GRUB si nerozumí s Windows 10

j

Re:GRUB si nerozumí s Windows 10
« Odpověď #15 kdy: 07. 12. 2016, 17:32:45 »
spis je smutny ze za 20 let se linux nezmohl na nic jinyho nez lilo a grub, ktery tupe prepise mbr a ignoruje windowsovou partisnu, prepise to aby bootoval jen linux (pokud necham pri instalaci defaultni nastaveni at se grub zapise na fyzicky disk a ne partisnu kam instaluji linux, pak to ale linux nenabootuje), na opravu staci spustit bootvaci dvd s win, dat repair win si to ocichaj a opet to tupe prepisou na bootovani jen win ...

jen takovy povzdech ze se vymysli AR VR AI neuronove site atd .. ale aby nekdo udelal boot manager ktery by inteligentne detekoval vsechny partisny a vsechny i exoticke OS a udelal prislusne menu (a umoznil zalohu treba na usb) to nikdo nezvladl ...
To je zajimavy cece, ze grub i lilo naprosto vpohode pochopej, ze na disku sou widle, a zaridej, ze ty vydle se "telepaticky" vyskytnou v menu. Zato widle neresej nic, MBR proste naprasaka prepisou, a ze neco prestane fungovat, neni jejich problem ...

... Grub Legacy tohle neumí.
Ale umi, umi to i lilo.

Nejelegantnejsi reseni je mit 2 harddisky. Vetsina notasu ma smulu, je to vicemene desktop reseni. Nainstalujte na prvni linux, odpojte. Zapojte druhej, nainstalujte windows. Zapojte oba a pak pri bootu je hotkey na vyber boot zarizeni. Na me MSI desce je to F11. Vypise se menu, vyberete disk s linuxem nebo disk s windowsem a hotovo. Zadne gruby efi a co ja vim co.
Jo, a kdyz ten widlodisk bude nahodou druhej v poradi, tak se z toho widle podelaj, protoze ten prvni pripojej jak C ... a z D nabootovat neumej.

karlik

« Odpověď #16 kdy: 07. 12. 2016, 17:48:13 »
V době USB3 bych to neřešil, instalace na flashdisk včetně zavaděče a při startu boot z USB.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 07. 12. 2016, 18:13:44 »
Proc mam pocit, ze bez Windowsu je muj zivot uz peknou radu let jaksi ... jednodusi? :-D

Myrrib

« Odpověď #18 kdy: 07. 12. 2016, 18:22:11 »
A aky problem konkretne ? Nejde potom nabootovat do windowsu ci linuxu ? Mne pri aktualizacii normalne restartlo - nabehol grub, zvolil som windows a bazmek poslusne dokoncil update... nasledne po standardnom vypnuti windowsu (uz po celkovom update) sa da nabootovat aj do linuxu...

Ak je problem s opakujucim sa updatom (dokola stahuje a instaluje rovnaky update) - aj to som mal - tak reinstalovat windows, a potom v ubuntu cez chroot grub-install.... nasledne nechat windows nech si updatuje vsetko co sa da a malo by to prejst... absoloval som to iba dvakrat zatial, takze windows celkom drzi :D

inak osobne som rezignoval... skratka do buducna planujem mat 2 pc - jeden pre linux, pracu, data a pod. a druhy pre windows a hry... ine vychodisko imho (pre mna) nieje... a na widlach samozrejme vypnute updaty... :D (Bezpecnost FTW ! :D)

Nejde mi nabootovat do windowsů (jde, ale při aktualizaci se počítač restartuje, potom naběhne do grubu a ZNOVU se bootuje windows (aktualizace od začátku))

Problém s opakující se aktualizací se mi stal, nějak jsem to záhadným způsobem vyřešil.

Myrrib

« Odpověď #19 kdy: 07. 12. 2016, 18:27:00 »
V době USB3 bych to neřešil, instalace na flashdisk včetně zavaděče a při startu boot z USB.
Zkus sehnat USB 3 flashku s velikostí 256 GB a pak harddisk se stejnou velikostí, pak si porovnej cenu :D

« Odpověď #20 kdy: 07. 12. 2016, 19:36:44 »
Nejde mi nabootovat do windowsů (jde, ale při aktualizaci se počítač restartuje, potom naběhne do grubu a ZNOVU se bootuje windows (aktualizace od začátku))...

Aha... no ja som to prave riesil reinstalovanim windows... :D alebo potom ako tu padol navrh na 2 hdd...

...
Jo, a kdyz ten widlodisk bude nahodou druhej v poradi, tak se z toho widle podelaj, protoze ten prvni pripojej jak C ... a z D nabootovat neumej.

:D Isto je to takto ? ja som tusim niekde videl, ze typek mal windows pod W:/ a linux pod L:/
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

Myrrib

« Odpověď #21 kdy: 07. 12. 2016, 19:57:11 »
Aha... no ja som to prave riesil reinstalovanim windows... :D alebo potom ako tu padol navrh na 2 hdd...

