Jsem-nejsem dobrej programátor?

Inkvizitor

Re:Jsem-nejsem dobrej programátor?
« Odpověď #45 kdy: 07. 07. 2016, 18:34:35 »
Aha, takže jsem lempl. Super. Tady jsou vážně skvělí lidé plní tolerance. To je dědičný znak nebo vlastnost či atribut?  ;D

Ale houby. Opakem "lempla" (děvky pro všechno v malé firmě) je korporátní cvičená opice (umím jenom - třeba - Javu a to ještě kdovíjak) a ne guru. Jestli umíš i něco víc než to, co po Tobě chce aktuálně zaměstnavatel, není přece dáno tím, jestli používáš jeden jazyk nebo sto, ale tím, jestli jsi ochotný rozšiřovat si obzory a rozvíjet abstraktní myšlení (za konkrétní implementací vidíš koncept a dokážeš ho rozvinout).

PepaN

« Odpověď #46 kdy: 07. 07. 2016, 18:54:05 »
Ha ha, tak to je dobré, protože si rozšiřuji obzory prakticky celý život s výjimkou vojny.   ;)

Co myslíte tou "abstrakcí", to absolutně netuším, ale už jsem vysledoval, že toto slovo se tady skloňuje ve všech pádech. Ptal jsem se na to kolegy, který dělá v céčku a hlasitě se tomu zasmál, že on tu virtuální abstrakci u objektářů nikdy nepochopí a pochopit nechce.  ;D

gl

« Odpověď #47 kdy: 07. 07. 2016, 18:55:28 »
Za málo peněz málo muziky. Sice asi moc neuděláš, ale zase jsi levný. To je pak problém, když řekneš, co děláš a zároveň oznámíš, že nic jiného dělat nebudeš. Často se nechápavě dívají, protože si asi myslí, že když to platí, tak budeš dělat, co řeknou. Tak jim to přece všichni říkali :D Pak to zakončíš cenou, která je pro ně úplně mimo realitu a můžete se v klidu rozloučit.

Umět hodně věcí blbě má svoje místo, ale jen u low-cost pozic.

Nikdy jsem nechápal lidi co se chlubí tím, že něco neumí.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 07. 07. 2016, 18:58:54 »
Za málo peněz málo muziky. Sice asi moc neuděláš, ale zase jsi levný. To je pak problém, když řekneš, co děláš a zároveň oznámíš, že nic jiného dělat nebudeš. Často se nechápavě dívají, protože si asi myslí, že když to platí, tak budeš dělat, co řeknou. Tak jim to přece všichni říkali :D Pak to zakončíš cenou, která je pro ně úplně mimo realitu a můžete se v klidu rozloučit.

Omyl, výjimkou je pozice systémový inženýr, po kterém sice většinou nikdo nechce zázraky, ale musí vědět od všeho něco, aby byl schopný to skloubit. Vim, o čem mluvím a low-cost bych to nenazval :D

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 07. 07. 2016, 19:06:43 »
Ha ha, tak to je dobré, protože si rozšiřuji obzory prakticky celý život s výjimkou vojny.   ;)

Co myslíte tou "abstrakcí", to absolutně netuším, ale už jsem vysledoval, že toto slovo se tady skloňuje ve všech pádech. Ptal jsem se na to kolegy, který dělá v céčku a hlasitě se tomu zasmál, že on tu virtuální abstrakci u objektářů nikdy nepochopí a pochopit nechce.  ;D

Velmi zjednodušeně řečeno, abstrakce je úroveň, na které se řeší daný problém. Programování ve strojáku, nebo ASM má abstrakci nulovou, s rostoucí komplexností nabízených funkcí je abstrakce vyšší a vyšší... například s nižší abstrakcí řekneš systému, vykresli mě okýnko, chci tam mít tuto ikonku s vykřičníkem, k tomu takový text a u toho chci tlačítko OK, který udělá to a to a tlačítko Detail, který zase vykreslí další okýnko s nějakým logem. Pokud bude abstrakce vyšší, řekneš jen ShowErrorWindow("Zase je to rozbitý") a ono to za tebe vykreslí okýnko, dá tam správnou ikonku, vypíše tvůj text a zobrazí předem definovaná tlačítka, maximálně ti vrátí hodnotu, co kdo zmáčkl, pokud je tam tlačítek víc. Je to sice zjednodušené, ale tak nějak. Čím vyšší abstrakce, tím více se věnuješ samotné logice programu a tím méně řešíš kraviny kolem.

Jurdo

« Odpověď #50 kdy: 07. 07. 2016, 19:08:24 »
PepaN:
tomu sa necuduj na roote, tu kazdeho nazyvaju lempl. Pritom oni robia obycajnych spravcov, programuju v Jave, C++, C#. Tvaria sa, ze vedia vsetko, maju na vsetko odpoved :). Musis si zvyknut. Tym mojim predoslym komentarom som chcel len povedat, ze firmy chcu aby jeden clovek ovladal X veci, a potom ten dotycny nema moznosti venovat sa niecomu poriadne. Da sa venovat po veceroch, ale to uz je clovek unaveny z prace, hlavne ked tam riesi este picoviny.

javaman

« Odpověď #51 kdy: 07. 07. 2016, 19:15:15 »

Omyl, výjimkou je pozice systémový inženýr, po kterém sice většinou nikdo nechce zázraky, ale musí vědět od všeho něco, aby byl schopný to skloubit. Vim, o čem mluvím a low-cost bych to nenazval :D

Takže 150+ tisíc na HPP není problém? Protože ty běžné děvky většinou končí někde kolem 80 a víc jim nikdo nedá, protože nic neumí pořádně.

javaman

« Odpověď #52 kdy: 07. 07. 2016, 19:16:29 »

Nikdy jsem nechápal lidi co se chlubí tím, že něco neumí.

