Všichni programátoři, které znám, včetně těch nejlepších, dělají (kromě vymýšlení jak daný problém vyřešit co nejefektivněji) taky spoustu rutiny.Taky řeší spoustu problémů, které už byly dávno vyřešeny, takže jenom aplikují už osvědčené řešení.
Pouzivas skryte dve ruzne definice rutiny, a z toho vyplyva tvuj omyl. Rutina (pro cloveka) je neco, co delal uz treba 100x, ma to proste v mechanicke pameti, a nemusi u toho moc premyslet. Takze treba moje mamka muze soucasne plest kosik (rutina) a pritom koukat na televizi (nerutina). Ale uz jenom treba cteni knihy neni rutina, takze nikdo nedokaze rozumne cist knihu a soucasne se divat na televizi.
Ale rutinni prace (pro spolecnost) je neco jineho, je to prace, ktera je uz vseobecne dobre popsana a je jasne, jak ji udelat. Napr. rizeni auta nebo jazykova korektura je rutinni prace. Ale ze je neco rutinni prace, jeste neznamena, ze se sestava jen z rutiny. Neznamena to, ze treba ridic nebo korektor muze jeste pri praci sledovat televizi.
Takze, nektere cinnosti v programovani mohou byt rutinni praci, ale to neznamena, ze jsou rutinou, kterou muze efektivne delat clovek, ktery je unaveny a nedovede se poradne soustredit.
To co teď napíši, je možná jenom moje pracovní metoda a vy jistě používáte lepší - ale mě když to nemyslí a nevím, jak na to, tak to prostě začnu řešit blbě. A protože implementace je ta nejlepší analýza, tak právě přitom uvidím, že to dělám blbě a napadne mě, jak to dělat správně. Většinou :-) Nakonec sice zahodím třeba hodně hodin práce, ale pořád lepší než ty hodiny jenom koukat z okna a smutnit se na šéfa, že dneska nic, že dneska mi to nepálí.
Bylo by zajimave zjistit, jestli je tvoje metoda skutecne efektivnejsi. Hodne lidi, stejne anekdoticky, tvrdi, ze neni, a i ja o tom mam pochybnosti.
Fakt si myslíš, že programátoři dělají přesčasy všude na světě i když to vůbec nemá smysl (když nevyrábí rotační uňuchadla)?
Ano, v realnem svete je spousta lidi, kteri delaji cinnosti, ktere nemaji zadny smysl, ci jim samotnym dokonce skodi, protoze musi. Typicky je to proto, ze nejakemu psychopatovi u moci je proste lhostejne, ze to tak je. Z jeho hlediska je nenulova sance (a tudiz pozitivni zisk), ze to je pro nej vyhodne, vyvazena nulovou cenou (treba vysokym negativnim nasledkem pro nekoho jineho).