Levné SIM karty pro IoT

daemon

Re:Levné SIM karty pro IoT
« Odpověď #60 kdy: 03. 12. 2018, 08:54:28 »
A to je ako čo... Smskami... Emtéčko... Tyyy vole, vy ste iné lopaty :D Definitívne som presvedčený, že česi sú v IT ďaleko väčšie lamy ako slováci :D Ďakujem za tú informáciu a už k tomuto zúfalému fóru fakt nemám čo dodať :D

Sám seš lopata. Až budeš mít v oblasti industrial automation 20 let praxe, pak se ozývej. Zatím jsi, od pohledu, akorát věřící té moderní IoT církve, pro kterého SigFox je Zlatým teletem.

daemon

« Odpověď #61 kdy: 03. 12. 2018, 09:43:43 »
Ešte k tomu cez smsky. A že na komunikáciu IoT zariadení existuje v CZ aj LoRaWAN sieť, či dokonca NB-IoT sieť od Vodafone s ešte vyššou dátovou priepustnosťou

GSM se v industrial (čili moderně IoT) aplikacích používalo ode dávna.

https://www.moxa.com/product/OnCell_G2111.htm

MarSik

« Odpověď #62 kdy: 03. 12. 2018, 09:50:04 »
O čom to tu zas točíte vy lopaty? V CZ neexistuje mobilný operátor, ktorý vám predá SIM kartu za ktorú stačí jednorázovo zaplatiť 200 korún a následne ju môžete používať celý rok na prístup internet bez ďalšieho dobíjania.

Ještě níž se dá pak jít s Kaktusem, který má dobití 50 Kč/rok, účtuje 100 kB za 0.1 Kč, a opět tedy musíte mít navázané spojení dlouhodobě a nepřenášet moc dat a jste na pade za rok.

Takže - je tam nějaký chyták, který nevidím, nebo sis nepřečetl předchozí příspěvky a jenom nám nadáváš?

Presne tak, JE tam chyták ktorý TY nevidíš. Nie je možné u ŽIADNEHO CZ operátora, so ŽIADNYM programom mať internet za 200 korún ročne, a už vôbec nie za 50...

Na kaktusu není žádný chyták. Minimální dobití 50 Kč za rok, účtování 0.1 Kč za 100kB, restart účtovací jednotky při otevření spojení nebo po 24 hodinách.

Je fakt zábavné ako sa tu k mnohým témam najhorlivejšie vyjadrujú zrovna lopaty s najmenšími, často nulovými skúsenosťami v oblasti, ktorej sa otázka týka :)

Mám tu SIMku ve dvou GSM bránách vlastní výroby, s vlastním software a funguje to jako přijímač pro data ze senzorů na 868 Mhz (FSK + samoopravný kód). Kaktus ukazuje spotřebu cca 0.2 Kč za den. Celkové náklady na jedno nasazení mám propočítané na cca 70 Kč / rok. Mnohem levnější než Sigfox. Nemluvě o tom, že tam, kde to potřebuji, nemá Sigfox pokrytí. Lokální Lora by byla taky pěkná, ale ty radiové moduly jsou docela drahé (oproti RFM12B).

Mnohem větší sranda byla optimalizovat spojení GSM -> internet. protože TCP samotné má overhead minimálně 80 Byte na paket (20 IP + 20 TCP a to samé pro ACK). Dalších 20 B + padding + velikost certifikátu při navázání spojení je pro šifrování. HTTP je pak úplně šílené, tam se po počítá na kiloByte per spojení.

Lol Phirae

« Odpověď #63 kdy: 03. 12. 2018, 10:09:11 »
Kanibali chytia Američana, Rusa a Slováka.
Náčelník hovorí: "Máte týždeň na to, aby ste mi povedali také číslo, aké som ešte v živote nepočul. Inak vás zožerieme."
Po týždni predstúpi Američan a vraví: "500 miliónov kvardiliriárd biliónov."
Náčelník: "Uff, to bolo dobré, ale už som to počul, preto ťa zožerieme."
Rus: "Nekonečno tri."
Náčelník: "No, to bolo lepšie, ale aj to som už počul, preto aj teba zožerieme."
Slovák: "Po kokot."
Náčelník: "Po kokot? A to je koľko?"
Slovák: "To je odtiaľto až hentam do piče."