Já mám 2 harddisky, na hlavním je Windows, na tom druhym chci linux, ale dělá mi to potíže potom s windowsy

« Odpověď #22 kdy: 07. 12. 2016, 20:04:01 »
Já mám 2 harddisky, na hlavním je Windows, na tom druhym chci linux, ale dělá mi to potíže potom s windowsy

No ved potom tak ako pisal Boo: pripojit prvy harddisk (druhy odpojeny) - nainstalovat windows... odpojit prvy a pripojit druhy harddisk - nainstalovat linux... pripojit obidva harddisky a pri bootovani cez boot-menu maticnej dosky vybrat hardisk podla OS, a vybavene... ziadny grub, widly spokojne...
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

Myrrib

« Odpověď #23 kdy: 07. 12. 2016, 21:13:59 »
No ved potom tak ako pisal Boo: pripojit prvy harddisk (druhy odpojeny) - nainstalovat windows... odpojit prvy a pripojit druhy harddisk - nainstalovat linux... pripojit obidva harddisky a pri bootovani cez boot-menu maticnej dosky vybrat hardisk podla OS, a vybavene... ziadny grub, widly spokojne...

Dobře, zkusím to. Snad to bude fungovat

skokan

« Odpověď #24 kdy: 08. 12. 2016, 17:55:45 »
Mám to stejně jako Linquerin. Jeho postup instalace a použití dvou systému je funkční. Tedy v BIOSu volím bootovací harddisk. Je to v podstatě jediná možnost jak se vyhnout problémům. (Třeba při aktualizacích, protože Win disk s Linuxem nevidí.) Přesto GRUB nabízí i možnost bootování Windows, což mne nepotěšilo.

Mimochodem, i Windows mají svůj zavaděč, ale ten "vidí" pouze systémy Windows. :) Což je podstata zde probíhající diskuze.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 08. 12. 2016, 18:23:15 »
To jo, to je reseni skoro uz jako mit dva pocitace.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #26 kdy: 08. 12. 2016, 19:25:33 »
[...] Přesto GRUB nabízí i možnost bootování Windows, což mne nepotěšilo.[...]
je to samozrejme logicke, pokud Grub UMI pridavat systemy jak s jineho oddilu tak z jinych disku, tak tim ze udelas voser s "co disk to system" (vetsi "borci" pak delali co disk to suplik a vyndavali suplik systemu pri re-poweroffu :)...
kazdopadne tebe netesi ze system dela to co MA DELAT... pak je to ale na TOBE aby jsi mu rekl ze to delat NECHCES a v nastaveni grub pritomnem v /etc/default/grub si pridal:
Kód: [Vybrat]
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=truea nasledne provedl regenerovani konfigurace (ktere se jinak dela automaticky pri aktualizaci jadra a nebo veci okolo):
Kód: [Vybrat]
sudo update-grubbtw: pokud by si to snad menil (nebo cokoliv jineho) nevhodne v tom generovanem co je v /boot/grub/grub.cfg, tak se to opet logicky prepise pri dalsim automaticky (re)generovanim, coz ostatne v tom souboru je jasne napsano (ale nepotesujici lide to radi ignoruji ;)

karlik

« Odpověď #27 kdy: 08. 12. 2016, 21:42:22 »
Zkus sehnat USB 3 flashku s velikostí 256 GB a pak harddisk se stejnou velikostí, pak si porovnej cenu :D

Systém na flashdisku, data na harddisku. K čemu 256 GB?

skokan

« Odpověď #28 kdy: 08. 12. 2016, 22:10:44 »
JardaP:
Je dobré si uvědomit, že lidé občas potřebují počítač používat, ať již je na něm nainstalovaný jakýkoliv systém. Pokud někomu připadá složité zvolit si při startu počítače systém, který chce používat, tak potom samozřejmě nezbývá než cesta: používej pouze jeden systém.

nobody napsal: je to samozrejme logicke, pokud Grub UMI pridavat systemy jak s jineho oddilu tak z jinych disku, tak tim ze udelas voser s "co disk to system" (vetsi "borci" pak delali co disk to suplik a vyndavali suplik systemu pri re-poweroffu :)...
kazdopadne tebe netesi ze system dela to co MA DELAT... pak je to ale na TOBE aby jsi mu rekl ze to delat NECHCES a v nastaveni grub pritomnem v /etc/default/grub si pridal:  ... bla bla

Není žádný důvod, proč by měl nějaký systém shromažďovat informace o jiných systémech nainstalovaných na jiných fyzických discích. Totiž, většinou jde o čtení a zápis, a to je to poslední co člověk chce, když instaluje dva oddělené systémy. Fakt, že GRUB zapíše informace na poprvé připojený disk s Win, je dost těžko obhajitelný.

Celé je to ale OFF Topic, neboť ani JardaP, ani nobody(ten pravý), se rozhodli, že se nebudou držet tématu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 08. 12. 2016, 22:40:54 »
Pokud někomu připadá složité zvolit si při startu počítače systém, který chce používat, tak potom samozřejmě nezbývá než cesta: používej pouze jeden systém.

Myslim, ze to lidem slozite nepripada. Zvoli si ten system v Grubu.