Rozdíl mezi MariaDB a MySQL

Re:Rozdíl mezi MariaDB a MySQL
« Odpověď #30 kdy: 04. 10. 2017, 13:10:28 »
Mně vadí to, že chci provést konkrétní příkaz a provede se něco naprosto jiného - a to bez upozornění.

Neprovede. Nainstaluje se tatáž databáze, která jen z historických důvodů změnila jméno. Váš přístup je upjatě formalistický, ale svět není placatý, ale plastický.

Kdyby mariadb byl jen obyčejný fork a mysql se vyvíjelo a bylo použitelné dál, pak by jistě tento postup nebyl správný a obhajitelný. Naopak, v situaci, kdy mariadb je de facto pokračováním toho, co se původně jmenovalo mysql, a současné mysql je de facto nový produkt, je takovéto chování ospravedlnitelné.

daemon

« Odpověď #31 kdy: 04. 10. 2017, 13:13:02 »
Jo, asi FreeBSD...

Je s ním ale spousta ruční práce. Věř mi, používám ho už 18 let.

Tam nejsou ty vyfikundace Debianu - apt-get install apache2  a máš zkonfigurovaný běžící Apache. Ve FreeBSD budeš pěkně ručně konfigurovat...

« Odpověď #32 kdy: 04. 10. 2017, 13:24:34 »
Tam nejsou ty vyfikundace Debianu - apt-get install apache2  a máš zkonfigurovaný běžící Apache. Ve FreeBSD budeš pěkně ručně konfigurovat...

make config-recursive install mi nepřijde o moc složitější
portmaster -ad mi taky nepřijde složitý

Jenda

« Odpověď #33 kdy: 04. 10. 2017, 13:50:44 »
Ale neboj, ja to docela dobre chapu... Jak to souvisi s tim co jsem napsal?

Tak, že to, co jsi napsal, je tímto vyvráceno.

Hele, jak obvykle píšeš k věci, tak teď jsi vedle jako jako ta jedle.
Tohle prostě není správné, mělo tam být ALESPOŇ upozornění "bude naistalována MáničkaDB" Y/N

A není snad?

# apt-get install mysql-server
The following NEW packages will be installed:
  default-mysql-server galera-3 libhtml-template-perl libjemalloc1 mariadb-client-10.1 mariadb-client-core-10.1 mariadb-common mariadb-server-10.1 mariadb-server-core-10.1 mysql-server
Do you want to continue? [Y/n]

Jdeš na blacklist, trolle.

Adamek

« Odpověď #34 kdy: 04. 10. 2017, 13:59:17 »
Současné MySQL je jiný produkt a jde si svým směrem, verze CE pod GPL není aktualizovaná a dále udržovaná, existuje poté placená verze.

To jsi cet nekde v bulvaru nebo vycuc z prstu?
Kód: [Vybrat]
MySQL
Stable release: 5.7.19 / 17 July 2017
Preview release: 8.0.3 rc[2] / 21 September 2017
https://github.com/mysql/mysql-server/releases

Milfaus

« Odpověď #35 kdy: 04. 10. 2017, 14:07:24 »
mariadb je de facto pokračováním toho, co se původně jmenovalo mysql

No to tak není.
Zajímavá úvaha, resp. jiný pohled na věc, ale stejně tak bych mohl argumentovat.
Máte dejme tomu 50 tisíc bitcoinů, bitcoin se už asi 5x forknul a vy najednou nebudete mít původní bitcoiny, ale bitcoiny z forku a ty vaše původní bitcoiny jsou kdo ví kde zabetonované.
To by Vám taky přišlo správné?

Jdeš na blacklist, trolle.
Super, nejsi Lol Phirae, aby mě to mrzelo ani JendaP, abych se tomu smál.
Nevšiml jsem si ničeho přínosného, co bys napsal, takže ti znovu děkuji.

Ve FreeBSD budeš pěkně ručně konfigurovat...
make config-recursive install mi nepřijde o moc složitější

Konfigurace mi nijak nevadí, ostatně obvykle mám svůj konfig.
Co je otrava, tak vytvářet spouštěcí a zastavovací skripty, většinou to chci mít co nejrychleji za sebou a soustředit se na práci.

Navíc se doufám zbavím i (mně?) poněkud podezřelého Systemd ::) 

« Odpověď #36 kdy: 04. 10. 2017, 14:40:59 »
Co je otrava, tak vytvářet spouštěcí a zastavovací skripty, většinou to chci mít co nejrychleji za sebou a soustředit se na práci.

