V čem naprogramovat meteostanici na Raspberry Pi2?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:V čem naprogramovat meteostanici na Raspberry Pi2?
« Odpověď #75 kdy: 24. 10. 2016, 11:32:50 »
Locale mám nastavené na cs_CZ.UTF-8. Co mám nastavit, aby to psalo zase česky? A včera mi Python vypsal i znak "degree celsius". Když jsem ho chtěl dostat do spouštěného příkazu z pythonu, tak to na mě něco zařvalo o kódování...

Mozna dpkg-reconfigure locales? https://perlgeek.de/en/article/set-up-a-clean-utf8-environment

PedroKV

« Odpověď #76 kdy: 24. 10. 2016, 12:31:14 »
nic, nepomohlo. Je to to samé jako sudo raspi-config volba 4

Jenda

« Odpověď #77 kdy: 24. 10. 2016, 12:43:41 »
Python 2 neumí defaultně UTF, na začátek se musí dát # -*- coding: utf-8 -*-.

Ad. locales - co vypíše příkaz locale?

ASM

« Odpověď #78 kdy: 24. 10. 2016, 12:48:29 »
jednoznacne v assembleri. jenom to ti tu nikto neporadi.

Hlavně že ty jsi fundovaně poradil...
on se ptal v cem. ja mu odpovedel. kde vidis problem?

Ondrej

« Odpověď #79 kdy: 24. 10. 2016, 13:12:22 »
Tak jsem to začal tvořit v pythonu 2 (.7.x), zejména i proto, že jsem sehnal skript, který zobrazuje hodnoty z BME280. Začínám si to upravovat k obrazu svému a docela se daří.

Chci se jen zeptat, Raspbian mám nastaven do češtiny, v konzoli to ale píše místo některých českých znaků kostičky. Locale mám nastavené na cs_CZ.UTF-8. Co mám nastavit, aby to psalo zase česky? A včera mi Python vypsal i znak "degree celsius". Když jsem ho chtěl dostat do spouštěného příkazu z pythonu, tak to na mě něco zařvalo o kódování, chvíli jsem si hrál s import system, asi 3 řádky zkopírovaného z nějakého vygoogleného skriptu a výsledkem bylo to, že místo °C (jako jeden znak) byla kostička. Nějaký nápad, jak z toho ven? :-) Díky moc.
Na nové projekty ti doporučuju psát v python3, proč psát něco nového ve starém jazyce? Napadá mě jediné - závislost nějaké knihovny co není pro python3, což tvůj případ nebude.

Mirek

« Odpověď #80 kdy: 24. 10. 2016, 13:45:33 »

Třeba v tom, že mu radíš IMO nesmysl. Ne že by to vůbec nešlo, ale zkus sem napsat třeba 3 argumenty proč si myslíš že je to dobrý nápad.

PedroKV

« Odpověď #81 kdy: 24. 10. 2016, 15:48:13 »
Locale:

LANG=cs_CZ.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="cs_CZ.UTF-8"
LC_NUMERIC="cs_CZ.UTF-8"
LC_TIME="cs_CZ.UTF-8"
LC_COLLATE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MONETARY="cs_CZ.UTF-8"
LC_MESSAGES="cs_CZ.UTF-8"
LC_PAPER="cs_CZ.UTF-8"
LC_NAME="cs_CZ.UTF-8"
LC_ADDRESS="cs_CZ.UTF-8"
LC_TELEPHONE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="cs_CZ.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="cs_CZ.UTF-8"
LC_ALL=

tu první řádku v mém scriptu mám. Nakonec jsem to nechal na "degree sign", což je znak stupeň + "C", což je čitelnější. Takže Python mi píše, co potřebuju, jen Raspbian na mě mluví v kostičkách.

Proč ve starém? Jsem rád, že píšu v nějakém ;-)

Aktuálně mi to stahuje obrázek z IP kamery, a zapisuje do něj data z BME280. Měl bych asi dodělat (i dodrátovat) RTC modul, zápis naměřených hodnot do CSV a posílání obrázku a dat na FTP+weather underground.
A pak taky musím zjistit, jak se dělá "try", tedy jak se to chová, když budu chtít číst třeba z kamery nebo posílat data, ale nepůjde internet-aby to někde nevyhnilo.

