Myslíš, že je lepší Xeon s více jádry, více cache paměti a menší taktem a nebo i7 s vyšším taktem může být na Javu stejné? Bych nerad pořídil na takové to domácí vyvíjení Xeon za 30 a byl by stejný jako i7 za půlku 
IMO je od nějakých 4 jader lepší vyšší rychlost než počet jader. V panelu mám applet vytížení CPUs a nad 4 jádra to vyleze jen při kompilaci/spouštění (to si pak vezme všech

. Ale bohužel zatím moc nepoužíváme stream().parallel a podobné, abychom vytížili ostatní jádra. Na produkčním serveru máme 32 jader a taky se to fláká. Jen při startu aplikace to na nějakých 25 jader jede...
Už roky kupujeme značkové repasy, máme s tím výborné zkušenosti z pohledu cena/výkon/spolehlivost. Celý ten setup (Dell T5500 2x X5570 repasy z DE, 72GB DDR3-1333 ECC RAM used GB, Čína, 32" z alzy nový rozbalený, 2x fullhd s perfektními masivními nastavitelnými stojany mají teď všichni prodejci repasů za 2k, grafika 1100 Kč alza, 2x SSD nový) vyjde tak na cca 30k Kč bez DPH.
Záruky neřeším, nedávno se u nás Dellu v rámci NBD Pro po sedmi návštěvách technika a šesti vyměněných základních deskách podařilo za měsíc vrátit serverovou workstation R7610 hlásící v linuxu stovky EDAC errorů za sekundu do původního stavu, v jakém jsem tu závadu nahlásil. Server konečně bootuje (technici netušili, jak přinesené vymazané desky správně nakonfigurovat - ten relativně nestandardní stroj z nich dle jejich slov žádný nikdy neměl v ruce), vidí všechny DIMMy (jedna z přinesených desek měla vadný slot), chladiče pasují na desku (jedna z přinesených desek měla větší matice na chladiče) a jaderný modul EDACu je stejně jako na začátku zakázaný, ale se neulogoval k smrti. Nikdo z Dellu vůbec netušil, co s tím. Když jsme objevili, jak zprovoznit bootování na těch deskách a chtěl jsem po technickém servisu Dellu, aby to napsali servisákům do nějaké knowledge base pro příště, tak následný technik vůbec o ničem nevěděl a musel jsem mu to ukázat, co s tím má dělat. Takže místo záruky máme náhradní stanici ve skladu, nějaké sliby záruky mě vůbec nezajímají.