Tím jsem měl na mysli fakt, že JS je dnes všude a jeho obliba roste. Opravdu neexistuje racionální důvod, proč ho vypínat či nepoužívat.
A ještě mě napadlo: není to tak dávno, co Flash byl všude a jeho obliba rostla. Kdo neměl na webu aspoň menu ve Flashi, jako by nebyl.
Uplynulo pár let a jak se nám ta situace změnila, nemám pravdu?
Ano, pak přišel Apple a éra chytrých telefonů s malou kapacitou baterie, kterou flash celkem slušně vysával. Navíc Adobe nebyls chopen nikdy vydat bezpečnou verzi flashe.
A pointa?
Já samozřejmě chápu, co tím chcete říct, nicméně ani jedno z toho není ten důvod, proč Flash začal ztrácen na oblibě.
Mimojiné to bylo :
- nutnost mít plugin a aktualizovat ho
- nároky na výkon
- obsah ve flashi se neindexoval ve vyhledávači
- při každé změně obsahu se musel překompilovávat
atd.
Ani ne-bezpečnost, ani vysávání baterie v mobilu běžné uživatele nikdy netrápily. Kolik krásného malware se maskovalo jako "Flash for Android"...
A Apple Flash nepodporoval a nepodporuje ne pro výdrž baterie, ale pro snadnou zneužitelnost.
Pokud to s JS půjde dál tak, jak se to děje dnes, taky se asi někdo brzy naštve, protože spousta JS webů už vyžaduje tak obrovský výkon, že jinak naprosto dostačující zařízení (bez ohledu na to, zda je to tablet, telefon nebo notebook) mají s těmito stránkami výkonové problémy. Odstrašujícím příkladem je Facebook, ale není v tom rozhodně sám. O zneužitelnosti nemluvě.