Navíc se doufám zbavím i (mně?) poněkud podezřelého Systemd ::)

Start-stop scripty mají všechny freebsd porty automaticky instalované. Port = původní balík + malé patche pro FreeBSD + scripty.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 04. 10. 2017, 15:02:56 »
To jsi cet nekde v bulvaru nebo vycuc z prstu?
Kód: [Vybrat]
MySQL
Stable release: 5.7.19 / 17 July 2017
Preview release: 8.0.3 rc[2] / 21 September 2017
https://github.com/mysql/mysql-server/releases

Ano, čerpám zásadně pouze z živě, ostatní zdroje jsou pro mě příliš složité.

Koukal jsi se na změny za poslední rok? Moc jich není co? Teď to porovnej s marii. Viděl jsi aspoň vzdáleně novou licenci od Oracle? Moc povzbudivé to není a zakazuje komerční použití.

Adamek

« Odpověď #38 kdy: 04. 10. 2017, 15:31:01 »
Koukal jsi se na změny za poslední rok? Moc jich není co? Teď to porovnej s marii. Viděl jsi aspoň vzdáleně novou licenci od Oracle? Moc povzbudivé to není a zakazuje komerční použití.

O cem to meles? 5.x.x je stable kde je jen bugfixuje. Nove veci (a ze je jich hodne) jsou v 8.x.x. Souvis s Marii nejak nechapu, vzdyt je to uz jiny produkt s vlastnim vyvojem i verzionovanim. A bachorky o nove licenci od Oracle jsou hodny fakt Zive. Ja tu porad pisu o comunity edition co je a bude pod GPL.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #39 kdy: 04. 10. 2017, 16:16:29 »
apt-get install MySQL nainstaluje MariaDB.
to teda kecas, po zadani "apt-get install MySQL" ti to rekne ze balicek MySQL neexistuje ;)

To je jako kdybych si stáhl instalační obraz Debianu a na počítač se mi nahodily Widle!!!
[...]
Microsoft by se měl postarat, aby ten, kdo si v Microsoft Store klikne na instalaci "OpenOffice", aby dostal Office 365 [...]
Google pak zase zařídit to, aby když někdo dá vyhledat Renault, objevil jen VW [...]

tva srovnani jsou totalne mimo:
- MariaDB je svobodnym forkem/pokracovatelem MySQL
- Widle NEjsou pokracovatelem Debianu
- VW NEni pokracovatel Renaultu
- v Microsoft Store neni OpenOffice a i kdyby byl, neni pokracovatelem Office365

dale, jak uz bylo receno, pri instalaci mysql

Linux takhle HROZNĚ ztrácí na důvěryhodnosti.
na duveryhodnosti timle svojim pubertalnim fnukanim, prskanim a nesmyslnejma demagogickejma srovnanima ztracis leda tak ty, ted pokud by jsi nejakou duveryhodnost vubec nekdy mel ;)

Milfaus

« Odpověď #40 kdy: 04. 10. 2017, 16:37:51 »

Zase dolejzáš? Jsem tě prosil, ať si mě nevšímáš  ::)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #41 kdy: 04. 10. 2017, 17:54:39 »
Zase dolejzáš? Jsem tě prosil, ať si mě nevšímáš  ::)
prosit muzes jak chces, ale hlavne si pletes dolejzani s komentovanim v diskuzi, zkus misto fnukani nepsat demagogicke kraviny ;)

Kit

« Odpověď #42 kdy: 04. 10. 2017, 19:56:38 »
mariadb je plnohodnotná náhrada mysql od dob, kdy tam vstoupil Oracle a změnil podmínky způsobem, kdy použití mysql pro komerční projekty může být problém.

Je MariaDB zpětně kompatibilní s binárním formátem MyISAM nebo je nutné provést export a import do engine Aria?

« Odpověď #43 kdy: 04. 10. 2017, 20:07:01 »
Je MariaDB zpětně kompatibilní s binárním formátem MyISAM nebo je nutné provést export a import do engine Aria?

Je.

karlik

« Odpověď #44 kdy: 04. 10. 2017, 20:46:29 »
Citace

Ano, přecházel jsem z MySQL/WinXP na MariaDB/CentOS 7, formát MyISAM, bez problémů.