[Co takhle se srovnavat s rozvinutymi zememi a ne treba s Kongem? To, ze u nas vetsinou lidi maji co jist, jeste neni znamkou vysoke zivotni urovne nebo kupni sily.
To už je jiná otázka. Ale ve skutečnosti remcáte, že jste v klubu TOP 15 %, ale chtěl byste být v klubu TOP 5 %.
To sice jo, nicmene to neznamena, ze je spravne ty lidi ojebavat. Ono to totiz funguje tak, ze supermarkety si nadiktuji ceny, ze kterych zemedelci tak leda prezivaji. Nasledne supermarkety vse prodavaji za nekolika az mnohonasobek ceny a to jen proto, ze treba kravu rozkrajeli a nacpali do plastovych obalu.
Jsou sdružení, která se rozhodla prodávat své výrobky sama. Výrobce není odkázán jen na supermarkety.
Když se podíváte na hospodářské výsledky řetězců vs. obraty, dojdete nevyhuntelně k tomu, že by mohli dát dodavatelům jen o maličko více. V absolutních číslech mají sice zisky obrovské, ale v relativních je to prd.
Tedy není pravdou, že by se toto "zlo" dalo vyřešit jen snížením marže. Tento problém by se dal řešit jedině zdražováním. To ale nikdo neudělá, řetězce nemají zájem zvětšovat prostor pro konkurenci. (To je poměrně logické).
Tak komunisti naopak vykony neustale zvysovali. Behem par let delnikum ve fabrikach nasadili zcela sibenicni normy zalozene na tom, ze to nekde nejaky udernik stachanovec dokazal.
No, nějak to nefungovalo. Co si pamatuju, hlavním heslem bylo:
základem dobře splněného plánu je si toho moc neplánovat. Úderníci existovali především ve filmových novinách v padesátých letech. Ve skutečnosti ty podniky, a zejména od šedesátých let, vypadaly trochu jinak.
Tak hlavne exekuce by nemela byt vydelecna cinnost, ale mela by byt vykonavana statnim uradem podle pevne stanovenych podminek. V normalni zemi neni mozne nekomu sebrat barak nad hlavou, protoze nekde nezaplatil kilo. V CR ano.
To si nemyslím. Exekutoři pomohli hodně věřitelům, kteří jinak neměli jak se dostat ke svým penězům. Je nesmysl, že by někdo přišel o barák nad hlavou, leda nějaký totální lempl, kterého nikdo nevychoval, že si musí vybírat poštu. Já jsem po rozvodu a prodeji domu zapomněl zaplatit vodu, neuvědomil jsem si, že mi vyúčtování už nikam nepřijde. Holt jsem musel akceptovat to, že jsem na nákladech vymáhání musel zaplatit asi 1700 Kč, protože jsem se to dozvěděl až ve chvíli, kdy mi do datovky dorazil od soudu platební rozkaz.
Osobně si myslím, že by: 1. exekutoři a vymáhači měli mít povinnost ověřovat existenci datové schránky a výzvu zaslat i tam, 2. soudy nekontrolují výši právních nákladů, jestli je snížená v případě automatizovaných žalob - proti výši PN jsem musel podávat odvolání (úspěšné).
Jestli někdo roky nekomunikuje, a nechá mašinerii, aby za ním běhala, nechť si klidně přijde i o ten dům.