Siemens - Jaký je zaměstnavatel?

keks

Re:Siemens - Jaký je zaměstnavatel?
« Odpověď #135 kdy: 02. 09. 2020, 21:34:11 »
plat v Praze asi 50, snad bych ho dokazal vyhadat na 60. 70 uz rikala pani na HR ze neni realne. Vubec nechapu, ze je jim za tyhle penize nekdo vubec ochotny tam chodit.

Mam praci (jsem zamestnanec). Do prace chodim kdy chci a kdy chci odchazim. Porat mam co delat. Kdyz potrebuju neco nastudovat, tak to nastuduju. Dost dobre nechapu 6 hodin fix +2 a studium kdyz mas hotovo. To je uplne mimo. Kdyz se potrebuju neco naucit, tak se to proste naucim, abych tu praci vubec moch delat, to k tomu proste patru. Pichacky povazuju za nedustojne.

50k hrubeho v Praze? Predpokladam, ze jsi totalni junior?
Teď jsem zrovna narazil na tohle: https://junior.guru/candidate-handbook

"Nauč se programovat, firmy v IT berou z nedostatku lidí každého, kdo má jen zájem. Do začátku si řekni aspoň o pade."
- český programátorský folklór

"Tyto věty slyšel v ČR asi každý začátečník — a přitom jde o nesmysly. Ano, senioři mají navrch a firmy jim nadbíhají, junioři si ale oproti tomu musí vše vydřít. Nováčci projdou úvodními kurzy a pak zjistí, že sehnat první práci vůbec není tak snadné. Místo dobrých rad se jim dostane mýtů, takže se na vypsané nabídky hlásí nepřipravení a s nerealistickými očekáváními."

Jdete už s těma vašima kecama o naprosto nereálnych 50k za nástup juniora v Brně či Praze do pr...e! Opravdu nechápu, že provozovatel tohoto fóra připustí šíření takovejch keců a nebojí se, že někomu rupnou nervy a bude to řešit právně.

Jinak doporučují pročíst ten web všem normálním lidem co to tady čtou a jsou to třeba normální junioři namísto čtení té žumpy od místní sebranky psychopatů s jejich od reality totálně odtrženými halucinacemi o stavu pracovního trhu. Třeba by to admin mohl pinnout na vrch tohoto fóra aby se jednou provždy trollícím debilům a recruiterům přihřivajícím si svojí polívečku zatnul tipec a junioři co mají tu smůlu, že si tady příjdou prosit o radu ze sebe pak neudělají debily na pohovoru.
« Poslední změna: 02. 09. 2020, 21:35:42 od keks »

« Odpověď #136 kdy: 02. 09. 2020, 22:01:30 »
Hledám teď .NET, C# v Praze juniorskou pozici, ikdyž ofiko se 2,5-3 rokama praxe. Přijdu pak poreferovat třeba, jaký částky padaly nebo nepadaly během pohovorů... :-)

anonacct

« Odpověď #137 kdy: 03. 09. 2020, 09:01:11 »
keks: Ty musíš mít asi nějaký komplex, jinak si to nedovedu vysvětlit :)

« Odpověď #138 kdy: 03. 09. 2020, 11:53:00 »
Hele poreferovat bys mohl, docela by mě to zajímalo. V kterém městě?

« Odpověď #139 kdy: 03. 09. 2020, 16:37:01 »
Hele poreferovat bys mohl, docela by mě to zajímalo. V kterém městě?
V Praze, protože tady v kraji je prd.

« Odpověď #140 kdy: 03. 09. 2020, 18:03:46 »
Jsem na tom stejně, u nás je to tragédie, tak jsem se přestěhoval nově do Prahy, proto by mě Tvá zkušenost zajímala. Dej vědět.

« Odpověď #141 kdy: 03. 09. 2020, 20:37:44 »
Jsem na tom stejně, u nás je to tragédie, tak jsem se přestěhoval nově do Prahy, proto by mě Tvá zkušenost zajímala. Dej vědět.
A už jsi někam nastoupil? :-) Dám.

« Odpověď #142 kdy: 03. 09. 2020, 22:53:40 »
Ne :) Užíval jsem si léto v Praze a poznával krásy okolí.

