Existuje ještě kvalitní hardware?

Re:Existuje ještě kvalitní hardware?
« Odpověď #45 kdy: 12. 03. 2017, 09:42:55 »
A nemyslíte, že je to tak trochu váš problém?
Samozřejmě, že zabezpečení mého počítače je můj problém. Proto řeším svůj problém, ne problém uživatelů Windows :)

Vy jste uživatel, vaše riziko. Nevedu si Lenovo shitlist, abych byl neustále připraven dělat osvětu. Pokud jste gramotný googlujte sám. Nemám zájem vás přesvědčovat.
Já taky nemám zájem, abyste mě o něčem přesvědčoval. Uvedl jste docela zajímavou informaci o (dejme tomu) zranitelnosti, která pro mě prostě není relevantní. Tak se ptám, jestli víte o nějaké jiné. Jestli nevíte, stačilo to říct, ten osobní útok byl úplně zbytečný.

a za druhé ji lze jen těžko považovat za důvěryhodnou.
Tak podle toho, jak jsem to v rychlosti prolítl, není prokázané žádné vyloženě destruktivní/nebezpečné chování, ani jakýmkoli způsobem skrytý software (pravý význam slova "rootkit"). Nebyl to ani "malware" v tom smyslu, že by kradl uživateli z počítače emaily... Lenovo nic (?) netají, netutlá, je to položka v BIOSu, která se dá vypnout, firma přiznala chybu, uvádí kroky k odstranění a dál už tuhle věc do počítačů neinstaluje. https://support.lenovo.com/cz/en/product_security/lse_bios_desktop

Samozřejmě jestli Lenovu někdo chce nebo nechce důvěřovat a na základě čeho, je jeho věc. Ale jestli by tohle mělo vést k totálnímu odmítnutí, tak to si asi na trhu dost těžko vybere, protože to, že na jiného výrobce nic podobného neprasklo, může jenom znamenat, že tam má opravdu nebezpečný, dobře skrytý backdoor ;) A počitačů s úplně otevřeným veškerým firmware i hardware jaksi na trhu moc není :)

« Odpověď #46 kdy: 12. 03. 2017, 09:47:42 »
Mimochodem, dost důležitý taky je, že tuhle možnost automatické instalace sw zavedl Microsoft. Lenovo ji jenom (blbě) využilo. Čili bych se spíš ptal, jestli je možné důvěřovat Microsoftu...

Kit

« Odpověď #47 kdy: 12. 03. 2017, 09:56:34 »
Ta firma je nedůvěryhodná, svůj záměr dostatečně demonstrovala...

Jinými slovy: Firma, která instaluje do svých počítačů malware pro Windows, je pro mne nedůvěryhodná a nekoupím si už od ní ani hřebík.

RDa

• 3 066
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 12. 03. 2017, 10:46:12 »
Desku s 3x DP napojenych na iGPU bych taky chtel. Procesory to umi skoro vsechny (jen nizsi i3/i5 jsou omezeny na 2x 4K), tak proc vyrobci desek nic nemaj? Pokud neco znate - dejte sem link!

qwertz

« Odpověď #49 kdy: 12. 03. 2017, 10:51:57 »
Jinak řečeno, sice se nic nestalo, ale stát by se mohlo...
Jestli plošnou a záměrnou distribuci malware na miliony počítačů hodnotíte "vlastně se nic nestalo", pak asi nemá smysl dál vést diskuzi. V příštím příspěvku třeba označíte černou za bílou, nejen že nad tím zůstává rozum stát, ale takhle se diskuzi opravdu sét nedá.

Tak podle toho, jak jsem to v rychlosti prolítl, není prokázané žádné vyloženě destruktivní/nebezpečné chování, ani jakýmkoli způsobem skrytý software (pravý význam slova "rootkit"). Nebyl to ani "malware" v tom smyslu, že by kradl uživateli z počítače emaily...

No jestli MITM útok na vaše šifrované spojení není "nebezpečné chování", pak si asi podejte ruku s panem Nekolou.

Desku s 3x DP napojenych na iGPU bych taky chtel. Procesory to umi skoro vsechny (jen nizsi i3/i5 jsou omezeny na 2x 4K), tak proc vyrobci desek nic nemaj? Pokud neco znate - dejte sem link!

