GRUB si nerozumí s Windows 10

nobody(ten pravej)

Re:GRUB si nerozumí s Windows 10
« Odpověď #30 kdy: 08. 12. 2016, 22:44:52 »
Není žádný důvod [...] shromažďovat [...] systémech [...] na jiných fyzických discích.[...] Totiž, většinou jde o čtení a zápis[...] Fakt, že GRUB zapíše informace na poprvé připojený disk s Win, je dost těžko obhajitelný.
duvod samozrejme je, ten ze BFU chce (jak je ostatne predmetem dotazu) aby bootloader zobrazoval oba systemy.
pri detekci systemu jde samozrejme jen o cteni...
zapis GRUB na prvni disk s Win je logicky vychozi moznost, protoze jde o reseni co ma byt universalni pro vetsiny i BFU... tezko obhajitelne je ze si ty TY NEZMENIL kdyz si to TY CHTEL JINAK

Celé je to ale OFF Topic, neboť ani JardaP, ani nobody(ten pravý), se rozhodli, že se nebudou držet tématu.
OFF Topic si zacal ty tim ze sis zacal stezovat ze se to tobe chova tak jak by si tazatel pral ;)
hlavne to tve BLABLA byla dobre minena rada kterou jsem TOBE resil TVUJ problem s TVOJI neschopnosti ;)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 09. 12. 2016, 22:27:55 »
Týýýý jo... kde je Lájel? Ten by vám to vysvětlil, že wirdowsí zavaděč umí nabootovat i do Linuxu. Respektive to uměl ntldr, novější nevím, ale bylo to něco s vykradením zavaděče do souboru a jeho podstrčením do ntldr, což by snad mohl zvládnout i ten novej bastl. Sice je to spojeno s obětováním tří tučňáků císařských za prvního úplňku nového století, ale nějak to šlo.

Lol Phirae

« Odpověď #32 kdy: 10. 12. 2016, 00:42:08 »
Jojo, to "umí". Do první aktualizace Grubu, pak už Linux nenabootuješ a opakuješ ten výborný postup znova.

Lukáš123123

« Odpověď #33 kdy: 10. 12. 2016, 09:23:39 »
Taky jsem měl s tímto problém. Já mám Windows 10 na jiném disku. Při instalaci Windows 10 jsem měl jen HDD. Následně jsem v noťasu nahradil vypalovačku boxem pro HDD.
Takže Linux dej na jiný HDD nebo SSD. Tam, kde Windows 10 nemá zapsáný bootovací sektor.

j

« Odpověď #34 kdy: 11. 12. 2016, 16:11:28 »
Jojo, to "umí". Do první aktualizace Grubu, pak už Linux nenabootuješ a opakuješ ten výborný postup znova.
Hlavne v Xpckach stacilo editovat jeden textak, coz se dalo udelat i z toho tuxe, od Vist vejs na to potrebujes tool, kterej neni soucasti widli ... a v kazdym pripade potrebujes nejdriv nabootovat ty widle abys ho mel jak spustit.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #35 kdy: 11. 12. 2016, 16:48:49 »
[...]od Vist vejs na to potrebujes tool, kterej neni soucasti widli ... a v kazdym pripade potrebujes nejdriv nabootovat ty widle abys ho mel jak spustit.
na editaci BCD z Linuxu jde pouzit hivex (protoze BCD je vlastne registry file), nebo nativni bcdedit ktery bezi pod wine... nerikam ze je to jednodusi nez editovat boot.ini (coz samozrejme neni), ale ze moznosti jsou...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #36 kdy: 11. 12. 2016, 16:54:39 »
ted jeste koukam by to melo jit nastroji z baliku registry-tools s tim ale nemam zkusenosti...

Ja

« Odpověď #37 kdy: 11. 12. 2016, 20:01:50 »
Já nechápu, proč tu nadáváte na Windows, tak logicky se má menšina podřizovat většině a ne naopak.
Proč by měl MS implementovat do svého zavaděče podporů taky "OS" když na desktopu to stejně už nikdo nepoužívá, protože virtualizace, na serveru se to rozhodně nepoužívá a navíc podíl taky "OS" je naprosto minimální.

