Kde mluvím o SSH?
Moje řešení funguje tak, že mám ke stroji s diskem iSCSI připojenou LTO mechaniku.
Ten iSCSI disk je připojený do serveru RW a zálohovací mašina k němu má jen R, je to z pohodlnosti.
Data jsou konzistentní, uzamčení řeší skript na serveru.
Proces běží následovně:
Vezmu data z 6TB iSCSI, zazálohuji vše potřebné s limity -exe|com; -(avi|mov|mpg|mkv)&(%size>300MB); ?%size*>2GB=!split^%zip; V tom momentě mám data už zkomprimovaná na pracovním disku (2TB) a pak se spustí TAR, který to prdne na pásku.
Vzhledem k tomu, že data na iSCSI odsouvá robot, nevím, proč bych měl používat nějaký silnější nástroj, než právě ten TAR. Pásku po vyjmutí z mechaniky zamknu a označím datum.
Když už, tak obnovuji celou pásku na pracovní disk, čistě z lenosti, jedním kliknutím si pásku překopíruju na pracovní disk. V 90% případů stačí sáhnout na ShadowCopy, v 9% jsou data na iSCSI (cca 14 dní) a zbývající jedno procento nastává velmi zřídka, některý rok vůbec.
Jsem schopný obnovit cokoliv v rámci jednotlivých dnů po dobu půl roku, cokoliv v rámci týdnů po dobu jednoho roku a měsíční zálohy po dobu tří let.
Vážně si nejsem jistý, jak by mi mohl nějaký pokročilý nástroj pomoci.
Používal jsem různé zálohovací nástroje a tohle je prostě bezúdržbové, nevím o tom.
Není tam žádná databáze, není co udržovat, je to jen sada skriptů.
Nic se nemůže rozbít, pásku můžu vzít k jiné mechanice a z libovolného linuxu jí obnovit.
Čtvrtletně obnovuji jednu pásku, abych měl jistotu, že zálohování funguje.
Udělám o tom zápis do deníku a nazdar párky.