To je fakt hrozná škoda, že se diskuse o tak zajímavém tématu, které by spoustu (nejen) domácích bastlířů mohla zajímat, takhle šíleně zvrtla. Ach jo
agent na ty sračko-IOT sítě, nebo co
Pokud bych to mohl trochu vrátit k věcné debatě: nejsou to sračko sítě, není to žádná hipsteřina ani buzzwords. Jsou to docela zajímavé technologie, každá z nich je trochu jiná a tímpádem se hodí pro jiné nasazení. Jak říkám, je to superzajímavé téma, zejména bastlířům-nadšencům doporučuju vyzkoušet, je to super.
Aspoň krátce zkusím shrnout zkušenosti svoje a naší firmy, pokud by byl zájem, můžem to probrat detailněji:
SigFox - jednoduchá technologie, imho spíš trochu za zenitem, nemá žádnou podporu šifrování, velikost zprávy je hodně omezená. Asi největší výhodou je, že je (afaik) zastřešená jednou společností, takže vysílač bude fungovat minimálně po celé Evropě a účty se platí jednomu subjektu (neřeší se žádný roaming apod.)
NB-IoT - funguje víceméně v rámci současné GSM sítě, takže pokrytí je skvělé. Spotřeba modemu je nižší než u GSM, ale vyšší než u LoRa a SigFoxu. Kromě toho je tam stejně jako u SigFoxu vendor lock-in - jste omezení tím, co provozovatel nabízí, přejít není kam. Protože to provozuje mobilní operátor, je kolem toho samozřejmě administrativa a (z pohledu zákazníka) nesmyslná omezení (jako např. že tam sice je IP konektivita, ale přes síť operátora, takže tam je nějaký NAT s nějakými vlastnostmi a iirc se dá komunikovat jenom s IP, která se předem napíšou do papírů).
LoRaWAN - podle mě nejlepší technologie. Nízká spotřeba, flexibilní délka paketů, protokol podporující moderní šifrování, nejvíc otevřená infrastruktura, pokročilé vlastnosti typu roaming v sítích různých poskytovatelů. Naprosto killer feature (z mého pohledu) je možnost připojit se na komunitní síť
https://thethingsnetwork.org nebo si i vytvořit lokální síť vlastní (software je opensource) - buď s anebo bez roamingu do jiné sítě. TTN má u nás bohužel pořád celkem slabé pokrytí, ale ČRo je na tom docela slušně (samozřejmě hůř než GSM).
Za posledních několik měsíců cena transceiverů padá. Relativně vysoká cena plně funkční gatewaye byl podle mě hlavní důvod malého pokrytí TTN. Pokud bude cena klesat (což bude), mohla by se TTN solidně rozrůst (osobně to očekávám) a stát se hodně zajímavou alternativou.
Poslední možnost je ještě použít jenom LoRa (tj. fyzickou vrstvu, s nějakým vlastním protokolem) jako spojení někam, kde si udělám základnovou stanici a provoz proženu normálním internetem.
Ještě bych taky dodal, že zásadní rozdíl oproti GSM je v tom, že všechny tyhle 3 sítě jsou přímo určené pro IoT, takže obsahují nějaká udělátka na přeposílání provozu někam na váš server - tj. pošlu paket "do éteru" a síť mi sama zařídí, že mi přijde HTTP requestem nebo přes MQTT normálním netem na můj server. Přijímací modem ani jeho aplikaci tímpádem nemusím vůbec řešit. TTN i ČRo k datům navíc přidávají moc pěkná metadata (která základna paket chytla, s jakou sílou signálu apod.) - s tím se taky dá vyhrát, dají se dělat různé mapy, jednoduchá triangulace apod. viz např.
https://ttnmapper.org/Kdyz jsi rakovy odbornik, na LoRaWAN a NB-IoT, napis prosim, co by stal modem a rocni provoz jednoho jedineho kusu takoveho zarizeni.
Co se týče LoRa, RFM95 stojí někde kolem 150Kč, záleží na množství. K tomu je ještě potřeba nějaká anténka a něco, co to bude řídit (ESP32, OrangePi apod.). Pokud je na daném místě k dispozici TTN, je konektivita zdarma. Pokud není, je potřeba si k tomu pořídit gateway (udělá si pokrytí sám), která je (zatím) drahá - něco kolem 3000Kč.
Tohle je rozpočet pro "bastlířské" řešení. Existují i nějaké hotové krabičky, kde je všechno a dá se pořídit připojení přes ČRo. Ceny neřeknu, protože těch krabiček je spousta a pořád přibývají další, takže nemám přehled. Cenu konektivity ČRo neznám. Jsou to hodně "podpultové" věci, takže bude asi dost záležet, kdo se ptá a o jaký objem dat/zařízení jde. Velké firmy dostanou výrazně jiné podmínky předpokládám.
Takže to tak asi to nejdůležitější, co mě teď z hlavy napadlo. Pokud někdo chtěl vědět něco víc, můžem se o tom pobavit. Nejvíc vím o LoRa(WAN), TTN a hardware. O obchodních věcech mám jenom kusé informace.