« Odpověď #143 kdy: 03. 09. 2020, 23:08:13 »
Ne :) Užíval jsem si léto v Praze a poznával krásy okolí.
Tak sem kdyžtak napiš klidně poznatky, zkušenosti nebo co ti přijde užitečný, kdyby něco :-)

« Odpověď #144 kdy: 04. 09. 2020, 08:18:27 »
Máš SZ.

keks

« Odpověď #145 kdy: 04. 09. 2020, 18:57:11 »

keks

« Odpověď #146 kdy: 04. 09. 2020, 19:49:23 »
Nakonec do toho Siemensu asi nepůjdu.  :) Hledám dál ale v této zkolabované ekonomice spíš skončím na pracáku, práce prostě není nebo to vypadá následovně: Absolvoval jsem doteď 6 pohovorů. Home Office naprosto nikde, max. prý tak 1-2x měsíčne a to jenom při emergency (opravář, nebo když to vláda zas nařídí tak s totálním skřípáním zubů to teda zavedou, bylo to tak prý i v první vlně a hned po uvolnění opatření to okamžitě všem zatrhli, kromě manažmentu pochopitelně). Všude výhradně open space s 30 lidma minimálně (v jedné firmě i s rádiem na plný koule :o wtf), píchačky standard, parkování za peníze, pro leady/manažery, nebo vůbec což v kombinaci s modrýma zónama v Brně je totálne v p.r.deli.

Hledají se výhradně holky pro všechno. Na pohovorech třihodinové testy a dotazy z několika jazyků, whiteboard "programovaní", design patterns, zákerné dotazy na Linux internals, Bash, Docker, Git, Ansible, Chef, Puppet, TCP/IP, detailní popis toho co všechno se děje když v browsru zmáčnete enter v URL boxu (DNS resolving, routing (typy algoritmů, někde se mě ptali i na konfigurací routerů a spoustu dalších dotazů), sockety, jednotlivé syscally, na to všechno se ptají naprosto do detailu, běda vám abyste něco nevědeli nebo popsali špatně), taky na vás zkoušejí zda "náhodou" neumíte Python, Javascript i když se na to vůbec nehlasíte, prý jenom kdyby "náhodou" bylo "něco" potřeba udělat. 2 firmy mají dress code. If you can't speak English you are done. How would you communicate with your (slave)masters from USA or 4th Reich otherwise? Všude SCRUM buzerace, meetingu pět pr.delí, musíte snést buzeraci od slepic a nagélovaných blbečků co neumí ani Excel, ale ve výsledku vám stojí za zády a terorizují vás proč vám to tolik trvá. Musíte mít samozřejmě i soft skills těm blbečkům byt vždy k dispozici s úsměvem a viditelným nadšením, běda vám být negativní nebo někoho odmítnout s tím, že teď se snažíte koncentrovat, špatné vyplněná stórka je mnohem akutnější. Znáte Džájru? Dženkins? Tímsity? CI? CD? Ne? No tak to jste pěkně v pr.... Všude převážně děcka do 30 let, svítici očička, všichni asi woke a totally PC, z magorných úsměvů tipuju, že lexaurin a xanax se konzumují na kila, na otázky o přesčasech vyhýbavé odpovědi, ten dotaz nikde neslyší rádi. A teď peníze.

O penězích se zásadně baví až na konec, jednou jsem se zkusil poptat ješte ze začátku a moc se na to netvářili, usuzuji, že následující pohovor pak už byl zbytečný, tím dotazem jsem to zazdil, debatu o platu musí vždy začít druhá strana, zaměstanec nesmí. 50k je prý moc, mimo realitu, korona ekonomika je v plnem proudu, nejvíc mi doteď nabídli 45k přesto, že jsem pohovorem prošel dle mě docela dobře. Bonus jenom někde, jednou ročně, dle výsledků koeficient z měsíční mzdy. Stravenky nejvíc 115Kč. Edenred, Sodexo rozpočet do posilky nebo vitamíny z lékarny. 25 dní placeného volna všude, 2 firmy nabídli 3 sick days/rok.

Tak tohle je moje osobní zkušenost. Věřte nebo ne. Kdo chce ať věří ostatním s kecama o 50k nástup pro totálního juniora a 80k jako naprostém standardu pro někoho s 3 lety praxe.

