Existuje ještě kvalitní hardware?

Re:Existuje ještě kvalitní hardware?
« Odpověď #15 kdy: 10. 03. 2017, 23:24:50 »
To mi hovorte, slusny pocitac, v ktorom ide prepajkovat vadny tranzistor na procesore a vystupom na riadkovu rychlotlaciaren cez hdlc protokol uz nezozeniete vobec. Dnes vam vnikne do bytu nejaky jouda, odnesie pocitac, ziadne poriadne zelezo, uz ani tie dve tony to nema. Na vsetkom setria.
Haha pájkovat to tak :D :D .. To mi připomnělo seriál na který jsem náhodou narazil - Halt And Catch Fire. Doporučuju všem počítačovým nadšencům, co maj rádi kvalitní seriály a staré počítačové časy.

qwertz

« Odpověď #16 kdy: 11. 03. 2017, 00:04:40 »
K originálnímu příspěvku, co case Fractal Design, u PSU nejvyšší řady Seasonic a Corsair - nejsou to levné zdroje, ale chceš kvalitu a něco speciálního, tak musíš připlatit. Pro DP to hold chce dedikovanou GPU zvlášť když je potřebuješ/chceš ve vyšším počtu.

Fractal Design. Jo to je jeden z mála výrobců, jejich "design" by se dal nazvat jako "normální". Jenže ty skříně jsou úplně debilně navržené. Za prvé všude cpou ovládací prvky nahoru místo na čelní panel, jako by automaticky očekávali umístění PC pod stolem, a to ještě nesmí mít nad sebou desku, která to všechny přikryje. Za tohle fakt nakopat do zadeke. K tomu samozřejmě zdroj dole, protože když už je to na zemi, tak ať to hezky vysává prach. Kdysi jsem si koupil bestseller R4 Black Pearl a zhrozil jsem se tak, že ještě ten den jsem to vrátil. První co upadne jsou ty dvířka (samotný koncept dvířek je nesmysl), plast se prostě unaví a zlomí, nemluvě o ulomení nehodou. K tomu všude ta nacvakávací bižuterie zakrývající díry chlazení do všech směrů. Nechápu, proč není možné vyrobit jednu děravou a jednu neděravou skříň. Kolik zákazníků asi cpe na strop watercooling? Ty bílé šuplíky na disky nevypadaly moc bytelně a celá skříň se kroituila víc než můj letitý levný CM Ellite 330.  Když hodím ze stolu na zem case typu HP Z Workstation, asi se potluče, zlomí se plast na čelním panelu, ale to je vše. U těhle moderních skříní odpadne hromada bižuterie, nebo se to rozpadne celé rovnou. Je to trošku příklad za hranou, ale vypovídá to něco o kvalitě provedení.

Seasonic dělá celkem kvalitní zdroje a hlavně dělá si je sám. Mainstream má solidní součástky, ale poslední modely mají údajně problémy s ochranou proti přetížení. Obecně není porblém koupit kvalitní zdroj, problém je koupit kvalitní 300-450W zdroj. Bez pohledu na peníze. Stálo by to tolik co 800W plečky, a dav by to asi nekupoval. Většina ostatních výrobců včetně Corsair jsou jen lepiči nálepek, a modely se mohou kvalitativně zásadně lišit i v rámci jedné modelové řady. dobrá volba je RM550x se semipasivním chlazením, jenže co když se komp fláká do 50W idle a 150W v zátěži?

Skrine nieje problem kupit, len je potrebne hladat v zaplave dizajnovo konstrucnych vystrelkov. Vzdy sa nieco najde. Osobne momentalne na kancelarske PC pouzivame  Fractal Design CORE 1100
No fajn. Jenže tohle je mATX, a u fullATX varianty ti blbci nacpali zase ovladani nahoru jako u všech fractalu.

Citace
Chces nieco do WS. Tak hladaj dosky Q chipsetom alebo lepsie vybavene s B alebo H chipsetom. Vyber je.
Do lepsieho pracovneho PC by som pouzil nieco taketo
http://www.asrock.com/mb/Intel/Q170M%20vPro+/index.asp
http://sk.gigabyte.com/products/page/mb/ga-q170m-mkrev_10/overview/
Za podobné pěníze se už dá občas sehnat i C236. Bohužel sesky s Q chipsety se ělají jen jako mATX a k tomu to ještě zazdí PCI slotem, který možná ocení firemní segment, ale pro workstation from scratch je to nesmysl - kdo si dnes koupí PCI kartu.