Podarilo se mi najit jedinou "consumer desku" se dvema DP.

MSI B150M PRO-DPP

« Odpověď #50 kdy: 12. 03. 2017, 11:03:10 »
Tak podle toho, jak jsem to v rychlosti prolítl, není prokázané žádné vyloženě destruktivní/nebezpečné chování, ani jakýmkoli způsobem skrytý software (pravý význam slova "rootkit"). Nebyl to ani "malware" v tom smyslu, že by kradl uživateli z počítače emaily...

No jestli MITM útok na vaše šifrované spojení není "nebezpečné chování", pak si asi podejte ruku s panem Nekolou.

Tak jeste jednou - na Linuxu (BSD...) a nebo na Think rade se vazne nic nestalo.

« Odpověď #51 kdy: 12. 03. 2017, 11:04:06 »
Pokud takhle definujeme slova "nebezpečí" a "malware", potom jsou "nebezpečná" i všechna UTM řešení a spousta firewallů pro koncové stanice. Všechny tyhle produkty potom taky obsahují "malware". Souhlasím, že Lenovo udělalo prasárny, ale to vaše hodnocení neodpovídá realitě, používáte slova v posunutém významu.

"Obsahuje malware" znamená, že si nainstaluju TODO software a ten obsahuje kód, který mi z počítače vyluxuje emaily a vloží je do spamovací databáze. Nebo mi začne zobrazovat reklamy. Tohle je malware.

A opakuju: nic z toho se netýká uživatelů ne-Windows systémů.

qwertz

« Odpověď #52 kdy: 12. 03. 2017, 11:16:15 »
["Obsahuje malware" znamená, že si nainstaluju TODO software a ten obsahuje kód, který mi z počítače vyluxuje emaily a vloží je do spamovací databáze. Nebo mi začne zobrazovat reklamy. Tohle je malware.

Pak je to tedy dle vaší vlastní definice malware. Dál to už nekomentuju, protože to fakt vypadá jak mluvení do zdi.

Ondro

« Odpověď #53 kdy: 13. 03. 2017, 11:22:15 »

Seasonic dělá celkem kvalitní zdroje a hlavně dělá si je sám. Mainstream má solidní součástky, ale poslední modely mají údajně problémy s ochranou proti přetížení. Obecně není porblém koupit kvalitní zdroj, problém je koupit kvalitní 300-450W zdroj. Bez pohledu na peníze. Stálo by to tolik co 800W plečky, a dav by to asi nekupoval. Většina ostatních výrobců včetně Corsair jsou jen lepiči nálepek, a modely se mohou kvalitativně zásadně lišit i v rámci jedné modelové řady. dobrá volba je RM550x se semipasivním chlazením, jenže co když se komp fláká do 50W idle a 150W v zátěži?

Vytvaras problemy, ktore niesu.
300W ATX kvalitny zdroj je problem kupit ale  350W a vyssi nieje problem. Len Seasonic ich ponuka niekolko. Mas tu dalej Corsair, Superflover, Evga, be quiet.. Kupit kvalitny 350W a vyssi zdroj nieje problem.

Citace
No fajn. Jenže tohle je mATX, a u fullATX varianty ti blbci nacpali zase ovladani nahoru jako u všech fractalu.
Ten fractal bol len priklad. Mas tu inych vyrobcov, ktory robia taketo skrinky aj vo vecsom prevedeni. Urcite nieco najdes u vyrobcov ako Antec, Lianli,Chieftec,... Nebude ich vela ale najdu sa bez vecsich problemov.
To,ze je zdroj dole je podla mna vo viacerych pripadoch len dobre. Zdroj sa stara len o seba a nemusi riesit ohriaty vzduch od ostatnych komponentov. To mu pomoze v dlhsej zivotnosti a tichsom chode. Na to maju byt v skrinke in a out ventilatory, nie zdroj.
Znovu umelo vytvaras problem tam kde nieje.