Pokud umí něco jiného, tak musí říct, že ho nějaká píčovina nezajímá, ale proti tomu umí něco asi stokrát složitější.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 07. 07. 2016, 19:17:23 »

Ještě bych k tomu dodal, že příliš vysoká abstrakce je velkým nešvarem "cool" programovacích jazyků, protože patlal absolutně nemá tušení, jak to funguje a použije první funkci, kterou zrovna vygooglil, nebo kterou už zná, jen proto, že to s ní funguje i když pro daný případ není vhodná a často se hned vedle válí jiná, která dělá zdánlivě to samé, ale má trochu jiný use case.

javaman

« Odpověď #54 kdy: 07. 07. 2016, 19:20:27 »
Copak já nechci něco poznat do hloubky, a proto jsem lempl? Programuju víc jak 10 hodin denně! Nikdy bych si nedovolil říkat o někom, že je lempl jenom proto, že neměl šanci nebo vhodné podmínky se dlouhodobě specializovat na jednu věc.  Nechápu takovou aroganci...

Já programuju tak tři, a proto mám hromadu času dělat to podstatné. Pokud se nechceš specializovat, je to tvoje rozhodnutí a neházej to lemplovsky na ostatní :D

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 07. 07. 2016, 19:23:53 »

Takže 150+ tisíc na HPP není problém? Protože ty běžné děvky většinou končí někde kolem 80 a víc jim nikdo nedá, protože nic neumí pořádně.

Jsem rád, že jsem na tom líp, jak běžná děvka :D Ale těch 150+ už je trochu úlet ;) Pravdou je, že běžná děvka dnes v ČR začíná někde u 20ti a končí tak u 50ti, protože jich je moc a nikdo je nechce. Možná v Práglu je to o něco víc, tam jich je asi nedostatek, ale zase je to kompenzováno jejich výskytem v jiných oborech :D Ale jsem rád, že vím, kam ti studentíci na ty čísla chodí :D Každej ňouma po škole s nulovou praxí a jedním vlastním nesmyslným pidiprojektem (čti: udělal si stránky) si klidně řekne o 50 nástup a do roka by chtěl mít 100.
« Poslední změna: 07. 07. 2016, 19:28:45 od Tuxik »

gl

« Odpověď #56 kdy: 07. 07. 2016, 19:24:16 »
Copak já nechci něco poznat do hloubky, a proto jsem lempl? Programuju víc jak 10 hodin denně! Nikdy bych si nedovolil říkat o někom, že je lempl jenom proto, že neměl šanci nebo vhodné podmínky se dlouhodobě specializovat na jednu věc.  Nechápu takovou aroganci...

Já programuju tak tři, a proto mám hromadu času dělat to podstatné. Pokud se nechceš specializovat, je to tvoje rozhodnutí a neházej to lemplovsky na ostatní :D

150k za 3 hodiny denně. Klobouk dolu. Jsi machr.

PepaN

« Odpověď #57 kdy: 07. 07. 2016, 19:26:40 »
Jurdo, ano jsem tady na rootě opravdu jen pár dnů... Vidím, že jsi poznal podobné prostředí jako znám já.
V pohodě, nejsem typ, který by si něco zabíral. A ano, učím se a tvořím po večerech, snažím se tu energii najít.
Programování  a Linux je pro mě na prvním místě zábava a můj zájem.

Když už jsme u té "abstrakce", tak právě tak drahý, superinteligentní a profesionální borec, který chce být absolutně nejlepší ze všech, jako je javaman, (miluju slovo "java", ale javaman se snaží, abych to slovo přestal mít rád) by měl mít takovou míru abstrakce, aby si představil, jak těžce se žije programátorům na periferii mimo velká města, kteří mají rodiny, povinnosti a pracují pro menšího zaměstnavatele, kterému nemohou říct NE.

javaman

« Odpověď #58 kdy: 07. 07. 2016, 19:36:32 »
Pokud má někdo rodinu, tak je úplně vyřízenej a prostě je po všem. Takže klidně se dál obhajuj, proč to nešlo, ale takhle se to právě nedělá, pokud chceš být nejlepším. Jen příklad, nic víc a nic proti nikomu.

gl

« Odpověď #59 kdy: 07. 07. 2016, 19:43:34 »
Pokud má někdo rodinu, tak je úplně vyřízenej a prostě je po všem. Takže klidně se dál obhajuj, proč to nešlo, ale takhle se to právě nedělá, pokud chceš být nejlepším. Jen příklad, nic víc a nic proti nikomu.

Nechceš si zkusit ten test na https://codility.com a ukázat nám výsledek? Jsem si jistý, že tady jen tak machruješ.