Vyžadují dobré IT firmy po svých programátorech přesčasy?

ferren

Re:Vyžadují dobré IT firmy po svých programátorech přesčasy?
« Odpověď #105 kdy: 04. 04. 2017, 20:45:40 »

Nouze je jednorazova specialni udalost. Odmitam nouze jednou mesicne.
Pomuzu, ale ocekavam pak rucne psany dopis s podekovanim a kytici ruzi.
S tim snad nema pak problem nikdo, debata je ale o tom kdy se z krize stava rutina

Ne, timhle smerem jsi debatu jenom ty zavedl a ted si myslis, ze vsichni debatujem podle Tebe. Resily se prescasy jak pravidelne, tak jednorazove, a kytku bych Ti s timhle pristupem jako zamestnavatel vrazil jenom na jedno misto.....

do pusy? diky:-) ja si prescasu uzil dost...v firme kde jsem mel podil ze zisku. na zamestnaneckem odpocinku delam vstricne kroky, ale jen kdyz jsou oceneny. hezky po cesku zavrit hubu a makat, to neni pro me. mam samozrejme sposutu mimopracovnich aktivit, v cesku se bohuzel za penize neda delat na zajimavem projektu, protoze u nas neni zadna zajimava firma.
hledáš blbě

zcela uprimne si necham doporucit. v cr me zaujalo jen goodai, kde bohuzel to nedopadlo kvuli nutnosti jit z brna do prahy, ale obecne mi neprijde ze by v cr byla nejaka fakt zajimave projekty

JS

« Odpověď #106 kdy: 05. 04. 2017, 02:21:22 »
A k tomu zbytku - pokud jsi si všiml, nikde nevolám po tom, že je nutné dělat přesčasy bez nároku na kompenzaci. To ale firmy mají různé - od zahrnutí 150 h ročně do mzdy, přes výběry náhradního volna či proplacení v souladu s požadavky zákoníku práce až po kompenzace nad jeho rámec. Ale od začátku to chápu tak, že o tomhle diskuze není. Diskuze je o názoru "firma, která chce přesčasy != dobrá firma". A s takto formulovaným názorem naprosto nesouhlasím.

A proc s tim nesouhlasis? Co vede firmu k tomu, aby, pro libovolnou profesi, a priori, pocitala s prescasy? (Zvlast pokud za ne bude muset extra platit.)

Predpokladejme, ze prescasy stoji penize navic (a tedy ta firma se to nesnazi nejak osolichat, jak pises). Je firma, ktera si nedokaze dobre spocitat naklady na sve zdroje, dobra firma?

JS

« Odpověď #107 kdy: 05. 04. 2017, 02:30:07 »
Pokud chce zaměstnanec pracovat 8 hodin denně a ani o minutu víc, potom logicky může zaměstnavatel požadovat, aby celých 8 hodin byla opravdu produktivní práce.

Ne, to co pises neni vubec logicky. Je to asi jako najmout herce, a pak mu rict, ze zkouseni, no to musi delat v prescasech, v te pracovni dobe, na kterou jsi ho najal, to ma proste zahrat spravne. :-) Proste prace ma jistou efektivitu a ta urcuje cas, jaky je k ni potreba. To jestli to delas 8 hodin denne, nebo 10, nebo 6, je zcela nesouvisejici otazka.

JS

« Odpověď #108 kdy: 05. 04. 2017, 02:50:06 »
A pointa toho celého je jaká?
Moje pointa je, že přesčasy u programátorů mají smysl.

Uplne ti nerozumim. Co treba u instalateru, maji smysl prescasy? Z tveho argumentu zda se plyne, ze pro libovolnou profesi, ktera dela neco u ceho se predpoklada nejaky deadline (coz je hodne profesi), maji smysl prescasy.

Citace
Mě ta metoda vyhovuje - dobře se mi tak přemýšlí o problému. Já potřebuji si buď malovat, nebo psát kód, kdyby mi někdo svázal ruce, tak nevymyslím nic. Výhodou je, že když mě nic nenapadne, tak mám v kupě aspoň špatné řešení (které se dá později předělat), ale teď to neblokuje termín.

Mozna jsi hodne sikovny, ale ja uz jsem vetsinou po 8 hodinach dost unaveny. A kdyz jsem unaveny, uz i to soustredeni jde spatne.

Ale on je mozna problem v tom "psat kod". Ono by se mozna spousta casu usetrilo, kdyby se vseobecne psalo mene kodu a vice premyslelo.

Citace
Na světě existuje obrovské množství SW firem a všeobecným rozhledem po různých programátorských diskuzích jsem pochopil, že přesčasy se dělají v naprosté většině firem, kde je rozhodující dodat produkt včas.

