Rozdíl mezi MariaDB a MySQL

Martin

Rozdíl mezi MariaDB a MySQL
« kdy: 03. 10. 2017, 19:27:36 »
Ahoj, co je to prosím MariaDB? To je konkurence MySQL? Nebo MySQL skončilo a nahradila ji MariaDB? Koupil jsem NAS Synology a nejde nainstalovat MySQL, jen MariaDB. Děkuji za informace.
« Poslední změna: 03. 10. 2017, 20:35:33 od Petr Krčmář »

Technik

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
Re:Rozdíl mezi MariaDB a MySQL
« Odpověď #2 kdy: 03. 10. 2017, 20:39:07 »
mariadb je plnohodnotná náhrada mysql od dob, kdy tam vstoupil Oracle a změnil podmínky způsobem, kdy použití mysql pro komerční projekty může být problém.

Milfaus

« Odpověď #3 kdy: 03. 10. 2017, 23:57:17 »
Až na to, že je to celé pěkná prasárna!

apt-get install MySQL nainstaluje MariaDB.
To je jako kdybych si stáhl instalační obraz Debianu a na počítač se mi nahodily Widle!!!
Jasně, kdyby se to zeptalo, fajn.
Kdyby to odmítlo, fajn.
Ale tohle je prostě prasárna.

Další prasárna je, že například MariaDB "nějak" funguje s konektorem MySQL pro C#, ale licenčně to v pořádku není. Navíc se šíří nějaké zvěsti, že použití C# konetoru s MariaDB může poškodit data..?!?

Naštvala mě obtížnost nahození plnotučné MySQL, kdy se vždycky nahazuje MariaDB.

Microsoft by se měl postarat, aby ten, kdo si v Microsoft Store klikne na instalaci "OpenOffice", aby dostal Office 365 a strhlo se mu předplatné za tři roky. Google pak zase zařídit to, aby když někdo dá vyhledat Renault, objevil jen VW, protože normální člověk si přeci koupí Francouzský víno a Německý auto, obráceně to udělá jen prase.

A ano, že apt-get install MySQL nainstaluje MariaDB - to mi fakt leží v žaludku!

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 04. 10. 2017, 00:24:28 »
Kristova noho, kup si podporu vod Oraclu na tu plnotučnou sračku, u které utajují a neopravují bezpečnostní bugy, nainstaluj to na Oraclem podporovanou distribuci, a enjoy.

Jenda

« Odpověď #5 kdy: 04. 10. 2017, 04:05:25 »

Kdyby to odmítlo, fajn.

V Debianu žádný balíček mysql není (https://packages.debian.org/search?keywords=mysql&searchon=names&suite=stable&section=all) a balíček mysql-server je transitional a závisí na mariadb-server, takže pokud si přečteš co ti apt píše, tak to je naprosto jasné. Takže si myslím, že nemáš pravdu.

Skid

« Odpověď #6 kdy: 04. 10. 2017, 06:09:46 »

Kdyby to odmítlo, fajn.

V Debianu žádný balíček mysql není (https://packages.debian.org/search?keywords=mysql&searchon=names&suite=stable&section=all) a balíček mysql-server je transitional a závisí na mariadb-server, takže pokud si přečteš co ti apt píše, tak to je naprosto jasné. Takže si myslím, že nemáš pravdu.

Hele, Jendo, jenze on ma pravdu ve spouste veci... To jen ty jsi nepochopil, co tim myslel... Mimochodem, neni to tak dlouho, co jsem se snazil probit peklem kompilace MariaDB s TokuDB enginem na jednom starsim Debianu. Doporucuju jen pro silne povahy...

Jinak cast vypisu z aktualniho debianu z apt - musis uznat, ze to lehce zavadejici je :o)

p   mysql-client                                   - MySQL database client binaries [transitional]           
p   mysql-common                                   - MySQL database common files, e.g. /etc/mysql/my.cnf     
v   mysql-common-5.6                               -                                                         
p   mysql-sandbox                                  - Install and set up one or more MySQL server instances eas
p   mysql-server                                   - MySQL database server binaries and system database setup
p   mysql-utilities                                - collection of scripts for managing MySQL servers         
p   mysql-workbench                                - MySQL Workbench - a visual database modeling, administrat
p   mysql-workbench-data                           - MySQL Workbench -- architecture independent data         
p   mysqltcl                                       - interface to the MySQL database for the Tcl language     
p   mysqltuner                                     - high-performance MySQL tuning script                     

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 04. 10. 2017, 06:20:15 »
To jen ty jsi nepochopil, co tim myslel...

Co jsi přesně nepochopil na pojmu "transitional" balíčky? On málokdo touží být zaplaven milionem nesmyslných "bugů"/dotazů o tom, jak upgradovat zrušený balíček na jiný, který ho nahrazuje.