A poslední věc, jak to provést, aby se to pouštělo po startu a skript proběhl v každou celou minutu? Mám to udělat přes Cron, nebo do skriptu nějakou smyčku?

« Odpověď #82 kdy: 24. 10. 2016, 19:05:00 »
Citace
Takže Python mi píše, co potřebuju, jen Raspbian na mě mluví v kostičkách.

Hádám, že se pracuješ přímo na RPI. (Ne přes SSH). Pokud ano, tak musíš nastavit fonty konzole.
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg-reconfigure console-setup
Citace
A poslední věc, jak to provést, aby se to pouštělo po startu a skript proběhl v každou celou minutu? Mám to udělat přes Cron, nebo do skriptu nějakou smyčku?

Tuhle otázku snad ani nemyslíš vážně. Ale budiž.
Pokud chceš přesné spouštění na setiny vteřin. Pohlídej to scriptem. Jinak cron

ASM

« Odpověď #83 kdy: 24. 10. 2016, 19:14:20 »

Třeba v tom, že mu radíš IMO nesmysl. Ne že by to vůbec nešlo, ale zkus sem napsat třeba 3 argumenty proč si myslíš že je to dobrý nápad.
Kdyz se nato ptas, asi nebudes moc dobrej a moudrej. Zodpovez si sam. V assembleru udelam program omnoho rychlejsi

Mirek

« Odpověď #84 kdy: 24. 10. 2016, 20:33:38 »

Kdyz se nato ptas, asi nebudes moc dobrej a moudrej. Zodpovez si sam. V assembleru udelam program omnoho rychlejsi
Na to, abych poznal trola, mi rozum a moudrost bohatě stačí.

Zato ty by ses měl zamyslet nad tím, jestli je dobrý nápad doporučovat jako řešení assembler někomu, kdo položí takovýto dotaz:

Zeptám se raději tady, než ve Vývoji. Mám na domě USB kamerku+usb barometr/teploměr a připojené je to k PC. Na web to každou minutu posílá snímky a data, do snímků jsou naměřené hodnoty vkládány. Chtěl bych tuhle, vcelku triviální záležitost, nahradit Raspberry Pi+BME280+IP kamerou. Rpi si stáhne snímek z IP kamery (dá se přes http://ipadresa/obrázek.jpg), zmenší ho na požadovaný rozměr, dále si zjistí hodnotu z čidla a zapíše ji do snímku. Snímek pošle na web a uloží ho do adresáře jako rok/měsíc/den/číslo snímku.jpg, či jinak. Naměřené hodnoty dále pošle na wunderground.

Nějaké malé zkušenosti s programováním mám, kdysi dávno basic, turbo pascal, php, pak jsem si upravoval nějaké už hotové programy ve Visual Basicu, C#, Delphi, ono je to víceméně furt to samé, jen se to liší syntaxí.

Teď jsem si pořídil Rpi,bme280 a ještě senzor intenzity osvětlení (to by mohlo být zajímavé z pohledu plánované instalace solárů). Zatím se rozkoukávám, linux jsem nikdy neměl. Chtěl bych poradit, v čem ten program na meteostanici napsat. Trošku jsem si o tom přečetl, nejvíc by se mi líbil asi C/C++, protože ten se zkompiluje rovnou do spustitelného souboru, narozdíl od Pythonu či C#, kde je potřeba runtime, i když pro tyto účely to asi nevadí. Pro Python asi hovoří to, že bude možná k dispozici více modulů, které pro můj účel budu potřebovat-díky tomu se s tím nebudu tolik trápit. Programováním se živit nebudu, chci spáchat tohle a to mi ke štěstí stačí. :-)

Nechci založit flamewar, spíš bych potřeboval nakopnout správným směrem. Samozřejmě jsem nejdřív googlil-nejdřív meteostanice, jenže žádná se moc nepodobá té mé, tak i programovací jazyky a zda už někdo nepoložil tuto otázku-nenašel jsem.