Takže logicky jediný kdo se musí přizpůsobit je Linux  ;D 

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 11. 12. 2016, 20:34:06 »
Linux se prizpusobil. Grub umi bootovat Widle.

« Odpověď #39 kdy: 11. 12. 2016, 20:57:58 »
2Ja>
u mne jsou windows v menšině a pořád se nějak nepřizpůsobily, takže to tak asi nefunguje :-D

naopak - řekl bych, že více ignorantský OS z hlediska způsobu instalace zavaděče jsem snad nepotkal...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #40 kdy: 11. 12. 2016, 21:47:32 »
Já nechápu, proč tu nadáváte na Windows, tak logicky se má menšina podřizovat většině a ne naopak.
Proč by měl MS implementovat do svého zavaděče podporů taky "OS" když na desktopu to stejně už nikdo nepoužívá, protože virtualizace, na serveru se to rozhodně nepoužívá a navíc podíl taky "OS" je naprosto minimální.
na Desktopu aktualne dle marketshare pouziva GNU/Linux 2.3%, macOS (ktery i omezeny uzivatel Windows vetsinou uznava jako kvalitni OS ktery je rozsireny a pouzivany na desktopech) pouziva 6.7%...
ono i pokud se clovek (rozumny) zamysli na tim kolik je 1% v absolutnich cislech, tedy ze vsech uzivatelu desktopvych systemu... tak mu dojde ze i to 1% je opravdu hodne....

na serverech ma samozrejmne dlouhodobe GNU/Linux mnohonasobnou prevahu nad Windows
i na tom prasivem Azure od Microsoftu... zaroven sitova infrastruktura Azure bezi na upravenem Debianu... tedy i ty virtuali s Windows ;)

na TOP500, tedy nejrychlejsich "pocitacich" sveta ma GNU/Linux take absolutni prevahu...

Linux jadro je pak pouzivane pod vsema zarizeni s Androidem, takze take asbolutni prevaha...

takze kdyz to shrnem, tak Windows globalne uz vlastne nikdo nepouziva ;)

Jirka1

« Odpověď #41 kdy: 11. 12. 2016, 22:03:05 »
No ved potom tak ako pisal Boo: pripojit prvy harddisk (druhy odpojeny) - nainstalovat windows... odpojit prvy a pripojit druhy harddisk - nainstalovat linux... pripojit obidva harddisky a pri bootovani cez boot-menu maticnej dosky vybrat hardisk podla OS, a vybavene... ziadny grub, widly spokojne...

Dobře, zkusím to. Snad to bude fungovat
Jde to vylepšit tak, že se potom přes EasyBCD přidá Linux do windowsího bootmenu, pak není třeba mačkat v BIOSu F12, aby se nabídlo bootmenu. A pokud se něco pokazí, volba přes BIOS stále zůstane.
Já to mám přes windowsí menu rozchozený i na jednom disku - pokusná mašina s Vistou, Win7, Win10 a Ubuntu - grub je jen v linuxí partition, ne v mbr. Pokud se vytvoří nějaké nové partition, je potřeba to windowsí menu zaktualizovat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 11. 12. 2016, 22:09:36 »
takze kdyz to shrnem, tak Windows globalne uz vlastne nikdo nepouziva ;)

Stale jeste se najde par zaostalych firem, kde Widle pouzivaji. Napriklad v MS to maji zamestnanci od Nadelly narizene za trest.

Tomáš Pilař

« Odpověď #43 kdy: 13. 12. 2016, 21:46:57 »
Odborník nejsem, ale podobny problém jsem nakonec řešil nákupem dalšího disku. Linux se na Windows disk většinou dostane alespoň pro data. Obrácene nikoliv. I záchranné systémy jsou postaveny na Linuxu.

paskajan

« Odpověď #44 kdy: 19. 01. 2017, 18:19:01 »
Já mám W10 i Debian na jednom disku.
Do MBR disku linux nezasahuje / Windows10 moc nevěřím. Linuxový zavaděč jsem při instalaci Debian zapsal na malinký flashdisk. Při re/startu si vyberu, jestli spouštět z HDD nebo flashdisku. Žádná věda, je to spolehlivé.