GRUB si nerozumí s Windows 10

Myrrib

GRUB si nerozumí s Windows 10
« kdy: 06. 12. 2016, 20:21:05 »
Měl jsem problém s dual bootem Windows 10 a Ubuntu 16. Při aktualizaci Windows 10 se počítač restartuje a potom se začíná bootovat od začátku. Dočasně jsem to vyřešil odinstalací linuxu.
« Poslední změna: 07. 12. 2016, 10:48:42 od Petr Krčmář »

sgsdfgsdfgsdfgsdgfsdf

Re:Problém s GRUBem
« Odpověď #1 kdy: 06. 12. 2016, 20:42:50 »
startnul bych si z cd/flash nejaky live linux.
chrootnul se do svojeho linuxu na harddisku.
pak bych si upravil grub pomoci grub-install apod.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 06. 12. 2016, 21:29:29 »
Dočasně jsem to vyřešil odinstalací linuxu.

Pan je asi odbornik. Kdyz uz, resil bych to obracene.

mhepp

« Odpověď #3 kdy: 07. 12. 2016, 10:43:04 »
A co zkusit z toho live CD něco jako efibootmgr?

Re:GRUB si nerozumí s Windows 10
« Odpověď #4 kdy: 07. 12. 2016, 11:27:19 »
A aky problem konkretne ? Nejde potom nabootovat do windowsu ci linuxu ? Mne pri aktualizacii normalne restartlo - nabehol grub, zvolil som windows a bazmek poslusne dokoncil update... nasledne po standardnom vypnuti windowsu (uz po celkovom update) sa da nabootovat aj do linuxu...

Ak je problem s opakujucim sa updatom (dokola stahuje a instaluje rovnaky update) - aj to som mal - tak reinstalovat windows, a potom v ubuntu cez chroot grub-install.... nasledne nechat windows nech si updatuje vsetko co sa da a malo by to prejst... absoloval som to iba dvakrat zatial, takze windows celkom drzi :D

inak osobne som rezignoval... skratka do buducna planujem mat 2 pc - jeden pre linux, pracu, data a pod. a druhy pre windows a hry... ine vychodisko imho (pre mna) nieje... a na widlach samozrejme vypnute updaty... :D (Bezpecnost FTW ! :D)
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

lanka

« Odpověď #5 kdy: 07. 12. 2016, 13:47:28 »
a potom se začíná bootovat od začátku

Co to znamena, ze od zacatku? V cem je problem?

« Odpověď #6 kdy: 07. 12. 2016, 14:03:00 »
Já jsem to na pracovním notesu vyřešil odinstalováním toho zavaděče her.

Milan

« Odpověď #7 kdy: 07. 12. 2016, 14:06:45 »
Par veci:
1. stalo se mi ze Windows 10 samy o sobe nainstalovali update ale potom nenabehly protoze mely malo takovou tu servisni partion. Moc pekna zalezitost, ta partition byla jako prvni a zvetsit ji byl zazitek, nastesti linux + partmagic nebo co to vlastne bylo mi zachranilo situaci.
2. stalo se mi ze Windows 7? nainstalovali update a potom restart do grubu a Windows a i tak Windows hlasily installation failure a odinstalovali updated. A tak dokola. Pomohlo nastavit bootovaci flag na partition s Windows takze to neslo do grubu. Po updatu zase zapnout bootovaci flag na Linux.

Windowsy jsou proste sobecke. Absolutne na nicem jim nezalezi.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07. 12. 2016, 14:13:20 »
spis je smutny ze za 20 let se linux nezmohl na nic jinyho nez lilo a grub, ktery tupe prepise mbr a ignoruje windowsovou partisnu, prepise to aby bootoval jen linux (pokud necham pri instalaci defaultni nastaveni at se grub zapise na fyzicky disk a ne partisnu kam instaluji linux, pak to ale linux nenabootuje), na opravu staci spustit bootvaci dvd s win, dat repair win si to ocichaj a opet to tupe prepisou na bootovani jen win ...

jen takovy povzdech ze se vymysli AR VR AI neuronove site atd .. ale aby nekdo udelal boot manager ktery by inteligentne detekoval vsechny partisny a vsechny i exoticke OS a udelal prislusne menu (a umoznil zalohu treba na usb) to nikdo nezvladl ...

Lol Phirae

« Odpověď #9 kdy: 07. 12. 2016, 14:43:27 »
Tys ještě asi neviděl bootování z EFI, viď, Lojzíku... Máš to vůbec celé nějaké pomotané, jediný, kdo něco tupě bez ptaní přepisuje, jsou i po těch 20 letech Widle.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #10 kdy: 07. 12. 2016, 14:45:29 »
spis je smutny ze za 20 let se linux nezmohl na nic jinyho nez lilo a grub, ktery tupe prepise mbr a ignoruje windowsovou partisnu, prepise to aby bootoval jen linux[...]

to je kravina... Grub2 sice (logicky) prepise MBR(pokud uzivatel pri instalaci nerekne jinak) ale diky provazanosti s os-prober se pridaji do Grub nabidky jak Windows, tak jine  dostupne/dohledane Operacni Systemy...

ten kdo prepisuje MBR a ignoruje cokoliv jineho nez samosebe jsou Windows...

David1234

« Odpověď #11 kdy: 07. 12. 2016, 14:52:47 »
Taky mám za to že Grub2 najde a vytvoří v menu položku i pro Windows. Grub Legacy tohle neumí.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 07. 12. 2016, 15:59:48 »
je to uz par let co jsem naposledy zkousel jeste Bios/Legacy dual boot na dve logicke partisny jednoho fyzickeho disku a osvedcil se mi zpusob nejdriv linux (debian, ubuntu, mint) s grubem na partisnu s instalaci, pak win na druhou log. partisnu , pak jsem mel boot menu OK, opacne poradi mi nikdy nefungovalo ...

jak je to ted s mixem Bios/Legacy a (U)Efi netusim ale neverim ze se neco za tech par let zmenilo k lepsimu, spis to bude horsi, driv byl jen Legacy boot

Boo

« Odpověď #13 kdy: 07. 12. 2016, 16:28:47 »
Nejelegantnejsi reseni je mit 2 harddisky. Vetsina notasu ma smulu, je to vicemene desktop reseni. Nainstalujte na prvni linux, odpojte. Zapojte druhej, nainstalujte windows. Zapojte oba a pak pri bootu je hotkey na vyber boot zarizeni. Na me MSI desce je to F11. Vypise se menu, vyberete disk s linuxem nebo disk s windowsem a hotovo. Zadne gruby efi a co ja vim co.

« Odpověď #14 kdy: 07. 12. 2016, 16:41:06 »
Ja to má presne takto až na to že mám aj grub takže som si len raz zvolil bootovací disk s linuxom v Biose/EFI, a potom v grube si vyberiem OS ktorý chcem a každý systém má svoj zavádzač keby sa stalo čokoľvek s ktorýkoľvek diskom.