« Odpověď #64 kdy: 03. 12. 2018, 10:48:07 »
PCčka považujú za IoT zariadenia.

Ty máš něco proti PC jako IoT zařízení?

Ten PC může vypadat tak
https://www.kontron.com/industries/automation/embedded-box-pc/kbox-c-series/kbox-c-101.html

nebo třeba tak

https://www.kontron.com/industries/automation/computer-on-modules/smarc/smarc-sxbt.html

Kto už by do IoT zariadenia montoval takú ozrutu... Ale veď hovorím, dobre...

« Odpověď #65 kdy: 03. 12. 2018, 11:10:37 »
O čom to tu zas točíte vy lopaty? V CZ neexistuje mobilný operátor, ktorý vám predá SIM kartu za ktorú stačí jednorázovo zaplatiť 200 korún a následne ju môžete používať celý rok na prístup internet bez ďalšieho dobíjania.

Ještě níž se dá pak jít s Kaktusem, který má dobití 50 Kč/rok, účtuje 100 kB za 0.1 Kč, a opět tedy musíte mít navázané spojení dlouhodobě a nepřenášet moc dat a jste na pade za rok.

Takže - je tam nějaký chyták, který nevidím, nebo sis nepřečetl předchozí příspěvky a jenom nám nadáváš?

Presne tak, JE tam chyták ktorý TY nevidíš. Nie je možné u ŽIADNEHO CZ operátora, so ŽIADNYM programom mať internet za 200 korún ročne, a už vôbec nie za 50...

Na kaktusu není žádný chyták. Minimální dobití 50 Kč za rok, účtování 0.1 Kč za 100kB, restart účtovací jednotky při otevření spojení nebo po 24 hodinách.

Je fakt zábavné ako sa tu k mnohým témam najhorlivejšie vyjadrujú zrovna lopaty s najmenšími, často nulovými skúsenosťami v oblasti, ktorej sa otázka týka :)

Mám tu SIMku ve dvou GSM bránách vlastní výroby, s vlastním software a funguje to jako přijímač pro data ze senzorů na 868 Mhz (FSK + samoopravný kód). Kaktus ukazuje spotřebu cca 0.2 Kč za den. Celkové náklady na jedno nasazení mám propočítané na cca 70 Kč / rok. Mnohem levnější než Sigfox. Nemluvě o tom, že tam, kde to potřebuji, nemá Sigfox pokrytí. Lokální Lora by byla taky pěkná, ale ty radiové moduly jsou docela drahé (oproti RFM12B).

Mnohem větší sranda byla optimalizovat spojení GSM -> internet. protože TCP samotné má overhead minimálně 80 Byte na paket (20 IP + 20 TCP a to samé pro ACK). Dalších 20 B + padding + velikost certifikátu při navázání spojení je pro šifrování. HTTP je pak úplně šílené, tam se po počítá na kiloByte per spojení.

NB-IoT má priamu IP konektivitu a nič tak netreba optimalizovať. A na tom Kaktuse ako dlho bežíš? Je fajn ako si si to prepočítal na 70 korún ročne, ale tak ako u každého operátora, aj u Kaktusu máš  platnosť kreditu mesiac a potom ho treba dobiť. Za 70 korún ročne fungovať cez mobilného operátora proste nejde, nech už tu všetci tvrdíte čo len chcete. Proste sa mýlite.

SB

« Odpověď #66 kdy: 03. 12. 2018, 11:34:24 »
GSM se v industrial (čili moderně IoT) aplikacích používalo ode dávna.

Protože nic jiného nebylo?