V podstate jsi zopakoval muj argument - delaji to proto, ze veri tomu, ze to dava smysl to delat, ale skutecne dava smysl to delat?

Citace
Já měl pocit, že právě většina startupistů dělá přesčasy, jaké si korporátníci řízení psychopatem ani nedovedou představit.
A nikdo nepřišel na to, že by byli lepší a více vydělali, kdyby přesčasy nedělali? Tomu prostě nevěřím :-)

Skutecne existuji startupy, ktere je nedelaji, takze "nikdo neprisel na to" je trochu zavadejici.

JS

« Odpověď #109 kdy: 05. 04. 2017, 03:10:48 »
Takže všechny problémy SW inženýrství se kterými se obor potýká prakticky od začátku (no dobře, tak ne všechny, ale jeden z hlavních) vyřeší nová zázračná věc.

Ja myslim, ze jo. Ale trochu bych Davkola opravil, to co popisuji neni az tak stara vec, i kdyz je pravda, ze je to jen jeden ze zpusobu aplikaci formalnich metod, o co se lide snazi uz odpradavna.

Citace
A pro těchto pár let je do té role vybráno.... chvíle pro napětí... FUNKCIONÁLNÍ.....začátek aplausu..... PROGRAMOVÁNÍ..... aplaus pokračuje.

Samozrejme, muzes se pokusit pochopit, proc to povazuji za natolik nadejne. Ale chapu, ze po vsech tech prescasech je jednodussi nad tim proste moc nepremyslet, a radeji to shodit ze stolu.

Ja celkem rad veci vysvetluji, ale v tehle atmosfere.. Vidim, ze tady jsou lide, kteri tusi, o cem mluvim, a proc by to mohlo pomoci. Na druhou stranu, lide, kteri zjevne netusi, o cem mluvim, tomu nechteji rozumet.

« Odpověď #110 kdy: 05. 04. 2017, 07:24:09 »
Mozna jsi hodne sikovny, ale ja uz jsem vetsinou po 8 hodinach dost unaveny.
Ses prostě plačka :-) Ne, vazne: nekdy jsem unavenej a nepali mi to cely den uz od rana. Jindy kdyz mam flow tak skutecne nemam problem delat treba 14h efektivni prace vicemene v kuse a to treba jeden cely tyden. Proste jedu na vlne, vsechno odsejpá. A neni to vubec dane tim, ze bych v takovem pripade lopatoval. Nemam problem tyden jet v omezenem modu, neresit veci okolo a soustredit se jen na cil. No a pak si to proste kompenzuju.

Zivnost (skutecna zivnost a ne švarc) cloveka nauci jiste navyky a schopnost potlacit pohodli kdyz je potreba (a naopak ho rozvinout kdyz je moznost). Evrope ta valka asi nakonec chybi - nikdo z dnesnich mladych nemluvil s nikym kdo to zazil a to je problem protoze jejich zebricek hodnot je znacne uchylny a zdeformovany.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

pedro

« Odpověď #111 kdy: 05. 04. 2017, 07:46:32 »
taky svarc je zivnost, ze ano. zajimalo by me, jak si prisel ke zakazkam a nedelas na svarc.

Mirek

« Odpověď #112 kdy: 05. 04. 2017, 08:34:30 »
A k tomu zbytku - pokud jsi si všiml, nikde nevolám po tom, že je nutné dělat přesčasy bez nároku na kompenzaci. To ale firmy mají různé - od zahrnutí 150 h ročně do mzdy, přes výběry náhradního volna či proplacení v souladu s požadavky zákoníku práce až po kompenzace nad jeho rámec. Ale od začátku to chápu tak, že o tomhle diskuze není. Diskuze je o názoru "firma, která chce přesčasy != dobrá firma". A s takto formulovaným názorem naprosto nesouhlasím.

A proc s tim nesouhlasis? Co vede firmu k tomu, aby, pro libovolnou profesi, a priori, pocitala s prescasy? (Zvlast pokud za ne bude muset extra platit.)

Predpokladejme, ze prescasy stoji penize navic (a tedy ta firma se to nesnazi nejak osolichat, jak pises). Je firma, ktera si nedokaze dobre spocitat naklady na sve zdroje, dobra firma?
Do určité míry jsou přesčasy levnější než DALŠÍ zaměstnanec navíc. Speciálně pokud není jejich objem konstantní v čase.