Rád bych slyšel zkušenosti z Práglu, zda to je némlich to samý nebo skokově lepší. Moje dosavádní dojmy mě hodily jenom do naprosté deprese, vůbec bych si nepolepšil ve srovnání s moji stávající prací.  :'(  :-[ :-\
« Poslední změna: 04. 09. 2020, 19:55:09 od keks »

Longin

• 157
    • Zobrazit profil
« Odpověď #147 kdy: 04. 09. 2020, 21:05:08 »
teď je bohužel asi nejdebilnější doba měnit práci a náklady je třeba držet dole...

Pixe

« Odpověď #148 kdy: 04. 09. 2020, 21:07:47 »
Zrovna taky pohovoruju - Praha, právě dokončená škola (UHK), praxe v podstatě po celou dobu studia (part-time korporát, Java, se širším záběrem od DevOps po příležitostný Front-End v Reactu). Obeslal jsem dvě stránky na jobs.cz (když už jsem se s tím životopisem psal :D) a pak si vybral dalších pár firem které mě skutečně zaujaly a poslal životopis i tam. Poznatky:

• Polovina z těch firem jsou naprostý shit
  • Vůbec neumí nabírat a už chápu proč můj smartbanking vypadá tak, jak vypadá. Spoustu firem jsem odmítnul, některé ihned poté, co mi poslali zadání úkolu k vypracování = sračka úkoly, které pokud jejich programátoři řeší, tak je lituju
  • Hodně z nich nemělo zájem o mě  :)

Ve výsledku k osobnímu pohovoru došlo u pěti firem - jedna banka, dvě IT firmy s vlastním produktem, jeden operátor, a jedna firma dělající outsourcing. Říkal jsem si různě od 70-80k, občas jsme vyjednávali, občas rovnou řekli že OK. Za nižší peníze by pro mě nemělo smysl měnit zaměstnání (Hradec - 50k, malý nájem, i přes korporát jsem v podstatě vlastním pánem - chodím si do práce kdy chci, jak chci...).

Pro srovnání
  • bývalý kolega, podobný background, stejně dlouhá praxe... Hradec -> Praha (Avast) tuším si říkal o 80k, změnu si nemůže vynachválit
  • Většina spolužáků v Hradci, o dva roky kratší praxe, kolem 40k
  • Spolužák co vyměnil Hradec (Unicorn) za Prahu (nevím co), nástup 55k

Co jsem si z toho odnesl: Aby si člověk polepšil, musí mít dostatečnou drzost říct si u pohovoru přesně co chce a poslat k šípku všechny ostatní. Obrovský rozdíl v přístupu Hradec x Praha - lze najít firmy které se skutečně snaží a nabízejí zaměstnanci nějakou perspektivu, osobní rozvoj,... ale moc jich není. Zároveň je to asi jediný skutečný benefit, jinak všichni nabízejí to samé. Co mě zarazilo, tak neochota některých firem nabídnout rozumné množství home-office (i s ohledem na to, že jsme ho teď měli povinný několik měsíců...) - při home office 2x-3x týdně bych i přemýšlel o dojíždění z HK/Pce a nemusel se stěhovat.

Výsledek je takový, že od října nástup za 75k na technologicky i problematikou zajímavý projekt (Kotlin, K8s + GCP, různé druhy databází,...) u firmy, která mi uměla udělat skutečně zajímavý pohovor s velmi přátelskou atmosférou - troška jednoduchého programování, pár otázek pro zasmání typu "tohle se skutečně zkompiluje, napadne vás proč..?"

Kód: [Vybrat]

public static void main(String args[])
    {
        System.out.println("1");
        http://example.com
        System.out.println("2");
    }

Pro kekse - ber to tak, že je to pohovor, je potřeba aby odhalili tvoje limity,... Od toho tam jste. Nemusíš znát odpověď na všechno. Shodou okolností na pohovoru k místu na které nastupuji byla jedna z mých nejčastějších opovědí "nepoužíváme to, ale mám představu o tom, že to dělá to a to, nebo je to podobné tomu a tamtomu". A: "znáte knihovnu xy od netflixu?  B: "jóó, circuit-breaking,... to nevedeme :D "- většinou odpověď na dvě věty a všichni spoko.

Pixe

« Odpověď #149 kdy: 04. 09. 2020, 21:22:00 »
Ještě vlastně jedna věc - v některých firmách obsazují podobné pozice různí lidé/týmy. Pokud tě firma zajímá, má smysl poslat životopis třeba na tři pozice (případ Avastu). Dvakrát mi napsali že nemají zájem, třetí tým neměl problém :)