Děkuji

PedroKV

« Odpověď #85 kdy: 24. 10. 2016, 20:50:41 »
Citace
Takže Python mi píše, co potřebuju, jen Raspbian na mě mluví v kostičkách.

Hádám, že se pracuješ přímo na RPI. (Ne přes SSH). Pokud ano, tak musíš nastavit fonty konzole.
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg-reconfigure console-setup
Citace

Tuhle otázku snad ani nemyslíš vážně. Ale budiž.
Pokud chceš přesné spouštění na setiny vteřin. Pohlídej to scriptem. Jinak cron

dělám i přes SSH, ale jinak jsem měl na mysli přístup přímo (přišel mi dneska fajne malý 7" monitorek 1024x600 :-)). Po malém boji to konečně píše česky a ne #esky. Díky moc.

Nepotřebuju to na setiny vteřin, stačí na vteřiny. Nejsem velký programátor, tak jsem to myslel vážně ;-) Dogooglím si, jak na to.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #86 kdy: 24. 10. 2016, 20:57:49 »
Po malém boji to konečně píše česky a ne #esky.

Jeste byva dobrym zvykem napsat, ktere reseni bylo to spravne.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 24. 10. 2016, 21:19:21 »
Toz tady mate reseni na JVM (ne sice Java, ale vykonem byva Scala spise horsi).

https://github.com/mnn/jvm_rpi_sensor_test

Kvuli doslova 1 vterine ze 13 se IMO nevyplati se ucit s jinymi nastroji, pokud umim treba s tou Javou. Navic takovy imagemagick je sice dobry na uplne triviality, ale kombinovat v tom vice filtru, formatu atp. je peklo. Mozna ze vyjde rychleji beh, ale (minimalne pro me) je slepeni neceho ve Scale mnohem rychlejsi, nez laborovat s mnoha prepinaci, jejich pozici a bugy, v imagemagicku (ano, skoro ho nepouzivam, presto jsem uz narazil na 2 bugy, ktere vysledek zcela znicily; musel jsem to resit workaroundy z fora).

PS: Je to napsane celkem prasacky, rozhodne zadne optimalizace tam nejsou. Je tam kotel knihoven, klidne by to slo prepsat urcite nasobne rychleji, ale osobne nevidim duvod. Pokud na te maline stejnak nic jineho nepojede, tak bych vubec neresil, jestli je to psane v asembleru, nebo v Jave, pameti to ma dost. Osobne me prekvapilo, ze to ziskavani obrazku je dost pomale (RPi bylo pripojeno na stejne siti jako ten desktop). Holt asi zpracovani obrazku malina dobre nesnasi.

Ondrej

« Odpověď #88 kdy: 24. 10. 2016, 22:12:18 »
Když jsme u toho řešení...
Já na tohle používám fswebcam.
Pustíš, najde si to kameru a uloží obrázek + vlepí info, defaultně čas, ale dá se tam poslat i text.

K tomu mám pythoní omáčku která mě přes webdav pošle na server zaznamenanej obrázek. Řešil jsem i čtení teploty, ale to teď nemůžu najít.

Není to sice přesně ono co chceš, ale úprava je na pár řádků.
https://gist.github.com/OndrejIT/b3cafcdbf31851f8699569a8b1d4daf9

(Doporučuji si vytvořit na malině malej ramdisk, aby sis zbytečně neodíral kartu...)

Ondrej

« Odpověď #89 kdy: 24. 10. 2016, 22:19:00 »
...
Nepotřebuju to na setiny vteřin, stačí na vteřiny. Nejsem velký programátor, tak jsem to myslel vážně ;-) Dogooglím si, jak na to.
Použij cron, to máš nejlehčí...

pi@raspberrypi:~ $ cat /etc/cron.d/krmitko
*/10 * * * * pi /home/pi/krmitko.py

(pouštěj každejch 10 minut...)