Ok, a kdyz mas situaci, ze mas praci pro 5,25 programatora? Musis NUTNE prijimat dalsiho? 0.05 uvazku navic na kazdeho se da jednoduse ziskat tim, ze docasne zkrati poobedovou pulhodinu u konzole a proste trochu vic maknou - pak to vyjde diky zvysene efektivite i bez prescasu. Za to, ze maji dobry kafe zdarma, dostavaji kazdy rano do kuchynky ovoce, maji konzoli, stolni fotbálek, 6 tydnu dovolene a dalsi by to snad mohli zvladnout ne?
Uz jsem napsal, ze nemusis prijimat nikoho a vzdat se casti obratu, pokud ti to vadi. Cele toto vlakno je o tom, zda to firmy musi delat z nejakeho objektivniho duvodu, nebo jde jen o zpusob, jak vytriskat maximum ze zamestnancu ("levne"). (Ono hlavni duvod, proc se to toleruje zrovna v IT je hlavne absence kolektivniho vyjednavani.) Ja jen chci, aby se nad tim lide, kteri si mysli, ze ten objektivni duvod existuje, zamysleli, a priznali si, ze ne.
Navic, jak sam pises, produktivita programatoru se da realne zmerit s chybou asi tak nekolika zamestnancu. Tudiz resit, jestli bys mohl zamestnat 0.25 programatora navic je uplne nekde mimo.
Samozrejme, nase pohledy na svet se lisi. Ja vidim svet jako misto, kde lide pracuji pro to, aby zili, ty nejspis jako misto, kde ziji pro to, aby pracovali. Ja lidi druheho typu za dobre nepovazuji (a to jsem jeste mirny), a na zaklade toho odpovidam na otazku z titulku.