Citace
Vyrobcovia preto zacali svoje vyrobky odlisovat graficky a zbytocnymi vyvhytavkami navyse, lebo inac by to vsetko bolo na jedno kopyto.

Skutečně? Podívejte se třeba na desky z roku 2005 a dnes. Tehdy jste měl žlutou DFI, oranžový Abit, modrý gigabyte, červený/černý MSI, žlutý/černý ASUS, modrý/zelený Intel atd. A dneska? Máte černé PCB, s černými komponentami, barevnými LED a dokonce i ten jemný barevný branding (plastové cetky na deskách) jede ve vlnách u všech stejně. Jednou převažuje žlutá/zlatá, další generace chipsetů modrá, nyní je to bílá. Když sundáte loga, veškerá produkce je k nerozeznání.

« Odpověď #17 kdy: 11. 03. 2017, 00:23:48 »
Když hodím ze stolu na zem case typu HP Z Workstation
No a v čem je problém si tu Z workstejšnu koupit? Klidně starší a klidně jenom kejs. A ještě líp ThinkStation, ta má míň nestandardních komponent, jestli vůbec nějaký.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #18 kdy: 11. 03. 2017, 03:31:09 »
No a v čem je problém si tu Z workstejšnu koupit?
problem to nebude ani s 2letou zarukou :) https://www.importpc.cz/stolni-pocitace.html?limit=all&procesor=359&vyrobce=10

qwertz

« Odpověď #19 kdy: 11. 03. 2017, 06:51:39 »
Když hodím ze stolu na zem case typu HP Z Workstation
... Klidně starší a klidně jenom kejs. ...[/quote]

Samotný case se nikde jinde použít nedá. Montážní díry neodpovídají ATX standardu (minumálně u některých modelů), a zadní záslepka (I/O shiled) je pevnou součástí skříně. jinou desku do toho dát nelze. komponenty dle ATX standardu mají myslím jen stanice od Fujistu.

« Odpověď #20 kdy: 11. 03. 2017, 07:02:16 »
Pokud ti nevadí fanless řešení tak https://www.czc.cz/seasonic-ss-400fl2-f3-platinum-x400-400w/121975/produkt by mohl být to co hledáš.

n

« Odpověď #21 kdy: 11. 03. 2017, 08:53:24 »
Ja mam uz pekne dlouho - minimalne 10 let to bude, spis asi vic - tuto: http://www.chieftec.com/BA01.html
a jsem porad spokojenej.

qwertz

« Odpověď #22 kdy: 11. 03. 2017, 10:12:20 »
Pokud ti nevadí fanless řešení tak https://www.czc.cz/seasonic-ss-400fl2-f3-platinum-x400-400w/121975/produkt by mohl být to co hledáš.

Nad tím jsem přemýšlel, nicméně jak se to chladí? Vzduch přes to v žádné komfiguraci moc proudit nebude a při montáži na dno skříně mřížkou nahoru sice ohřátý vzduch vystoupá sám, ale mám obavy z toho prachu co zas bude padat dovnitř.

« Odpověď #23 kdy: 11. 03. 2017, 10:39:28 »
proc by mel dovnit padat prach z vnitrku skrine?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

qwertz

« Odpověď #24 kdy: 11. 03. 2017, 10:44:50 »
to se v gravitačním poli stává, že tělesa padají dolů  ;D

qwertz

« Odpověď #25 kdy: 11. 03. 2017, 10:58:58 »
Další věc, co je pěkne na hovno je absence "board diagramu" v manuálu k deskám, takže pokud někde nenajdete výpis z "lspci -tv" od někoho, kdo už to koupil, nedá se dopředu zjistit jak je to zapojeno a kolik prasečni v designu tam výrobce naflákal.

Pravda je, že Gigabyte to asi před 2 generacema desek z manuálu vyhodil, na druhou stranu se pochlapili v MSI, tam se zase schémata zapojení začaly objevovat.

expert

« Odpověď #26 kdy: 11. 03. 2017, 11:25:34 »
Ja mam uz pekne dlouho - minimalne 10 let to bude, spis asi vic - tuto: http://www.chieftec.com/BA01.html
a jsem porad spokojenej.

