47:57 »
Jo, rozumím ti.

romanz

« Odpověď #38 kdy: 02. 12. 2017, 21:57:48 »
43" 4k je uz dost hruby na to aby se u toho dalo sedet, takze vyhoda zadna. Spis je to lapac na bukvice a pozery.
Ja mam starej 30" HP LP3065 s rozlisenim 2560x1600 (pred 8mi lety stal 30k bez DPH).
Velikost 30" mi pripada super a tezko se zvyka na 24" kdyz si sednu jinde k PC, na druhou stranu vetsi nez 30" bych nechtel to uz se musi clovek rozhlizet. Naopak 30" se 4k rozlisenim povazuju za idealni.

petr

« Odpověď #39 kdy: 03. 12. 2017, 00:15:26 »
Clovek napise svoji zkusenost a hned je z neho pozer, tak k tomu nemam co dodat.

dustin

« Odpověď #40 kdy: 03. 12. 2017, 06:08:52 »
K té "nepoužitelné hrubosti" - 42,5" 4k má pixel pitch menší, než 30" QHD a výrazně menší než 32" QHD a 24" FullHD, které se zcela běžně používají a vidím je kolem sebe. Takže tam žádné pozérství není.

Osobně mi víc vyhovuje zahnutí do oblouku a více ploch pro maximalizaci oken (lze samozřejmě řešit vhodným WM), takže mám jen 32" QHD a po stranách dva 24" FHD, ale chápu, že někomu vyhovuje jeden velký monitor.

romanz

« Odpověď #41 kdy: 03. 12. 2017, 12:38:58 »
Clovek napise svoji zkusenost a hned je z neho pozer, tak k tomu nemam co dodat.

moje zkušenost je (bohužel) to pozérství a prakticky je pro mě 30" maximum co jsem schopnej přehléednou bez rozhlížení když u toho sedím cca 50cm. Pokud bych u 42" musel sedět dál tak v tom přeci není žádná přidaná hodnota... (za předpokladu že je oboje 4k)

fubar

« Odpověď #42 kdy: 03. 12. 2017, 13:33:07 »
Stačí si vygooglit zorné pole lidského oka a jednoduše si to spočítat.

Vertikálně je optimální úhel pohledu cca -25° se zorným polem ±15°, celkem 30°, víc je nepohodlné. Ze vzdálenosti cca 55 cm to dává výšku obrazovky cca 30 cm.

Horizontálně je zorné pole s rozumným zaostřením cca 70°, takže při vzdálenosti 55 cm šířka obrazovky cca 70 cm.

Takže nejlíp se tam fakt vejde řádově nějaký ten cca 30palcový monitor. Na 40palcový bych musel koukat skoro z metru. Jenže z toho metru se oko míň namáhá při ostření. Takže jde o to, jestli mám dost místa, abych si dal monitor dál od sebe.

asi bukvice

« Odpověď #43 kdy: 03. 12. 2017, 13:49:12 »
Takže mi chcete říct, že pokud máte tři malé displeje, tak na všechny tři se díváte najednou? ;D

dustin

« Odpověď #44 kdy: 03. 12. 2017, 14:23:03 »
Mám úplně normální kancelářský stůl a monitor od očí 70cm daleko. U 32" se samozřejmě musím trochu uzpůsobit, od toho má židle kolečka, podle toho, zda edituji pravý nebo levý panel editoru. Ale výhoda zobrazených dvou zdrojáků vedle sebe je veliká (typicky předek/potomek nebo volající třída/volaná třída).

Občas potřebuji vycházet ze dvou zdrojáků současně, pak se hodí boční monitor se třetím panelem editoru (kde se normálně zobrazuje výstup programu - prohlížeč).

Vůbec bych se nezlobil, kdyby byl monitor v šířce 32palcového, ale o trochu vyšší, aby se pod zdroják snadno vešla okna debuggeru/konzole s logy. Ty je potřeba sledovat současně se zdrojákem a nemohou být na jiném monitoru. Když si tam člověk rozbalí složitější strukturu, na editory s aktuálně spuštěným kódem nad tím už moc místa nezbývá... Takže jo, 40" by se využil, jenže pak už bych měl boční monitory příliš daleko.