Proč jsou všichni proti systemd?

Sten

Re:Proč jsou všichni proti systemd?
« Odpověď #135 kdy: 11. 07. 2016, 11:07:11 »
Proc by mel neco kontrolovat? Tenhle soubor ke konfiguraci DNS slouzi odjakziva. Proto se to taky menuje konfiguracni soubor, zejo ...

Protože tenhle soubor stejně tak odjakživa přepisuje třeba DHCP klient.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #136 kdy: 11. 07. 2016, 12:18:05 »
Proc by mel neco kontrolovat? Tenhle soubor ke konfiguraci DNS slouzi odjakziva. Proto se to taky menuje konfiguracni soubor, zejo ...

To neni pravda. Co ja vim, tak DHCP klient prepisuje /run/resolvconf/resolv.conf. /etc/resolv.conf pak byva symlink na nej. Pokud symlink nahradim souborem, DHCP klient se mi do niceho nesere, prepisuje si svuj /run/resolvconf/resolv.conf, coz mi je putna. Pokud tedy systemd opavdu zacal prepisovat /etc/resolv.conf, tak je Poettering jeste vetsi debil, nez jsem se puvodne domnival.

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #137 kdy: 11. 07. 2016, 12:39:00 »

To neni pravda. Co ja vim, tak DHCP klient prepisuje /run/resolvconf/resolv.conf. /etc/resolv.conf pak byva symlink na nej. Pokud symlink nahradim souborem, DHCP klient se mi do niceho nesere, prepisuje si svuj /run/resolvconf/resolv.conf, coz mi je putna. Pokud tedy systemd opavdu zacal prepisovat /etc/resolv.conf, tak je Poettering jeste vetsi debil, nez jsem se puvodne domnival.

V Debianu při vyhledávání DHCP to vyhodí ohledně klientů min toto:

dibbler-client - Přenosný klient DHCPv6
pump - BOOTP a klient DHCP pro automatickou konfiguraci IP
autodns-dhcp - Automatic DNS updates for DHCP
bootp - server for the bootp protocol with DHCP support
udhcpc - Provides the busybox DHCP client implementation
dhcpcd5 - DHCPv4, IPv6RA and DHCPv6 client with IPv4LL support
guessnet - Guess which LAN a network device is connected to                                                     
isc-dhcp-client - DHCP client for automatically obtaining an IP address
whereami - Automatically reconfigure your (laptop) system for a new location
wide-dhcpv6-client - DHCPv6 client for automatic IPv6 hosts configuration

kterého DHCP klienta myslíte? ;) Dáte ruku do ohně za to, že to všechny dělají stejně jak popisujete? Každopádně DHCP klient obsah /etc/resolv.conf mění, a je celkem jedno, jestli to je soubor nebo symlink. Další běžný program co to mění je resolvconf ap.:

openresolv - management framework for resolv.conf
resolvconf - Obsluha informací o jmenných serverech
avahi-dnsconfd - Avahi DNS configuration tool

myslím, že zkontrolovat konfiguraci sítě byla proto opravdu dobrá rada. Kdo ví co mu tam co přepisuje, třeba v tom je systemd výjimečně nevinně :D

Wily

« Odpověď #138 kdy: 11. 07. 2016, 12:41:42 »
Symlink to je, to je pravda, ale kam vede záleží na tom, jakej používáte network manager. Já ho mám třeba směrovanej do /var/run/NetworkManager/resolv.conf. A na debianu oldstable, to mám jako file a nic mi to nepřepisuje  :)

Sten

« Odpověď #139 kdy: 11. 07. 2016, 13:14:26 »

Pokud máš resolvconf, tak DHCP klient většinou zapisuje do něj (ne do resolv.conf v něm, ale do souboru pro příslušné rozhraní). resolvconf pak přepisuje /etc/resolv.conf. Ten symlink se používá, aby to nedělal v /etc, které může být read-only (nebo verzované), ale pokud tam není symlink, tak to přepisuje v /etc. Mimochodem resolvconf je dost nový program, ještě před 10 lety se nepoužíval, takový novoty bys ani neměl ani znát ;) Pokud nemáš resolvconf nainstalovaný, DHCP klient zapisuje přímo do /etc/resolv.conf.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #140 kdy: 11. 07. 2016, 13:29:03 »
@Wily: Dobre, upresneme to: /etc/resolv.conf je typicky symlink, ktery odkazuje na jakysi soubor, mozna podle toho, co se stara o obdrzeni udaju z DHCP serveru, ale za normalnich okolnosti to ma byt do /run/resolvconf/resolv.conf (dle manualu) a /etc/resolv.conf je na to symlink.