Od Chieftecu mám také již cca 10 let mám stále stejnou skříň WH-02B-B-OP, která je z velmi masivního plechu a ze které jsem pouze sundal dvířka. Celé PC váží přes 20kg. Dnes bych si vybíral skříň od stejného výrobce.

Zdroj mám pasivně chlazený Super Flower Golden Silent 80+ Platinum Fanless PSU - 500W. Tak nějak předpokládám, že když se uchladí pasivně, tak asi musí mít lepší součástky. Slouží bezchybně.

To samé grafika. Mám pasivně chlazenou PALIT GTX 750 Ti KalmX 2GB GDDR5

tomasfuk

« Odpověď #27 kdy: 11. 03. 2017, 11:49:50 »
Za posledních 10 let mi odešly 2 nVidia grafiky, vždycky tak těsně po dvou letech fragmenty a konec. 3 nVidia grafika právě umírá se stejnými příznaky. V době nákupu všecko výkonné herní grafiky. Takže nVidie už nekupuju. Mám v provozu dva radeony, oba pracují již řadu let bez chybně.

Základní deska Asus přišla s výroby s BIOSem pro jiný typ desky. Ukázalo se až při pokusu o upgrade BIOSu, kdy si s tím žádný automatizovaný program neporadil. Nakonec byl otřeba flashovat přes nějaký msdos z diskety. Jedna z chcíplých grafik byla rovněž Asus, záruku přežila o jeden den. Asus tedy pro mě nebrat. Teď kupuju jedině Gigabyte a zatím všechny bez problémů.

Zdroj mi chcípnu všeho všudy snad jen jeden eurocase, tam se to asi očekává. Další noname zdroj se změnil ve zdroj kouře, ale PC fungovalo dál.

Beru už jen lepší zdroje, dříve Fortron, teď už spíše Seasonic. Zatím drží.

Case jsem sháněl především podle rozměru(malý tower), ceny a funkce (možnost osadit to co potřebuju a bez zbytečných nesmyslů). Nakonec jsem náhodou našel Fanz Firefly II za 25€. Malá bednička bez zbytečných 3,5" a 5,25" pozic, takže je téměř poloviční o proti běžným towerům. Utrnul jsem přední flastový panel blokující chlazení, osadil 2x 12cm fany, díry v bočnici přelepil páskou a jsem spokojen. Skřín je lehká, což jsem nakonec ocenil, když jsem počítač stěhoval letadlem. S rackovým serverem to bylo trochu horší.

qwertz

« Odpověď #28 kdy: 11. 03. 2017, 12:55:08 »
No je otázka, jestli je to problém nVidie, nebo nekvalitních výrobců karet. Vadný design chipu by se projevil u všech a poslední podobná aféra nvidie tu byla snad před +/- 10 lety.

Zajimavější je spíš problém "color depth", kde jsou GeForce drivery omezeny na 8bit barevnou hloubku, 10bit+ je pak vyhrazen dahým Quadro kartám (na Geforce je to povoleno jen v DirectX aplikacích ve fullscreen = hry). Levné Radeony přitom umí 10bit barvy už několik generací dozadu a není třeba kupovat Firepro.

tomasfuk

« Odpověď #29 kdy: 11. 03. 2017, 15:09:21 »
To já, jakožto uživatel, nědokážu posoudit. Všechny grafiky jsou od různých výroců. Každápádně 3x špatná zkušenost je pro mě dostatečně odrazující. No a nVidia je taky známá pro své pochybné obchodní taktiky, uzavřené technologie a umělá omezení, například třeba ta bitová hloubka. Radši podpořím AMD.

Co se týče třeba základních desek, bude zajímavé sledovat, jak se bude rozšiřovat podpora librecore. Ten totiž může vyřešit problémy s bugy, whitelisty a podobně, které výrobce už neřeší. Předpokládám, že může řešit i podporu novějších pamětí/cpu, na což výrobce sere. Takže pak člověk vyhazuje desktu jen kvůli tomu, že výrobce má v biosu omezení na 3 modely CPU...