Jsem-nejsem dobrej programátor?

Petr M

• 105
    • Zobrazit profil
Re:Jsem-nejsem dobrej programátor?
« Odpověď #30 kdy: 06. 07. 2016, 22:09:12 »
@ Pako:

Jasný, že nebudu nutit kuchaře do šití saka, tam je ta propast dost velká. Stejně tak mezi různýma druhama programátorů. Ale snad existuje nultý kolo v podobě inzerátu nebo headhuntera a dojde někdo, kdo deklaruje aspoň ten obor v životopise, ne? A že nikdy nedělal nic z oboru se pozná hodně rychle, třeba z těch otázek, co jsem napsal. Když tu technologii nezná, tak neodpoví ani na jednu z těch otázek, maximálně řekne nějaký jazyk a odpapouškuje tři "výhody" z marketingovýho letáku od frameworku. V tom případě nazdar.

A dobrý programátor je flexibilní. Před pár lety bylo v módě Delphi, pak ustoupilo Javě a teď "frčí" C#. Když zamrzne u jedné věci, za pár let se neuživí. Dobrý programátor takovou změnu musí ustát.

Nehledě na to, že existuje několik verzí řešení problému. Jinak se dá řešit objektově, jinak procedurálně,... a jinak v jiným jazyku. Víc jazyků, víc pohledů na věc a dobrý programátor si umí vybrat ten nejlepší postup a podle toho i jazyk, nebo ne?

Další věc, v každým oboru je nejlepší ten, koho práce baví. Když ho to totiž baví, jde nad rámec toho, co musí - třeba se podívá i na jiný věci. Zkoumá, experimentuje, učí se. Dokáže u těch otázek detailně rozebrat pro a proti...

Prostě, dobrý programátor zná víc jazyků, víc řešení a umí se samostatně rozhodnout.

@gl:

To naštěstí není moje starost :)

tvurceBS

« Odpověď #31 kdy: 06. 07. 2016, 22:17:10 »
znat vice jazyku neznamena hned byt dobrej. a i kdyz vite, ze v jazyku X by to bylo lepsi, ale firma to nepovoli, tak muzete znat co chcete.

Juro

« Odpověď #32 kdy: 06. 07. 2016, 22:18:00 »
A dobrý programátor je flexibilní. Před pár lety bylo v módě Delphi, pak ustoupilo Javě a teď "frčí" C#. Když zamrzne u jedné věci, za pár let se neuživí. Dobrý programátor takovou změnu musí ustát.

To nie je znak dobreho programatora. To su zakladne schopnosti, ktore cakam od hociktoreho absolventa strednej skoly.

javaman

« Odpověď #33 kdy: 06. 07. 2016, 22:26:12 »
Dneska jsou moderní lemplové, kteří umí 5+ jazyků a všechny špatně. Nikdo nemůže umět dobře více jazyků, ale to asi nezapadá do devops+všechno ostatní škatulky :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 06. 07. 2016, 22:44:56 »
Další věc, v každým oboru je nejlepší ten, koho práce baví. Když ho to totiž baví, jde nad rámec toho, co musí - třeba se podívá i na jiný věci. Zkoumá, experimentuje, učí se. Dokáže u těch otázek detailně rozebrat pro a proti...

Hm, me by zajimalo, kolik je programatoru, ktere to vazne bavi jeste po ctyriceti letech nebo aspon po dvaceti. Programovani je prace dost na bednu a riziko vyhoreni neni zrovna male.

Jurdo

« Odpověď #35 kdy: 07. 07. 2016, 08:15:05 »
Mna najviac pobavi, ked niekto napise do poziadaviek, co by mal uchadzac ovladat:

- C#/JAVA na pokrocilej urovni
- CSS pokrocily
- jQuery pokrocily
- ASP.NET pokrocily
- HTML pokrocily
- SQL pokrocily

Cize vlastne chcu, aby ovladal vsetko - dievca pre vsetko :D. Co je absolutna blbost.

PepaN

« Odpověď #36 kdy: 07. 07. 2016, 12:59:58 »
Nikdo neumí všechno. A něco jiného je "teoretický" test a něco jiného je schopnost v praxi porozumnět požadavku, ucelit zadání, vytvořit návrh a ten návrh vytvořit v praxi do fungující aplikace.

« Odpověď #37 kdy: 07. 07. 2016, 15:54:50 »
Prostě, dobrý programátor zná víc jazyků, víc řešení a umí se samostatně rozhodnout.
Nesouhlasim. Tohle rozhodnuti nema delat programator.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

PepaN

« Odpověď #38 kdy: 07. 07. 2016, 16:06:12 »
V některých menších firmách dělá programátor všechno možné... děvku pro všechno. Když je potřeba, dělám v php, o chvíli později skripty v delphi, potom v c sharpu, chvíli v mssql, pak mysql... pořád něco jiného. Mozek přeskakuje. Ale tak to prostě je. A za malý prachy. Mám tu práci rád.  ;D

javaman

« Odpověď #39 kdy: 07. 07. 2016, 16:23:18 »
Za málo peněz málo muziky. Sice asi moc neuděláš, ale zase jsi levný. To je pak problém, když řekneš, co děláš a zároveň oznámíš, že nic jiného dělat nebudeš. Často se nechápavě dívají, protože si asi myslí, že když to platí, tak budeš dělat, co řeknou. Tak jim to přece všichni říkali :D Pak to zakončíš cenou, která je pro ně úplně mimo realitu a můžete se v klidu rozloučit.

Umět hodně věcí blbě má svoje místo, ale jen u low-cost pozic.

Jurdo

« Odpověď #40 kdy: 07. 07. 2016, 16:23:42 »
ale tak sa rodia lemplove, pretoze nerozumeju ani jednemu poriadne, nakolko nemaju cas to viac pochopit.

PepaN

« Odpověď #41 kdy: 07. 07. 2016, 17:25:32 »
Aha, takže jsem lempl. Super. Tady jsou vážně skvělí lidé plní tolerance. To je dědičný znak nebo vlastnost či atribut?  ;D

javaman

« Odpověď #42 kdy: 07. 07. 2016, 17:37:58 »
S tím se rodíš. Celkově nechceš znát věci do hloubky, chybí ti píle, která by ti pomohla na sobě dřív a celkově asi nechápeš moc souvislosti, takže ti to málo stačí ke spokojenosti. Ambice být nejlepším asi také nemáš, co?

Na tom ale není nic špatného, stejně to má 99 % lidí a možná i víc. Problém to je, pokud lemplové diktují nelemplům.

Jurdo

« Odpověď #43 kdy: 07. 07. 2016, 18:18:43 »
Ale tak problem je ten, ze firmy casto vyzaduju flexibilitu, ako to nazyvaju. Takze budete raz robit na .net aplikacij, potom nieco v C++, ale to nedokoncite, lebo pride iny projekt, ktory treba rychlo spravit, takze idete na javu alebo naspet na .net. A nie si lempl, ale ja nepovazujem za dobre byt takto flexibilny

PepaN

« Odpověď #44 kdy: 07. 07. 2016, 18:32:25 »
Přesně, to je ta POŽADOVANÁ flexibilita. Podívejte se do inzerátů, co zejména malí a střední zaměstnavatelé chtějí. Kdo to nezažil, nejspíš nepochopí. :( Copak já nechci něco poznat do hloubky, a proto jsem lempl? Programuju víc jak 10 hodin denně! Nikdy bych si nedovolil říkat o někom, že je lempl jenom proto, že neměl šanci nebo vhodné podmínky se dlouhodobě specializovat na jednu věc.  Nechápu takovou aroganci...