SB

« Odpověď #67 kdy: 03. 12. 2018, 11:45:33 »
...A na tom Kaktuse ako dlho bežíš? Je fajn ako si si to prepočítal na 70 korún ročne, ale tak ako u každého operátora, aj u Kaktusu máš  platnosť kreditu mesiac a potom ho treba dobiť. Za 70 korún ročne fungovať cez mobilného operátora proste nejde, nech už tu všetci tvrdíte čo len chcete. Proste sa mýlite.

https://www.mujkaktus.cz/nejcastejsi-dotazy#dobijeni-platnost-kreditu
"Karta s kreditem je platná rok od posledního nabití jakoukoliv částkou." Já to mám ověřeno za asi půl roku, déle jsem nezkoušel, neboť jsem 100 Kč za ten půlrok spotřeboval.

« Odpověď #68 kdy: 03. 12. 2018, 11:47:35 »
A to je ako čo... Smskami... Emtéčko... Tyyy vole, vy ste iné lopaty :D Definitívne som presvedčený, že česi sú v IT ďaleko väčšie lamy ako slováci :D Ďakujem za tú informáciu a už k tomuto zúfalému fóru fakt nemám čo dodať :D

Sám seš lopata. Až budeš mít v oblasti industrial automation 20 let praxe, pak se ozývej. Zatím jsi, od pohledu, akorát věřící té moderní IoT církve, pro kterého SigFox je Zlatým teletem.

Industrial Automation je niečo iné ako Home Automation a IoT. Ale veď dobre. A SigFox nie je pre mňa žiadnym teľaťom. Je vhodný na istý okruh IoT aplikácií, na iné treba zasa LoRaWAN a na tie (zvyčajne dátovo) najnáročnejšie zasa Narrow Band. Ty však pokojne ostaň u RS-485 a GSM, pretože ako bigótny veriaci sa tu prezentuješ ty, nie ja. A ani som tou lopatou nemyslel teba. Ale ak už si to na seba ješitne vztiahol, po tom, čo si napísal ... nuž, vitaj v klube.

daemon

« Odpověď #69 kdy: 03. 12. 2018, 11:55:02 »
Kto už by do IoT zariadenia montoval takú ozrutu... Ale veď hovorím, dobre...

Kdokoli, kdo to uzná za vhodné.
Kde je řečené, že ta "thing" musí být mrňavá, přenosná. Může to být nějaká stacionární technologie. Výrobci CNC strojů dnes celkem běžně dělají na dálku diagnostiku, ABB dělá diagnostiku těžních strojů, jistě to tak má i SIEMAG a jiní, TEDOM na dálku diagnostikuje kogenerační jednotky (ti zrovna používají GSM, ne nějakou přenosovou technologii pro mobilní aplikace). To jsou všechno aplikace, kde výrobce použije standardní průmyslový PC.
Jak už jsem psal jinde - až budeš mít zkušenosti, rozhled, pak se ozývej. Zatím tady jenom hloupě plácáš.

MarSik

« Odpověď #70 kdy: 03. 12. 2018, 11:55:34 »
NB-IoT má priamu IP konektivitu a nič tak netreba optimalizovať.

Jenže v místě, kde jsem to implementoval prostě není pokrytí (Ani Sigfox, ani ČRA Lora, nic.. jen GSM). Hluboká údolí mimo hlavní tahy jsou problém.

A na tom Kaktuse ako dlho bežíš? Je fajn ako si si to prepočítal na 70 korún ročne, ale tak ako u každého operátora, aj u Kaktusu máš  platnosť kreditu mesiac a potom ho treba dobiť. Za 70 korún ročne fungovať cez mobilného operátora proste nejde, nech už tu všetci tvrdíte čo len chcete. Proste sa mýlite.

Běží to už měsíce. A jde. Platnost kreditu je jeden ROK. (Link už tu někdo posílal).

« Odpověď #71 kdy: 03. 12. 2018, 11:56:22 »
...A na tom Kaktuse ako dlho bežíš? Je fajn ako si si to prepočítal na 70 korún ročne, ale tak ako u každého operátora, aj u Kaktusu máš  platnosť kreditu mesiac a potom ho treba dobiť. Za 70 korún ročne fungovať cez mobilného operátora proste nejde, nech už tu všetci tvrdíte čo len chcete. Proste sa mýlite.

https://www.mujkaktus.cz/nejcastejsi-dotazy#dobijeni-platnost-kreditu
"Karta s kreditem je platná rok od posledního nabití jakoukoliv částkou." Já to mám ověřeno za asi půl roku, déle jsem nezkoušel, neboť jsem 100 Kč za ten půlrok spotřeboval.

