Jsem-nejsem dobrej programátor?

tvurceBS

Re:Jsem-nejsem dobrej programátor?
« Odpověď #15 kdy: 04. 07. 2016, 22:44:47 »
no chteli jste ten test, ne?

Kit

« Odpověď #16 kdy: 04. 07. 2016, 22:50:31 »
V tom případě je odpověď na původní otázku: Ten test reálně zhodnotil tvé schopnosti a jednoznačně vyhodnotil, že se na tuto práci prostě nehodíš.

Někteří již své hodnocení uvedli a tímto se k nim připojuji.

tvurceBS

« Odpověď #17 kdy: 05. 07. 2016, 00:47:37 »
To jsi potom odporujete v tvrzeni
Citace
Nikdo neumí všechno, i v testech bývají chyby.
ono da se souhlasit s jurom. Neda se  poznat vsechno

Petr M

• 105
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 05. 07. 2016, 09:45:11 »
On nějaký test znalostí (ne)standardní knihovny řekne jenom to, jestli člověk tu knihovnu viděl, nebo ne. A i když ji viděl, tak stejný počet bodů dostane, když ji pět let používá, i když má fotografickou paměť, viděl manuál a nikdy to v praxi nepoužil.

Mnohem zajímavější je z člověka dostat odpověď na tyhle otázky:
1. "Proč sis vybral jazyk, ve kterým pracuješ?"
2. "Který tři věci se ti na tom jazyku nejvíc líbí?"
3. "Který tři věci ti na tom jazyku nejvíc vadí?"
4. "Je ten jazyk vhodný na problémy, který řešíš, a proč?"
5. "Kdyby sis měl na řešení vybrat jiný jazyk, který by to byl a proč?"

Schválně si na to zkus odpovědět a mrknem se na výsledek :)

tvurceBS

« Odpověď #19 kdy: 05. 07. 2016, 09:49:59 »
to jsou dobre formulovany otazky, jenomze, je mozny je pokladat za takove, ktere vypovidaj o tvych schopnostech?

Petr M

• 105
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 05. 07. 2016, 10:10:59 »
Samozřejmě :) Napiš odpovědi a mrknem se, co je z toho poznat.

Zdenek Henek nereg

« Odpověď #21 kdy: 05. 07. 2016, 10:31:45 »
to jsou dobre formulovany otazky, jenomze, je mozny je pokladat za takove, ktere vypovidaj o tvych schopnostech?

Myslim, ze ano.

bod 5, - tady bych to zobecnil na platformu, ne jen jazyk

jeste bych pridal otazku jake zdroje na internetu sleduje, jake cetl v posledni dobe knihy a jake knihy povazuje za nejlepsi.

Na techto otazkach se mi libi, ze odpada strach ze spatnych odpovedi, protoze zadna odpoved neni spatna, jen nektera je lepsi a nektera je horsi. Neni nic horsiho, nez dostat tri otazky na ktere neumim odpovedet. U ctvrte uz je vetsina lidi rozhozena tak, ze nemusi odpovedet, nebo naseka chyby, ktere by jinak nenasekal/a. Cilem je zjistit, co clovek umi, ne co neumi.

Kit

« Odpověď #22 kdy: 05. 07. 2016, 11:27:40 »
To jsi potom odporujete v tvrzeni
Citace
Nikdo neumí všechno, i v testech bývají chyby.

Neodporuji. V tu chvíli jsem ještě neměl dostatek informací.

Petr M

• 105
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 05. 07. 2016, 11:43:14 »
Jazyk nebo technologie, to je v tomhle případě detail.

Dobrý programátor je otázka definice. A já, kdybych vybíral zaměstnance, tak si prvně položím otázku, co od něj vlastně očekávám. Asi by musel samostatně řešit problémy, k tomu potřebuje nějaký znalosti. Není až tak podstatná syntaxe jazyka, tu dá za dva týdny. Není podstatná znalost knihoven, 100k funkcí nebo 10k tříd si nikdo nepamatuje a kterou podmnožinu používá, to je z pohledu schopností řešit problémy a učit se irelevantní. Stejně by musel věnovat čas získání doménových znalostí...

Takže dobrý programátor není o tom, že získal nějaký certifikát, ale o tom, jak přistupuje k práci a jak je samostatný. To se testem ABCD nezjistí.

bedna2

« Odpověď #24 kdy: 05. 07. 2016, 19:18:39 »

gl

« Odpověď #25 kdy: 05. 07. 2016, 22:34:38 »

https://codility.com/programmers/lessons/

neváhejte

Tohle se mi líbí. Přijde mi to férovější než pohovor s nějakým HR dementem.

Pako

« Odpověď #26 kdy: 06. 07. 2016, 00:05:51 »

Dobrý programátor je otázka definice. A já, kdybych vybíral zaměstnance, tak si prvně položím otázku, co od něj vlastně očekávám. Asi by musel samostatně řešit problémy, k tomu potřebuje nějaký znalosti. Není až tak podstatná syntaxe jazyka, tu dá za dva týdny. Není podstatná znalost knihoven, 100k funkcí nebo 10k tříd si nikdo nepamatuje a kterou podmnožinu používá, to je z pohledu schopností řešit problémy a učit se irelevantní. Stejně by musel věnovat čas získání doménových znalostí...

Takže dobrý programátor není o tom, že získal nějaký certifikát, ale o tom, jak přistupuje k práci a jak je samostatný. To se testem ABCD nezjistí.

To jste hodně vedle. Kladivo nebo majzlík, dřevo nebo kov, soustruh nebo příklepová vrtačka. To se naučí za vodpoledne… nenaučí. Bude s tím zápasit, a i když bude vědět co chce, tak to nedokáže vytvořit. Řemeslo a praxe jsou taky důležitý. Hodně. Šikovnej webař vám nativní appku pravděpodobně zprasí, excelentní správce Linuxů udělá z Macu nepoužitelnej stroj.

gl

« Odpověď #27 kdy: 06. 07. 2016, 00:31:45 »

Podle čeho zjišťujete jak uchazeč přistupuje k práci?

Juro

« Odpověď #28 kdy: 06. 07. 2016, 12:40:08 »
Tiez sa nestotoznujem s tym, ze jazyk a technologia su detail. Nikto nepochybuje o tom, ze priemerne inteligenty jedinec je schopny googlit, alebo ze ak napr. niekto zvladne C#, zvladne aj Javu. Lenze potom tak tie riesenia aj vyzeraju. Programator to "nejak" vyriesi, ale kodi veci, ktore poskytuje framework, o com bud ani len netusi, alebo sa mu zda jednoduchsie si to napisat, ako to studovat. Pripadne sa mu rozsvieti v polovici implementacie, ze ved "jaaaj, mohol som to robit tymto", pripadne ho upozorni kolega.

Preco by som ulohu nemal zverit programatorovi, o ktorom viem, ze sa v jazyku a platforme dobre orientuje.

tux

« Odpověď #29 kdy: 06. 07. 2016, 13:07:54 »
+1