Někdo mi něco nainstaloval na widle

Mirek

Re:Někdo mi něco nainstaloval na widle
« Odpověď #15 kdy: 19. 04. 2017, 13:54:03 »
Má ten stroj zapnuté automatické aktualizace?

Má veřejnou IP adresu?

Nemá veřejnou IP,
a zda má zapnuté automatické aktualizace, pokud myslíš ty widle tak netuším, jak to zjistím ?
Kontaktuj helpdesk. Systém se dá aktualizovat i jinak než automatickými aktualizacemi ve Widlích. A ve velkých firmách se to tak často i dělá.

Mirek

« Odpověď #16 kdy: 19. 04. 2017, 14:12:12 »
Tak už se to vyřešilo,
Když jsem včera odešel, kolegovy docházela baterka v mobilu tak si ho chtěl nabít z méno počítače a widle začaly sami instalovat driver pro kolegův mobil aniž by jim to někdo povolil :-)

Stále si nemohu zvyknout na to že ten SW od mrkvosoftu ví lépe než já co já potřebuji :-)
Mimo jiné i z tohoto důvodu se nemá nechávat PC při odchodu z práce zapnuté. Další z bezpečnostních zásad.

Unknown

« Odpověď #17 kdy: 19. 04. 2017, 14:13:41 »
A co se pres noc instaluje na pocitac vaseho ZAMESTNAVATELE vas nemusi trapit.

Pokud by například zjistil, že ten počítač přes noc někdo vyhackoval a nainstaloval tam backdoor, tak mi přijde velmi důležité o tom zaměstnavatele informovat. Tobě ne?

To zalezi zda mam v popisu prace IT bezpecnost, pokud ne a pokud bych pracoval VYHRADNE jen na tom virtualu (jak bylo popsano v prvnim prispevku), tak by me to asi nezajimalo. Ve verejnem sfere zivota je prilis mnoho dulezitych SPOLECNYCH veci o kterych lide tvrdi ze na ne nemaji cas a proto se o ne nezajimaji, ze mi prijde smysluplnejsi resit tohle nez se plest do prace firemnimu bezpecakovi.

Lol Phirae

« Odpověď #18 kdy: 19. 04. 2017, 14:22:40 »
Já nevím, třeba s keyloggerem mu asi virtuál moc nepomůže. Jako řešit to tady na Rootu je opravdu zcestná idea.

« Odpověď #19 kdy: 19. 04. 2017, 14:29:58 »
ucvaknout dráty od usbčka a napojit to drátama do prodlužovačky. 220V to by ho to odnaučilo strkat ho do cizejch děr  8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
8) 8) 8)  hoši víc jak 50% těch smajlů jsou v rámci gender equality příslušníci LGBDSM minority  8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

i

« Odpověď #20 kdy: 19. 04. 2017, 15:34:42 »

"...na začátku a na konci pracovní doby si pracovní adresář synchrnizuji rsync-em domu a vše je zalité sluncem..."

Koukám že bezpečnost (dat) je ve vaší firmě opravdu hlavní prioritou.

V pracovním adresáři mám jen zdrojáky, své zdrojáky a své poznámky, data tam mám jen malá a smyšlená pro první testování. tak že k ohrožení citlivých dat nedochází.

i

« Odpověď #21 kdy: 19. 04. 2017, 15:40:33 »
Já nevím, třeba s keyloggerem mu asi virtuál moc nepomůže. Jako řešit to tady na Rootu je opravdu zcestná idea.
Šlo mi jen o to, dozvědět se jak si mám vysvětlit dané chování windows, což pochopím spíš zde na rootu než jinde kde se zabývají widlemi, neboť se mi zdá že používají jinou terminologii.  už jste si někdy nechali vysvětlit něco od někoho kdo měl pocit že rozumí jen windowsům ?

Mirek

« Odpověď #22 kdy: 19. 04. 2017, 16:06:34 »

"...na začátku a na konci pracovní doby si pracovní adresář synchrnizuji rsync-em domu a vše je zalité sluncem..."

V pracovním adresáři mám jen zdrojáky, své zdrojáky a své poznámky, data tam mám jen malá a smyšlená pro první testování. tak že k ohrožení citlivých dat nedochází.

A nejsou "zdrojáky, své zdrojáky a své poznámky" majetkem zaměstnavatele a součástí jeho know-how? A co by se stalo pokud by unikly mimo firmu?

YF

« Odpověď #23 kdy: 19. 04. 2017, 19:17:30 »

..... A co by se stalo pokud by unikly mimo firmu?

nic

TomBA

« Odpověď #24 kdy: 19. 04. 2017, 20:42:05 »
Miloš, to si ty??

