Když ti odejde sdhc karta, o čemž pochybuji, ...
No, jak ktera. Co jsem videl a RPi forech, tak opravdu ne kazda vydrzi nejakou rozumnou dobu. Nektere dokazi odejit zazracne rychle, takze je lepsi prohrabnout fora a kouknout, na co lidi nadavaji.
Já mám v malině několik let ty zelené sd karty od kingstona a sou to držáci :-) Ale pravda, fotky na ně neukládám, jen sem tam loguju.
Proč všechno lokálně? No, já vlastně ani nevím, dřív jsem dělal časosběrná videa (něco je na stránkách) a prostě mám u sebe zálohu všech pořízených snímků, což se rovná tuším 6 let zpět minutu po minutě (pár jich chybí-kuna přehryzla usb kabel, odešel disk, nešel proud). Za asi 3 měsíce je to pár GB, takže by mi na to 1.nestačil hosting (10GB, ale mám tam i jiné věci) a 2. mám celkem nespolehlivého Wifi providera, takže "co je doma, to se počítá". S tou kartou-momentálně mám obyčejnou čínskou 8GB kartu,protože jsem dřív o wear levellingu nic netušil, takže jsem prostě vzal dvě 8GB karty na pokusy a hotovo. Jenže s tím,jak si postupně ten systém upravuju, tak se obávám, že bude čím dál složitější ten python skript rozběhat na čisté kartě. Musím vygooglit, jak udělat kompletní funkční image karty, pro jistotu.
No a flashdisk, ten prostě jen vytrhnu, dám nový a v tabulce fstab přepíšu UUID na nové. Jak prosté. ;-) SSD disk se mi tam dávat nechce-prachy, napájení, bude to venku v krabici... RPi chci napájet přes POE 802.3af->5V 2A adaptér z Alíku. I když možná to pojede skrz normální adaptér, protože i z jiných důvodů si tam chci natáhnout 230V.
Ten RAMdisk-přiznávám, je to i trošku lenost. Ale: řeší to jen CSV soubory, po minutě appendované. Fotky bych stejně ukládal někam na kartu/flashdisk. U těch CSV souborů by musel řešit, že pokud dojde k výpadku proudu, tak vlastně na FTP přepíšu jinak plný CSV soubor novým, prázdným. A v případě, že by cron po půlnoci neproběhl (kopírování hotového uzavřeného CSV souboru na kartu), musel bych řešit, aby příští cron zkopíroval i to, co zbylo z minula.
No fotkama si ji klidně odrovnáš... Jestli máš nějakou čínskou kartu tak si ji rozhodně zazálohuj, v linuxu např za použití programu dd if=/cesta/ke/karte off=/cesta/k/zaloze.img bs=4096
https://en.wikipedia.org/wiki/Dd_(Unix)
(Obráceně pak zase data na kartu nahraješ...)
Ok uznávám, flash karta je asi dobré řešení.
Co se týče adaptérů z aliexpress dx atp... Tak těm bych se vyhnul. Řekl bych že dobrá většina brečení lidí na fórech nad nestabilitou maliny je způsobena šmejdským zdrojem. Mám několik malin, od první verze jak jinak a vždy sem jí napájel kvalitním zdrojem, niky sem neměl žádnej problém.
A jak píše Jarda, vytápění bych tam dal, ale když máš malinu, tak přeci řízené