Tomáš Roll

« Odpověď #113 kdy: 05. 04. 2017, 09:00:51 »
Do určité míry jsou přesčasy levnější než DALŠÍ zaměstnanec navíc. Speciálně pokud není jejich objem konstantní v čase.
Protože podle českého Zákoniku práce živíte nadbytečného zaměstnance ještě půl roku po zjištění nadbytečnosti.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #114 kdy: 05. 04. 2017, 09:23:02 »
Já to chápu tak, že firma je buď tak dokonalá, že nikdy nikdo neudělá chybu, má stejně dokonalé zákazníky a vždy se jí vše povede, nebo prostě tak dokonalé není a je třeba mít trvale alespoň 30 procent nadstav, aby se případné problémy pokryly bez nutnosti přesčasů, ne?

Já mám teda pocit, že ti, co tu nejvíc proti VŠEM přesčasům řvou, tak nemají dostatek inteligence na jakoukoliv práci hlavou a honí každodenní přesčasy při umývání plesnivých salámů a sýrů někde v supermarketu. Zdejší výplody jsou pouze zkreslenými představami produkovanými jejich IT alter egem. Takže šup pánové, plíseň v uličce 4.

Ivan Nový

« Odpověď #115 kdy: 05. 04. 2017, 09:31:39 »
Ses prostě plačka :-) Ne, vazne: nekdy jsem unavenej a nepali mi to cely den uz od rana. Jindy kdyz mam flow tak skutecne nemam problem delat treba 14h efektivni prace vicemene v kuse a to treba jeden cely tyden. Proste jedu na vlne, vsechno odsejpá. A neni to vubec dane tim, ze bych v takovem pripade lopatoval. Nemam problem tyden jet v omezenem modu, neresit veci okolo a soustredit se jen na cil. No a pak si to proste kompenzuju.

Zivnost (skutecna zivnost a ne švarc) cloveka nauci jiste navyky a schopnost potlacit pohodli kdyz je potreba (a naopak ho rozvinout kdyz je moznost). Evrope ta valka asi nakonec chybi - nikdo z dnesnich mladych nemluvil s nikym kdo to zazil a to je problem protoze jejich zebricek hodnot je znacne uchylny a zdeformovany.
Palec nahoru!

Mirek

« Odpověď #116 kdy: 05. 04. 2017, 10:14:48 »
Protože podle českého Zákoniku práce živíte nadbytečného zaměstnance ještě půl roku po zjištění nadbytečnosti.
Nejen proto. Zvyšováním počtu zaměstnanců zvyšuješ kapacitu po skocích cca 160-170 hodin měsíčně. Bez ohledu na to, jestli je skutečně potřebuješ všechny nebo ne. Zkušební doba, zaškolení, výpovědní lhůta, předání nástupci jsou další faktory.

« Odpověď #117 kdy: 05. 04. 2017, 10:19:26 »
taky svarc je zivnost, ze ano. zajimalo by me, jak si prisel ke zakazkam a nedelas na svarc.
Na zacatku byl jeden znamej kterej neco potreboval. Byl spokojenej a rekl to dalsimu, kterej neco shanel atd. V podstate cely strom zakazniku vychazel ze dvou prvnich a vse dalsi byly reference. Pak aktivita v komunite kolem jisteho open-source(ktery me zivi) atd. Fakt si nemyslim, ze je problem byt opravdu "na volne noze". Na svarc bych nesel.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Lama

« Odpověď #118 kdy: 05. 04. 2017, 11:37:14 »
Evrope ta valka asi nakonec chybi - nikdo z dnesnich mladych nemluvil s nikym kdo to zazil a to je problem protoze jejich zebricek hodnot je znacne uchylny a zdeformovany.

Možná by stačila jen pořádná vojna jak řemen (ale bez zbytečné šikany).

Lama

« Odpověď #119 kdy: 05. 04. 2017, 12:04:42 »
kde jinde, nez v praci? kdyz prijde clovek domu, tak vytahne ptaka a pomasti, aby se zbavil stresu z prace. potom jsou tu deti, zena, sex se zenou. tak kdy si ma clovek programovat ?

Jo a když budeš od rána do večera v práci, tak se ti žena asi poděkuje.

Nejdřív musíš udělat kariéru, vytvořit zázemí a až pak žena a rodina. Že si nasekáš kupu harantů v 25 letech, vezmeš si hypo na bydlení, auto na leasing a pak z toho máš hlavu v čmoudu, je tvoje chyba.

Stejně je zajímavý, jak dřív se všechno stihlo. Naši měli postupně 3 děti, předělávali barák, do práce museli taky a stihli všechno. Ale zas je pravda, že máma byla mnoho let na mateřské, což se dnes moc nenosí, protože kariéra je přednejší než děti.