Citace
Za podobné pěníze se už dá občas sehnat i C236. Bohužel sesky s Q chipsety se ělají jen jako mATX a k tomu to ještě zazdí PCI slotem, který možná ocení firemní segment, ale pro workstation from scratch je to nesmysl - kdo si dnes koupí PCI kartu.
Znovu tu vytvaras umely problem. To boli len priklady, nad cim by som ja uvazoval. Ked chces C236, tak si ju kup, v com je problem? Na trhu je dostatocny vyber. Co ti vadi na jednom PCI slote, ked su tam dalsie 3 pci-e sloty. V com to je nezmysel? To,co ma byt za WS,ze ti nieje dost 3 pci-e sloty? Aku WS by si chel/potreboval poskladat?

O co ti vlastne ide? Potrebujes sa len vyrozpravat alebo sa ti nechce hladat.

p.s.
Pozri sa na tichepc.sk  Maju slusny vyber skrin a zdrojov.

qwertz

« Odpověď #54 kdy: 13. 03. 2017, 14:11:17 »
Znovu tu vytvaras umely problem. To boli len priklady, nad cim by som ja uvazoval. Ked chces C236, tak si ju kup, v com je problem? Na trhu je dostatocny vyber. Co ti vadi na jednom PCI slote, ked su tam dalsie 3 pci-e sloty. V com to je nezmysel? To,co ma byt za WS,ze ti nieje dost 3 pci-e sloty? Aku WS by si chel/potreboval poskladat?

V principu vcelku jednoduchý přístup - když už stavět PC komplet "from scratch", je vcelku rozumné stavět na technologiích, které budou užitečné v následujících letech, nikoliv standardy, které byly out už dávno. Logicky nechcu výstupy typu DSUB, DVI, HDMI protože jsou prakticky k ničemu. Když si koupím monitor, bude to s Displayportem a nikoliv s anologovým vstupem. Co je na tom k nepochopení? Totéž se týká PCI. Jakákoliv nová karta přijde do PCIe. U Full ATX desky to není problém, ale pokud u mATX desky sežere 2 sloty grafika (s tím potenciálně počítám vždy) zůstanou vždy k dispozici maximálně 2 volné sloty. Pokud je jeden z nich PCI, zbývá už jen jeden, a nejčastěji přímo vedle grafiky. Proto je PCI slot na mATX desce docela k vzteku, jasně ž u FullATX desky jeden PCI tolik nevadí.

Cek

« Odpověď #55 kdy: 13. 03. 2017, 14:30:34 »

V principu vcelku jednoduchý přístup - když už stavět PC komplet "from scratch", je vcelku rozumné stavět na technologiích, které budou užitečné v následujících letech, nikoliv standardy, které byly out už dávno. Logicky nechcu výstupy typu DSUB, DVI, HDMI protože jsou prakticky k ničemu. Když si koupím monitor, bude to s Displayportem a nikoliv s anologovým vstupem. Co je na tom k nepochopení? Totéž se týká PCI. Jakákoliv nová karta přijde do PCIe. U Full ATX desky to není problém, ale pokud u mATX desky sežere 2 sloty grafika (s tím potenciálně počítám vždy) zůstanou vždy k dispozici maximálně 2 volné sloty. Pokud je jeden z nich PCI, zbývá už jen jeden, a nejčastěji přímo vedle grafiky. Proto je PCI slot na mATX desce docela k vzteku, jasně ž u FullATX desky jeden PCI tolik nevadí.

No a priste budes nadavat, ze tam neni PCI slot a Tvoje zvukovka/grabovaci karta/prevodnik buhviceho se tam neda zapojit a musis si koupit novou....;-) Navic nechapu Tvoje narky na tim, ze integrovana katra nema DP, kdyz pocitas s dedikovanou.....
Stejne tak kdyz nestavim comp sobe, tak v 95% pripadu nehodlaji kupovat novy monitor, a kdyz jo, tak nehodlaji kupovat 4k a koupej neco FullHD, co bude mit v nejlepsim pripade trojkombo D-Sub/DVI/DP, ale vetsinou spis D-Sub/DVI/HDMI.

Ruznych hardwaru jsou 3 pr...e, tak si proste vyber neco bez PCI a nebrec jak vyrobci desek jsou zrovna na Tebe strasne zli a neprejicni. Proste se smir s tim, ze jsi mensina, a priplat si :))

qwertz

« Odpověď #56 kdy: 13. 03. 2017, 15:08:20 »
No a priste budes nadavat, ze tam neni PCI slot a Tvoje zvukovka/grabovaci karta/prevodnik buhviceho se tam neda zapojit a musis si koupit novou....;-)

Nevedu žádnou PCI kartu a orzhodně si ani žádnou nehodlám pořídit. Intel zazdil PCI rozhraní již několik generací dozadu.