Update /run/resolvconf/resolv.conf se normalne dela pomoci resolvconf, nic by nemelo zasahovat do souboru primo. Tedy DHCP klient a dalsi kvuli zmene zavolaji resolvconf. Network Manager si zrejme nastavuje symlink podle sebe sama. Mozna to dela na systemech, kde neni nainstalovan resolvconf. Mate ho nainstalovany?

V kazdem pripade by ale melo platit. ze nic nemeni primo /etc/resolv.conf, protoze je to symlink. Pokud misto nej dam soubor, nic by do toho nemelo zasahovat - alespon to je chovani, ktere jsem videl na svych strojich. Znate pripad, kdy tomu tak neni, ponechame-li stranou systemd, kde si uz clovek nemuze byt nicim jisty?

@Sten: mam nainstalovany resolvconf. V /etc/resolvconf mam natvrdo nameserver 127.0.0.1, v /run/resolvconf/resolv.conf mam z DHCP narvane nameservery od ISP, ktere se timto ignoruji, protoze /etc/resolv.conf je soubor. Do /etc/resolv.conf mi nic nezasahuje, takze to budto funguje jinak, nez si myslis nebo mas novejsi verzi, kde to nejak po Poetteringovsku dokurvili.

Peter Fodrek(unlogged)

« Odpověď #141 kdy: 12. 07. 2016, 13:28:06 »
Ahoj, zkoumal jsem rozdíly mezi systemd a initem a zdá se mi že systemd je postatně lepší, modernější a bezpečnější řešení. Proč jsou všichni správci proti systemd? Většinou totiž řeší všechno, na co si kdy stěžují. Podle mně jsou prostě líní učit se něco nového. Co vy na to?

Ja by som hladl odpoved v clanku
 Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní
autor: Michal Rybka , publikováno 11.1.2013
http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/26036-uvaha-proc-jsou-vlastne-stari-ajtaci-konzervativni

Zjavne je tu malo mladych

BoneFlute

• 1 983
    • Zobrazit profil
« Odpověď #142 kdy: 12. 07. 2016, 13:48:28 »
Ahoj, zkoumal jsem rozdíly mezi systemd a initem a zdá se mi že systemd je postatně lepší, modernější a bezpečnější řešení. Proč jsou všichni správci proti systemd? Většinou totiž řeší všechno, na co si kdy stěžují. Podle mně jsou prostě líní učit se něco nového. Co vy na to?

Ja by som hladl odpoved v clanku
 Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní
autor: Michal Rybka , publikováno 11.1.2013
http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/26036-uvaha-proc-jsou-vlastne-stari-ajtaci-konzervativni

Zjavne je tu malo mladych
Jsem spolupracoval na jednom projektu s kamošem, kterej tu svou část práce použil jako bakalářku (takže snad dost mladej). A sice mlčky trpěl, ale dost mu vadilo, že jsem mu každým commitem změnil rozhraní, a on tu svou práci musel furt dokola předělávat.

Tak asi tolik k té konzervativnosti.

e3k

« Odpověď #143 kdy: 18. 08. 2016, 23:07:25 »
systemd mam zatial iba na pracovnom laptope. funguje to fajn len si neviem vybavit commandy na ovladanie pretoze som pouzival doterajsie systemy. cital som clanky o tom ako to nefunguje buggy a tak ale osobnu skusenost s tym nemam. jediny padny argument co poznam je ze systemd scripty su necitatelne.

karlik

« Odpověď #144 kdy: 19. 08. 2016, 01:29:20 »
Dej si do fstab flešku nebo externí disk nebo samba  share, flešku nebo disk nebo samba share odpoj a proveď restart.
Nebo uprav v fstab swap, aby nešel připojit.
Po restartu sem zkus napsat výsledek. :-)

RDa

• 2 676
    • Zobrazit profil
« Odpověď #145 kdy: 19. 08. 2016, 11:28:01 »
Systemd jsem videl poprve v nasem testovacim stroji. Pridal jsem disk, partisna mountovana ve fstabu. Jelo to do te doby nez tam byl ten disk, pri bootu bez disku to ceka 90 vterin zda se neobjevi a pak to selze v startu systemu - v podstate se to blokne v nejakem bode a uz dal nic nefunguje - se neslo ani prihlasit. S klasickym systemem to jenom failnulo a jelo se dal.. a clovek mel moznost pripadny zavadny radek odstranit.