Víte např. o tom, že dítě v tomhle věku musí spát alespoň 9 hodin, že mu nestačí 8 a míň jako dospělákovi?
Myslím předně, že je nemístné sedmnáctileté označovat za
děti. V tomto věku dělají spoustu i jiných aktivit, než aby hajali 9 a více hodin.
Co z toho života mají, když musí strávit tolik zbytečného času ve škole. Navíc kolikrát si nevezou zadek v autě jako my, když jedeme domů, ale chodí na MHD atp.
Pokud je vašemu
dítěti sedmnáct let, může jezdit jak na mopedu, tak v autě pro šestnáctileté. MHD mi ale přijde rozumnější, je rychlejší a lze se v ní i učit. Dělá to tak spousta
dětí.A co z toho života mají? Inu, život je založen zejména na práci, co víc byste od života očekával, než pracovat, žít, a ve vzácných okamžicích volna a hojnosti si užíval i nějaké zábavy?
To snad akorát velmistr Šilhavý si snad na střední každý den mazal doma chleba, nebo co.
A jak to bude dělat Vaše nevzdělané
dítě, bez vztahu k práci, aby něco mělo ze života? Pokud se neupíchne v našem přebujelém státním aparátu, skončí s takovým přístupem v kolbence u pásu, nebo za kasou. A bude si muset ráno chleba namazat, aby se stihlo během práce najíst.
Dítě na střední ještě neví, že prostě není normální se pořádně ve škole nenajíst, že není dobré sedět tam na lačno.
Toto je myslím selhání Vás, jako rodiče.
Neví, že to prostě není normální podváat takové hloupé úsilí ve škole a ještě se doma učit a psát úkoly. Neví, že toho na něj tato společnost nasadila přespříliš a že to tohle čeká možná tak ty největší lopaty.
Ano, všichni jsme si tím prošli, ale to neznamená, že do toho budeme nutit další generace.
Zdá se mi, že si na svém potomku léčíte vlastní frustrace. To mi přijde víc nefér, než školní rozvrh. Víc potomkovi pomůžete, když ho připravíte na svět, jaký je, aby uspěl. Pokud dokážete rozvinout i samostatné kritické myšlení, bude to jen k prospěchu.
Z celého našeho milého povídání mi není jasné, proč jste si s
dítětem nesedli a nepomohli mu vybrat dobrou školu? Možná byste takovým postupem naučil své
dítě nad těmito otázkami samostatně uvažovat.
Pokud bude Vašemu
dítěti brzy osmnáct, všechny Vaše nářky už vezmou za své. Pro osmnáctileté
dítě už neexistuje žádná omluva, v tom věku se prostě už maká, a bez jídla v ten okamžik musí vydržet i šest hodin. Jestli jste zatím nezačal s výchovou k zodpovědnosti (vypadá to, že ne), měl byste se do toho pustit.