V čem naprogramovat meteostanici na Raspberry Pi2?

balki

Re:V čem naprogramovat meteostanici na Raspberry Pi2?
« Odpověď #60 kdy: 09. 10. 2016, 12:25:04 »

Ne že bych se považoval přímo za experta, ale o non-PC platformách bych za těch skoro třicet let, od mých začátků na CGS a Didaktiku Gama, měl něco vědět ;)

A v neposledom rade na ruskej hre "Nu pagadi!"

Tu jsem neměl, ale ještě bych přidal programování na TI-57 a něco málo na C=64 :P

Ja som viac expertovejsi  Pocitac Zenit (slovenska obdoba CGS, lenze hi-tech) ->  PMD-85 -> Kalkulator casio FX9600 -> Turingov Stroj -> Stroj RAM -> router "asus blabla s openwrt" mal mips procesor -> rpi 1, 3 a mal som aj tu hru "nu pagadi".

Ale tvrdim, ze java na rpi 1 az 3 je vpohode. Len treba dat oraclovu javu, nie openjdk, no ...

Bohužiaľ na oracle-jdk-bin potrebuješ minimálne RPI2, potrebuješ hardfloat extension, t.j. niečo podobné ako bol voľakedy koprocesor 80387 pre x86 platformu, ktorá na RPI1 chýba. V zadaní bolo RPI2, takže nie je problém.
Áno, TI-57 boli super, mal som bohužiaľ iba TI-57CII, to už bola taká malá plastová hračka.
Na škole sme mali IQ151, to bol podstatne robustnejší počítač, bohužiaľ ani tam Java nefungovala, pretože ešte neexistovala.

Teoria je pekna, ze co potrebujem a co nepotrebujem. Ja to mam proste na rpi nainstalovane:

$ dpkg-query -l  | grep orac
ii  oracle-java8-jdk   8u65   armhf        Java™ Platform, Standard Edition 8 Development Kit

balki

« Odpověď #61 kdy: 09. 10. 2016, 14:23:42 »
Zenit se spoustou zbytečného nefunkčního pozlátka? To není divu že propaguješ Javu. CGS byl jen řadič s registry, prostě bare metal!
Nemáš ten Zenit náhodou oskenovaný? Nejlépe i se všemi programy, stál by za zreplikování. CGS mám z VTM i z ABC včetně "firmware", ale tenhle mi chybí.

Nemam, to bohuzial nascanovane. Vtedy take panske huncutstva neboli.
Nasiel som leda tak toto: http://papirovemodelarstvi.cz/phpBB3/viewtopic.php?f=32&t=1969#p26604

Ja javu nepropagujem, len tu vyvraciam nezmysly. Tiez by som si myslel, ze java je na tom na rpi zle, kebyze si to sam nevyskusam. Prvy moj pokus na rpi1 bol "chachaaa ..., pustim na tom srote projekt z roboty, nech sa zasmejem". Na moje prekvapenie to bolo pouzitelne a responzivne.

Radovan.

« Odpověď #62 kdy: 09. 10. 2016, 17:39:47 »
Zenit se spoustou zbytečného nefunkčního pozlátka? To není divu že propaguješ Javu. CGS byl jen řadič s registry, prostě bare metal!
Nemáš ten Zenit náhodou oskenovaný? Nejlépe i se všemi programy, stál by za zreplikování. CGS mám z VTM i z ABC včetně "firmware", ale tenhle mi chybí.

Nemam, to bohuzial nascanovane. Vtedy take panske huncutstva neboli.
Nasiel som leda tak toto: http://papirovemodelarstvi.cz/phpBB3/viewtopic.php?f=32&t=1969#p26604

Ja javu nepropagujem, len tu vyvraciam nezmysly. Tiez by som si myslel, ze java je na tom na rpi zle, kebyze si to sam nevyskusam. Prvy moj pokus na rpi1 bol "chachaaa ..., pustim na tom srote projekt z roboty, nech sa zasmejem". Na moje prekvapenie to bolo pouzitelne a responzivne.
No a víš co mi dalo práce sehnat Logiku v kostce z roku 1982 v dost zachovalé podobě, abych ten CGS mohl oskenovat a pustit do světa: ;D
Já jsem našel tohle: http://www.papirovaarcheologie.cz/z-historie/elektron-zenit1/

Mirek

« Odpověď #63 kdy: 10. 10. 2016, 13:37:09 »
Ano, urcite. Jestli nejaka java pro ARM existuje, tak je nejlepsi pouzit tu. At se to co nejdele spousti a co nejvice se ucpe pamet a ojede SD karta.

To by ses divil pro co všechno Java existuje. A docela by mně zajímalo, jak souvisí "ojíždění" SD karty s Javou. Předpokládám že čtení tím nemyslíš.

Žeby swap? Ona meteostanice v assembleru na jednočipu zabere pár set bajtů, zatímco v Javě na Malině pár set mega!

Koukám další expert na non-PC platformy a Javu. Doporučuji si někdy vyzkoušet jak je to ve skutečnosti a potom psát.

Ne že bych se považoval přímo za experta, ale o non-PC platformách bych za těch skoro třicet let, od mých začátků na CGS a Didaktiku Gama, měl něco vědět ;)
No ale pokud je to takhle, tak nerozumím tomu proč tu píšeš takové věci. Tvé prohlášení o tom, že "v Javě na Malině pár set mega" je jen plácnutí do vody. Pár set mega čeho? RAM, místa na disku, ... Místo na disku v tomto rozsahu nikoho netrápí, nároky na RAM tady někdo už zmiňoval (cca 20-30 MB), což je taky v pohodě a žádný swap to nepotřebuje.

