Proč si laici myslí, že IT je Google a Facebook?

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
Proč si laici myslí, že IT je Google a Facebook?
« kdy: 09. 05. 2016, 00:37:44 »
Nedávno od mého laického známého zazněl názor, že IT je Google a Facebook, a že kdyby IT nebylo, tak to nějak bez toho Facebooku a vyhledávání taky zvládnem.

Furt nějak nechtěl pochopit, že internet je spíše minorita v IT. Že ráno když si jde koupit koblihu, tak ta tu je díky kombajnům vymodelovaných na počítačích, dovezena a logisticky zpracována přes SAP, upečena a odřízena v pekárně jiným počítačem. Že většina IT vůbec není web mu nějak nelezlo do hlavy.

Nevíte, proč si dneska všichni myslí, že IT jsou jen nějaké webové stránky, přičemž realita je, že počítače převádí naše peníze, spojují hovory, operují pacienty, navrhují budovy a já mám pocit, že tohle 99% lajků nevidí.

tomasfuk

Re:Proč si laici myslí, že IT je Google a Facebook?
« Odpověď #1 kdy: 09. 05. 2016, 00:45:01 »
Když IT nebylo, tak ty koblihy byly stejně lepší.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 09. 05. 2016, 01:18:34 »
@kojot4: Ze by proto, ze vetsina lidi jsou hlupaci, kteri jednou vysli z nejake skoly, leckdy jen zakladni, a od te doby jedine, co ctou, je Blesk a informace o IT a dalsich vecech maji z nej a ze "sci-fi" filmu?

Za to ale nemuze IT, ale zlodeji. A koblihy staly za hovno uz za bolsevika, ktery to IT moc neumel.

Neviditelný

« Odpověď #3 kdy: 09. 05. 2016, 07:04:46 »
Neměla by otázka spíše znít „Proč si můj známý myslí, že IT je jen Google a Facebook?” Lidé všeobecně si to totiž určitě nemyslí a jaké úvahy dovedly k tomuto závěru vašeho známého fakt nemůžeme tušit.

luk

« Odpověď #4 kdy: 09. 05. 2016, 07:53:28 »
No já mám spíš zkušenost, že když jim po zapnutí prohlížeče nenaskočí seznam, tak "nejde internet" :-)
Na takovou zapeklitou otázku, "že co je to to IT" se snad ani neptám ;-)

Hmm

« Odpověď #5 kdy: 09. 05. 2016, 08:22:55 »

Za to ale nemuze IT, ale zlodeji. A koblihy staly za hovno uz za bolsevika, ktery to IT moc neumel.
Za to nemozu zlodeji, ale selektivna/pozitivna pamat. To je rovnake ako ked dochodcovia spominaju na "stare zlate casy"... Nikdy ziadne neboli, len too zle sa zo spomienok casom samo vytraca.

« Odpověď #6 kdy: 09. 05. 2016, 08:40:03 »
... já mám pocit, že tohle 99% lajků nevidí.

Neodpověděl sis sám?
 ;)

Tomáš Roll

« Odpověď #7 kdy: 09. 05. 2016, 09:35:36 »
Protože dnes většina studuje sociologii, politologii nebo nekrologii. Nevysvětlíš, nepochopí.

x

« Odpověď #8 kdy: 09. 05. 2016, 18:53:32 »
Protoze uzivatele jsou retardi http://www.openbsd.org/lyrics.html#46 a to nejen v IT a diky Facebook, Google a podobnym se to jen zhorsuje. Co shledavam mnohem horsi je to, ze v IT zacinaji rozhodovat lide, kteri tomu houby rozumeji, podle kterych pro vybudovani cloudu neni treba router, switch a dalsi veci, protoze to je prece v modernim cloudu a tam se takove veci nepouzivaji.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 09. 05. 2016, 19:21:50 »
Co shledavam mnohem horsi je to, ze v IT zacinaji rozhodovat lide, kteri tomu houby rozumeji,

Kdo to umi, ten to dela. Kdo to umi blbe, ten to uci. Kdo to neumi vubec, ten o tom rozhoduje.

Snad byste nechtel, aby si managori preplnovali sve prepracovane mozky nepodstatnymi detaily, jako treba vedomosti?

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 09. 05. 2016, 21:49:07 »
Já spíš přemýšlím, proč bych se měl zajímat o to, co si laici myslí. Ať si budou myslet cokoliv, stejně to bude z mého pohledu z 99% špatně. A na spoustě věcí se neshodnou ani lidé s odbornými znalostmi.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 09. 05. 2016, 22:22:11 »
Jeden prastary for pravi:

Jede slechticna kocarem mezi poli a vidi sedlaky, jak na pole kydaji hnuj. Necha zastavit, zavola sedlaka a pta se, co to delaji. "Kydame hnuj na pole, aby psenice dobre rostla a bylo z ceho delat chleb." "Fuj, kdybych vedela, z ceho se dela chleba, nikdy bych se ho nedotkla. Od ted budu jist jenom housky", rekla slechticna.

No a to s tim Guuglem a Fejsbuukem je z uplne stejne kategorie. S tim rozdilem, ze slechticna nemela Internet, kde lze najit prakticky kazdou informaci.

anonym069

« Odpověď #12 kdy: 09. 05. 2016, 22:53:47 »
Někteří členové rodiny o mně říkají, že jsem "ajťák", přestože jsem vývojář a skuteční "ajťáci" u nás ve firmě dělají úplně jinou práci...

A to s tím webem... vždyť ani spousta "programátorů" samouků netuší, že programování nejsou jen weby. A kolik už zde bylo dotazů, jestli má smysl se vůbec učit programovat, když daného člověka nebaví weby.

Padne-li tu na fóru otázka ohledně nějakého SQL dotazu nebo programování bez specifikování DBMS/jazyka, na 99 % se jedná o MySQL/PHP...

A tak by se dalo pokračovat.

anonym069

« Odpověď #13 kdy: 09. 05. 2016, 23:27:01 »
A ještě pár veselých historek z natáčení... když se mi táta jednou chlubil, že si koupil novou "empétrojku", tak já jako tedy "ajťák" jsem to nepochopil a divil jsem se, proč si jí odněkud nestáhl. Stejně tak na jeho stížnost, že mu nefunguje "cédéčko" (= vypalovačka), jsem se naivně ptal, zda není poškrábané.

Málem bych zapomněl na to, jak si babička s dědou v 90. letech koupili mikrovlnku (tehdy to bylo ještě něco), u které bylo v návodu doporučení po dokončení ohřívání nechat jídlo ještě přibližně minutu uvnitř (aby se vyrovnalo nerovnoměrné prohřátí). Babička samozřejmě nevěděla, která bije, takže jsme vždy povinně museli nastavovat časovač na minutu a čekat poctivě až do konce, jinak by nás to zřejmě ozářilo, kdybychom mikrovlnku otevřeli dříve. Ještě si vzpomínám na tu smrt v jejích očích, když jsem jednou nepočkal až do konce...

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 10. 05. 2016, 00:10:22 »
Co shledavam mnohem horsi je to, ze v IT zacinaji rozhodovat lide, kteri tomu houby rozumeji,

Kdo to umi, ten to dela. Kdo to umi blbe, ten to uci. Kdo to neumi vubec, ten o tom rozhoduje.

Snad byste nechtel, aby si managori preplnovali sve prepracovane mozky nepodstatnymi detaily, jako treba vedomosti?
A kam spadají lidi dělající výzkum?