Citace
Navic nechapu Tvoje narky na tim, ze integrovana katra nema DP, kdyz pocitas s dedikovanou.....
Někdy je dobré nechat tuto otázku otevřenou na později. Implementace DP možnosti desky v ničem neomezují. Prakticky je to jediné univerzálně použitelné rozhraní, proto nedává smysl, že je nejméně zastoupeno.

Citace
Stejne tak kdyz nestavim comp sobe, tak v 95% pripadu nehodlaji kupovat novy monitor, a kdyz jo, tak nehodlaji kupovat 4k a koupej neco FullHD, co bude mit v nejlepsim pripade trojkombo D-Sub/DVI/DP, ale vetsinou spis D-Sub/DVI/HDMI.

No a? Podle mě má smysl investice do 4K 10bit colol displaye. Kupovat Full HD nadalších X let z jiných než finančních důvodů moc smysl nedává.

Citace
Ruznych hardwaru jsou 3 pr...e, tak si proste vyber neco bez PCI a nebrec jak vyrobci desek jsou zrovna na Tebe strasne zli a neprejicni. Proste se smir s tim, ze jsi mensina, a priplat si :))
Já si rád připlatím, jen mě sere, že místo 2-3 DP výstupů za ty peníze dostanu 3.14-čoviny jako blikající LED, rozbitý BIOS, a dětinský design hardwaru. Není problém si připlatit, problém je že těch 5% produktů pro náročné prostě neexistuje. Náročný uživatel v podání výrobce typu ASUS dostane jen víc 3,14-čovin za víc peněz. Nedostane vyšší přiadnou hodnotu nebo modernější technologie.

Mimochodem, rozdíl mezi consumer segmentem typu ASUS a profesionálním sementem typu HP nebo DELL nebyl nikdy větší.

qwertz

« Odpověď #57 kdy: 13. 03. 2017, 18:18:14 »
No a nVidia je taky známá pro své pochybné obchodní taktiky, uzavřené technologie a umělá omezení, například třeba ta bitová hloubka. Radši podpořím AMD.

S tou 10bit barevnou hloubkou je to nakonec ještě komplikovanější, než jsem si myslel. Windows driver jeskutečně ořezán na 8bit v OpenGL aplikacích. Proprietární ovladače pro Linux ale 10bit barvy podporují.

Otázka je, jestli se s tím dá dlouhodobě počítat, nebo jesnou změní názor, a ořežou to i v Linuxu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 13. 03. 2017, 19:09:58 »
S tou 10bit barevnou hloubkou je to nakonec ještě komplikovanější, než jsem si myslel. Windows driver jeskutečně ořezán na 8bit v OpenGL aplikacích.

Poznate rozdil mezi 8 a 10 bity? Za sebe bych si tipnul, ze by mi to propadalo dost stejne.

j

« Odpověď #59 kdy: 13. 03. 2017, 19:33:02 »
Poznate rozdil mezi 8 a 10 bity? Za sebe bych si tipnul, ze by mi to propadalo dost stejne.
Vis jak se delaj srovnani v marketech kde ti to bezi na telkach? Nejdriv tam poslou nejakou 4-5bit zmrseninu, a pak pres to tech 10bit, takze vsichni sou nadseny jak je to uzasny, ale kdybys tam mel 8bitu tak nepoznas nic.

Stejny je to defakto s hd/4k/atd. Kdyz je slusnej zdroj a nekdo to slusne zkomprimuje, tak i pri nizsim rozliseni budou rozdily nepatrny. Ale to by nikdo nic neprodal. Jak bys totiz jinak vysvetlil, ze 4k vypada lip nez 1080 varianta tehoz ... i na HD zobrazovadle. Vic pixelu to proste nezobrazi, presto je ta 4k varianta velmi casto o dost ostrejsi. Cimpak to asi je.

Ve finale ... kolik promile lidi ma doma zobrazovadlo, co zvladne aspon tech 8 bitu? Bych rek, ze vsechny telky do zhruba 10k budou TN (tzn v nejlepsim pripade 6bit), a podobne to bude i s monitorama.