Skid

« Odpověď #8 kdy: 04. 10. 2017, 06:52:20 »
To jen ty jsi nepochopil, co tim myslel...

Co jsi přesně nepochopil na pojmu "transitional" balíčky? On málokdo touží být zaplaven milionem nesmyslných "bugů"/dotazů o tom, jak upgradovat zrušený balíček na jiný, který ho nahrazuje.

Ale neboj, ja to docela dobre chapu... Jak to souvisi s tim co jsem napsal?

Milfaus

« Odpověď #9 kdy: 04. 10. 2017, 10:09:53 »

Takže tvrdíš, že kdybych zadal apt-get install apache-server a ono mi to nahodilo IIS v emulátoru, tak je to fajn, protože to je stejný případ?

Hele, jak obvykle píšeš k věci, tak teď jsi vedle jako jako ta jedle.
Tohle prostě není správné, mělo tam být ALESPOŇ upozornění "bude naistalována MáničkaDB" Y/N
Jak to je, je to svinstvo.

« Odpověď #10 kdy: 04. 10. 2017, 10:19:29 »
Takže tvrdíš, že kdybych zadal apt-get install apache-server a ono mi to nahodilo IIS v emulátoru, tak je to fajn, protože to je stejný případ?

Hele, jak obvykle píšeš k věci, tak teď jsi vedle jako jako ta jedle.
Tohle prostě není správné, mělo tam být ALESPOŇ upozornění "bude naistalována MáničkaDB" Y/N
Jak to je, je to svinstvo.

Myslím, že zrovna mezi odbornou veřejností je vztah / přechod mysql => mariadb znám dlouho, a žádného odborníka to nezaskočí. Pro laickou veřejnost je potřeba dělat automatické přechody, a myslím, že to distribuce dělají s velkou rozvahou.

Před provedením apt-get vidíte, jaké cílové balíky se použijí, je asi jen věc názoru, jestli má být ještě upozornění na upozornění.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 04. 10. 2017, 10:21:00 »
argumentuješ jak neznalý uživatel. Jméno balíčku v debianu zůstalo kvůli kompatibilitě a závislostem třetích stran, pro které by byl upgrade dost obtížný. Debian udržuje dlouhou podporu a nové aktualizace pro MySQL skončily skoro ze dne na den kvůli změně licence po koupi Oraclem a proto se přešlo na komunitní fork mariaDB, to ale předpokládám moc dobře víš a jen trolíš.

V popisu balíčku a i na stránkách debianu tohle je jasně uvedeno.

Mariadb 5.5 je fork Mysql 5.5. MariaDB 10 je pokračováním vývoje, je zachována binární kompatibilita databázových souborů.

Změna a přejmenování balíčku v debianu probíhá postupně, tak jak končí podpora starších verzí a tak jak si komunita dohodla v harmonogramu, v nadcházejícím Stretchi se již mariadb objevuje oficiálněji a struktura balíčků se opět lehce mění.

Milfaus

« Odpověď #12 kdy: 04. 10. 2017, 10:30:30 »
přechod mysql => mariadb znám dlouho, a žádného odborníka to nezaskočí. Pro laickou veřejnost je potřeba dělat automatické přechody,

Ano, ty nářky ohledně MySQL slyším už pět let.
A je mi to naprosto jedno, ale když chci instalovat MySQL, očekávám, že použiju apt-get install MySQL a když chci instalovat Apache, očekávám, že použiju apt-get install Apache.

Linux takhle HROZNĚ ztrácí na důvěryhodnosti.
Bezpečnostní chyby jsou běžné na Windows stejně jako na Linuxu.
Ale tohle je prasárna.

Chci si instalovat MySQL...ne dosaneš MáničkaDB...ale já nechci MáničkaDB....néééé dostaneš...

Za menší sviňárnu s IE dostal Micro$oft od Netscape přes prsty!

A víte co?
ZLATEJ MICROSOFT!
Když si zaškrtnu instalaci HyperV, tak se mi nainstaluje HyperV a ne xen.
Můžu tomu věřit.

Stejně tak by mohli příkaz LS přejmenovat na RM a RM na LS.

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 04. 10. 2017, 10:48:23 »
MySQL tam není. Již bylo řečeno, proč, proč tam jsou ty přechodné balíky, a co máš udělat, když chceš tu svou plnotučnou děravou sračku -- tak si skoč zafincovat další novou závodní jachtu a pá.

« Odpověď #14 kdy: 04. 10. 2017, 10:53:06 »
Linux takhle HROZNĚ ztrácí na důvěryhodnosti.
Bezpečnostní chyby jsou běžné na Windows stejně jako na Linuxu.
Ale tohle je prasárna.

Tohle je prostě jedna z cest. Mně osobně se debian už znelíbil, kde můžu, raději nasazuji freebsd, tam mám vše plně pod kontrolou.