...
4. V ČR je mezi lidmi za 40 let totality zakořeněno, že platit za službu, či platit marži je zločinem. Díky tomu víc a víc nakupujeme zboží v mezinárodních řetězcích, a práci si děláme svépomocí. Peníze tečou z ČR pryč, místo toho, aby kolovaly mezi svými.
....
Ludia si radsej urobia veci sami preto, lebo ked za to zaplatia nekrestanske peniaze, tak to vacsinou stoji za hovno.
Problem je v zdeformovanej mentalite ludi. Sam co najviac zarobit - ale nikomu inemu nedat zarobit.
Okrem toho pokulhava kvalita prace a zodpovednost za vykonannu pracu.
Napr. remeselnici su dnes katastrofa. Dnes robi hockdo hocico a nemas garantovane, ze ked mu za to zaplatis bude to aj dobre. Aj preto sa ludia snazia robit si co najviac sami, takze ked pridu z prace, po veceroch a po vikendoch si este prerabaju vlastny byt sami a otravuju susedov hlukom.
U nas vo firme sa nasi vyvojari velmi rychlo naucili chytracit a vyj***t so systemom. Cielom je vykazat pracu, poriesit si pocas pracovnej doby svoje sukromne zalezitosti a co najskor ako sa da vypadnut z prace. A samozrejme co najviac vyuzit firemne benefity. Kvalita prace, zodpovednost, nejaka snaha navyse, zaujem o celkovy vysledok - nezaujem.
Spolupracujeme aj s nemeckymi vyvojarmi a tam som sa s takymi javmi este nestretol. Profesionalita je na urovni, ktora je pre nas nedosiahnutelna.
Za vsetko moze deformacia myslenia. Kto vyj***va so systemom, ten je chytry a vsetci ho obdivuju. Kto nevyj***va so systemom je blbecek.
Myslim, ze takto isto to bolo aj za sociku, to je deformacia este z tych cias a kym to takto bude, mozeme nemcom a inym narodom akurat zavidiet ich platy.
Vsadím se, že půlka z vás si narvala hypotéku, protože to klasicky česky "přece nebudete vyhazovat z okna na nájem". Jak se pak má točit ekonomika, když všechny přebytečný prachy narvete rovnou do hypotéky?
Problem je ze ani najmy u nas stabilne nefunguju. Prenajimal som byt a ked sme sa s manzelkou v danej lokalite uz zabyvali, tak majitel sa snazil z nas tahat tahat viac a viac. Vydrzali sme to tam asi 3 roky a potom sme si kupili byt na hypoteku.
Mam kamarata v Mnichove, ktory mi hovoril, ze by si tam nikdy byt nekupoval. Vraj zbytocne vyhodene peniaze, lebo prenajmy tam stabilne funguju a su v unosnom pomere k jeho prijmom.