Lama

« Odpověď #25 kdy: 20. 04. 2017, 00:29:19 »
Tak už se to vyřešilo,
Když jsem včera odešel, kolegovy docházela baterka v mobilu tak si ho chtěl nabít z méno počítače a widle začaly sami instalovat driver pro kolegův mobil aniž by jim to někdo povolil :-)

Stále si nemohu zvyknout na to že ten SW od mrkvosoftu ví lépe než já co já potřebuji :-)

Tak zrovna toto bych Woknum/MS nevytykal. Z hlediska BFU je takové chování přívětivější než kdyby si každý BFU musel instalovat kdejaký ovladač na kdejakou HW blbost sám.

Ale mohly by ty Wokenice aspoň hodit hlášku, že se nainstalovalo to a to z důvodu připojení nového zařízení.

Martin Dráb

« Odpověď #26 kdy: 20. 04. 2017, 08:03:26 »
Citace
Ale mohly by ty Wokenice aspoň hodit hlášku, že se nainstalovalo to a to z důvodu připojení nového zařízení.

Zrovna při připojování PnP zařízení je to asi jedno, protože se ovladače aktivují (ať už jde o instalaci, nebo již jen vlastně o spuštění) pouze v případě, že jsou potřeba (tzn. objeví se zařízení s příslušným hardware/compatible ID v nabídce). Když dané zařízení zmizí, ovladač se opět deaktivuje. Jiný zůsob aktivace ovladače PnP zařízení ani není oficiálně podporován (ačkoliv jej obvykle můžete aktivovat manuálně).

i

« Odpověď #27 kdy: 20. 04. 2017, 09:14:18 »
Tak už se to vyřešilo,

Tak zrovna toto bych Woknum/MS nevytykal. Z hlediska BFU je takové chování přívětivější než kdyby si každý BFU musel instalovat kdejaký ovladač na kdejakou HW blbost sám.

Mohla se, ta okna alespoň zeptat, "nalezeno nové zařízení a vím co k němu nainstalovat, mám instalovat ?"
BFU (Bězný Facebookový Uživatel)  stiskne jen "Ano" na modálním okně, což obvykle stejně dělá i bez čtení.
ale to že začne rovnou instalovat pod zamčeným GUI a pak mě jen vyděsí hláškou o úspěšné instalaci "blafS6", mi připadá jako arogance stroje vůči člověku :-) který tím opět naboural náš vztah :-)

MP

« Odpověď #28 kdy: 20. 04. 2017, 09:43:44 »
Tak už se to vyřešilo,

Mohla se, ta okna alespoň zeptat, "nalezeno nové zařízení a vím co k němu nainstalovat, mám instalovat ?"
BFU (Bězný Facebookový Uživatel)  stiskne jen "Ano" na modálním okně, což obvykle stejně dělá i bez čtení.
ale to že začne rovnou instalovat pod zamčeným GUI a pak mě jen vyděsí hláškou o úspěšné instalaci "blafS6", mi připadá jako arogance stroje vůči člověku :-) který tím opět naboural náš vztah :-)

Dejte si nejake prasky na hlavu. A ted si zkuste...

Zamknete si desktop linuxu. Pripojte libovolne usb zarizeni. Prihlaste se pres ssh na ten stroj. Pristupte na to zarizeni. Hm? Jeee, vono zamceny gui nic pro system neznamena, ten funguje stale normalne z hlediska ostatnich akci. Asi jste nepochopil, k cemu slouzi zamykani gui. Jo a propos, ten linux vam ani neoznami, ze neco zprovoznil. Nebo se vam snad posilaji logy ze syslogu na screen?

i

« Odpověď #29 kdy: 20. 04. 2017, 11:35:52 »
Dejte si nejake prasky na hlavu. A ted si zkuste...

Zamknete si desktop linuxu. Pripojte libovolne usb zarizeni. Prihlaste se pres ssh na ten stroj. Pristupte na to zarizeni. Hm? Jeee, vono zamceny gui nic pro system neznamena, ten funguje stale normalne z hlediska ostatnich akci. Asi jste nepochopil, k cemu slouzi zamykani gui. Jo a propos, ten linux vam ani neoznami, ze neco zprovoznil. Nebo se vam snad posilaji logy ze syslogu na screen?

Bavím se o případu kdy okna sama něco nainstalovala. Pokud něco strčím linuxu do USB, tak buď mám modul v jádře, pak bych asi tomuto modulu měl důvěřovat, nebo ho nemám a systém jen zaloguje neznámé zařízení. Nezačne potají něco instalovat a nedozvím se o tom až po "úspěšné" instalaci. A pokud v některých distribucích je nějaký automatický zastrkávač modulů do jádra, tak si ho mohu jednoduše a legálně vyřadit.

Když jsem pasl o zamčeném GUI, tak jsem přitom psal o tom, že by se mi líbíl od systému dotaz v modálním okně zda instalovat, na který by při zamčeném GUI asi nešlo odpovědět a tak by nedošlo k nechtěné instalaci čehosi, při pouhém nabíjení telefonu.

Tak že kdo z nás dvou je na ty prášky ?

Nehledě na to, že můj původní dotaz byl míněn tak, zda někdo nevíte co to ten "blafS6", teprve pak se to rozvinulo v diskusi na téma jak by to mělo být jinak.