Jinak hodně štěstí s implementací řešení metostanice škálující obrázky a odesílající data na server v assembleru na "pár set bajtů"...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 10. 10. 2016, 13:51:07 »
Jinak hodně štěstí s implementací řešení metostanice škálující obrázky a odesílající data na server v assembleru na "pár set bajtů"...

Konvert z Imagemagic ma nejakych 5 kB. Par dalsich utilit podobne velikosti a par radku bashe urcite edosahnou velikosti toho, co by to dalo v Jave + runtime.

Mirek

« Odpověď #65 kdy: 10. 10. 2016, 14:58:19 »

Konvert z Imagemagic ma nejakych 5 kB. Par dalsich utilit podobne velikosti a par radku bashe urcite edosahnou velikosti toho, co by to dalo v Jave + runtime.
Naprosto souhlasím. Vždyť jsem tady taky od začátku psal, že pokud se začíná na zelené louce, je Java blbost a měla by smysl je v případě, že existuje v Javě již hotové řešení, které stačí doladit/zintegrovat. A to proto, že výkon a systémové prostředky Rpi2 jsou pro běh takovéto aplikace v Javě naprosto dostatečné.

Toť vše, prostě jednoduchý pragmatický přístup.

balki

« Odpověď #66 kdy: 10. 10. 2016, 21:46:41 »

Naprosto souhlasím. Vždyť jsem tady taky od začátku psal, že pokud se začíná na zelené louce, je Java blbost a měla by smysl je v případě, že existuje v Javě již hotové řešení, které stačí doladit/zintegrovat. A to proto, že výkon a systémové prostředky Rpi2 jsou pro běh takovéto aplikace v Javě naprosto dostatečné.

Len tak medzi nami dievcatami, bash ma strasnu syntax. Raz za cas riesim skripty na generovanie testovacich dat v bashi (v ramci dusevneho cvicenia, nikto ma nenuti), strasne nevdacne je to. Clovek sa preklepne a moze patrat, ze preco je prazdny output. Moze byt bash dostatocny, ale mno, stoji to nervy odladit.

pythonista

« Odpověď #67 kdy: 10. 10. 2016, 22:04:22 »

Len tak medzi nami dievcatami, bash ma strasnu syntax. Raz za cas riesim skripty na generovanie testovacich dat v bashi (v ramci dusevneho cvicenia, nikto ma nenuti), strasne nevdacne je to. Clovek sa preklepne a moze patrat, ze preco je prazdny output. Moze byt bash dostatocny, ale mno, stoji to nervy odladit.

V tomto případě se jedná jen o posloupnost několika příkazů. Žádné syntaktické konstrukce.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 10. 10. 2016, 22:52:55 »

Kdyz ti nevoni bash, na Linuxu je k dispozici hafo jinych shellu, napriklad se syntaxi ceckoveho stylu. Nicmene nabastlit nekolik prikazu na par radek bez nejakych slozitych a rafinovanych konstrukci by mel dokazat i uplny debil z pocitacoveho krouzku pomocne skoly, s ucebnici bashe v ruce.

balki

« Odpověď #69 kdy: 10. 10. 2016, 23:15:39 »

Kdyz ti nevoni bash, na Linuxu je k dispozici hafo jinych shellu, napriklad se syntaxi ceckoveho stylu. Nicmene nabastlit nekolik prikazu na par radek bez nejakych slozitych a rafinovanych konstrukci by mel dokazat i uplny debil z pocitacoveho krouzku pomocne skoly, s ucebnici bashe v ruce.

Tcsh nebyva default. Bash riesim prave preto, lebo je skoro vsade. Ked chce clovek trochu logiky pridat, tak uz to nie je prave orechove. Kde sa da, si vypomaham s awk.

pythonista

« Odpověď #70 kdy: 10. 10. 2016, 23:32:15 »

Tcsh nebyva default. Bash riesim prave preto, lebo je skoro vsade. Ked chce clovek trochu logiky pridat, tak uz to nie je prave orechove. Kde sa da, si vypomaham s awk.

AWK nevyřeší problémy s escapováním. Na větší scripty doporučuji python a https://amoffat.github.io/sh/.

balki

« Odpověď #71 kdy: 10. 10. 2016, 23:51:27 »

Python tiez nie je default.

AWK nevyřeší problémy s escapováním. Na větší scripty doporučuji python a https://amoffat.github.io/sh/.

Kde uz treba viac a nestaci awk, radsej volim javu :)

PedroKV

« Odpověď #72 kdy: 24. 10. 2016, 11:05:56 »
Tak jsem to začal tvořit v pythonu 2 (.7.x), zejména i proto, že jsem sehnal skript, který zobrazuje hodnoty z BME280. Začínám si to upravovat k obrazu svému a docela se daří.

Chci se jen zeptat, Raspbian mám nastaven do češtiny, v konzoli to ale píše místo některých českých znaků kostičky. Locale mám nastavené na cs_CZ.UTF-8. Co mám nastavit, aby to psalo zase česky? A včera mi Python vypsal i znak "degree celsius". Když jsem ho chtěl dostat do spouštěného příkazu z pythonu, tak to na mě něco zařvalo o kódování, chvíli jsem si hrál s import system, asi 3 řádky zkopírovaného z nějakého vygoogleného skriptu a výsledkem bylo to, že místo °C (jako jeden znak) byla kostička. Nějaký nápad, jak z toho ven? :-) Díky moc.

ASM

« Odpověď #73 kdy: 24. 10. 2016, 11:18:04 »
jednoznacne v assembleri. jenom to ti tu nikto neporadi.

Mirek

« Odpověď #74 kdy: 24. 10. 2016, 11:30:51 »
jednoznacne v assembleri. jenom to ti tu nikto neporadi.

Hlavně že ty jsi fundovaně poradil...