Nedávno od mého laického známého zazněl názor, že IT je Google a Facebook, a že kdyby IT nebylo, tak to nějak bez toho Facebooku a vyhledávání taky zvládnem.
Furt nějak nechtěl pochopit, že internet je spíše minorita v IT. Že ráno když si jde koupit koblihu, tak ta tu je díky kombajnům vymodelovaných na počítačích, dovezena a logisticky zpracována přes SAP, upečena a odřízena v pekárně jiným počítačem. Že většina IT vůbec není web mu nějak nelezlo do hlavy.
Nevíte, proč si dneska všichni myslí, že IT jsou jen nějaké webové stránky, přičemž realita je, že počítače převádí naše peníze, spojují hovory, operují pacienty, navrhují budovy a já mám pocit, že tohle 99% lajků nevidí.
Prominte, ale jsem si docela jisty, ze toto neni "reprezentativni nazor". Doufam, ze takto neuvazuje vetsina laiku, nicmene uznavam, ze nekteri z nich se s tim, jak jste to napsal, ztotozni. Takovi ale tezko budou predstavovat vetsinu nebo dokonce snad 99%.
Dnesni svet a spolecnost lze podle me charakterizovat vsudypritomnou snahou o manipulaci a zjednodusovani vseho, vcetne zpusobu uvazovani. A prave vas prispevek mi pripada takovou snahou o zjednoduseni poznamenany. Nelze povazovat nazor, ktery byl odvozen na zaklade maleho vzorku ("Nedávno od mého laického známého ..."), za reprezentativni nebo dokonce vetsinovy, pokud opravdu neprovedete vyzkum na vyznamnem a reprezentativnim vzorku populace. Bez urazky, nepracujete nahodou jako manazer? Ne az tak zridka jsem se setkal s manazery, kteri prave takovyto zpusob zjednoduseneho uvazovani a videni sveta pouzivali. Ne ze by a priori vsechny ostatni kolem povazovali za blbce, ale proste "cim vyse manazer pluje na svem oblacku", tim vice je odtrzen od reality a nevnima skutecny stav veci a zaroven si usnadnuje praci takovym zjednodusovanim veci na nizsi urovni, protoze on sam se primarne pohybuje v jinych kruzich, nez bezny pracovnik, tvorici hodnoty. :-)
Suma sumarum, neztotoznuji se s nazorem, ze vetsina laiku si mysli, ze IT je Google a Facebook a ta mala cast laiku, kteri si toto mysli, jsou poznamenani manipulaci a zjednodusovanim, ktere jsem popsal v uvodu.