Ale spotreboval si ju na internet? Lebo na hovory ostane platná. Kúpiš ju s kreditom 100 korún a je platná rok. Rok sa ti ktokoľvek dovolá, rok môžeš postupne pretelefonovať ten kredit. Ale skús to s dátami. Lebo tie proste neverím, že prenášajú a že môžeš ísť na internet celý rok bez dobíjania. Som presvedčený, že mesiac po aktivácii sa ti internet stopne. Dovoláš sa, dovolajú sa tebe, ale s internetom si skončil a bez dobitia na ďalší mesiac, aspoň za to minimum 50 korún, sa na internet nedostaneš. Čiže Kaktus je fajn, lacný, ale som stále presvedčený, že aj s ním ťa internet na rok vyjde minimálne 600 korún a nie 70 ako tu niekto sníva...

« Odpověď #72 kdy: 03. 12. 2018, 12:04:14 »
NB-IoT má priamu IP konektivitu a nič tak netreba optimalizovať.

Jenže v místě, kde jsem to implementoval prostě není pokrytí (Ani Sigfox, ani ČRA Lora, nic.. jen GSM). Hluboká údolí mimo hlavní tahy jsou problém.

A na tom Kaktuse ako dlho bežíš? Je fajn ako si si to prepočítal na 70 korún ročne, ale tak ako u každého operátora, aj u Kaktusu máš  platnosť kreditu mesiac a potom ho treba dobiť. Za 70 korún ročne fungovať cez mobilného operátora proste nejde, nech už tu všetci tvrdíte čo len chcete. Proste sa mýlite.

Běží to už měsíce. A jde. Platnost kreditu je jeden ROK. (Link už tu někdo posílal).

Vodafone NB-IoT má 100% pokrytie a tá technológia má z návrhu lepšiu dostupnosť signálu ako GSM. https://www.vodafone.cz/internet-veci/

A platnosti kreditu na rok na internet proste neverím.

daemon

« Odpověď #73 kdy: 03. 12. 2018, 12:11:00 »

Industrial Automation je niečo iné ako Home Automation a IoT. Ale veď dobre.

IoT je především buzzword. Ale rád si nechám vysvětlit, jaký je v tom rozdíl.

A SigFox nie je pre mňa žiadnym teľaťom. Je vhodný na istý okruh IoT aplikácií, na iné treba zasa LoRaWAN a na tie (zvyčajne dátovo) najnáročnejšie zasa Narrow Band.

Zajímavé, tohle zní docela rozumně. Tak se tam tomu neposmívej, že používá GSM a SMSky. Pro jeho palikaci je to vhodné, kdyby dělal jinou, použil by něco jiného. A Ty o té jeho aplikaci nejspíš nevíš vůbec nic.

Ty však pokojne ostaň u RS-485 a GSM, pretože ako bigótny veriaci sa tu prezentuješ ty, nie ja.

Ale... Podle čeho soudíš, že jsem "bigótny veriaci"? Já tady nic neprosazuji ani se nikomu neposmívám, když to dělá jinak.

A ani som tou lopatou nemyslel teba. Ale ak už si to na seba ješitne vztiahol, po tom, čo si napísal ... nuž, vitaj v klube.

:D A podle čeho soudíš, že jsem to vztáhl na sebe?

crown

« Odpověď #74 kdy: 03. 12. 2018, 12:13:26 »
Kouknete se po datovych kartach do malych eet pokladen. Tam tecou minimalni data.

treba tento typ. Ano nevim, jak casto resetuje uctovaci jednotku.

Předplacený internet T-mobile SIM s kreditem 200Kč
Tarif: Twist Online Internet  (účtování po 1MB). Cena 1MB = 0,40Kč !!!
Platnost kreditu je 12 měsíců od dne aktivace. Pokud nestihnete vyčerpat kredit pár dní před skončením platnosti, stačí dobít minimálně 200Kč a prodlouží se platnost kreditu o dalších 12 měsíců.