Vzdálenost dvou bodů na kouli

Re:Vzdálenost dvou bodů na kouli
« Odpověď #15 kdy: 09. 08. 2015, 18:28:07 »
Jak se odvozuje vzoreček pro vzdálenost dvou bodů daných zeměpisnými souřadnicemi? Vzoreček lze snadno vygooglit, ale těžko se hledá nějaké jeho stručné odvození nebo geometrické vysvětlení.

Mám dva body, přidám střed koule, tím získám rovinu, čímž jsem to zredukoval na vzdálenost dvou bodů na kružnici a to už by mělo zvládnout i děcko se ZŠ, ni?

Až na to, že Země není koule :-)

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 09. 08. 2015, 19:43:19 »
Jak se odvozuje vzoreček pro vzdálenost dvou bodů daných zeměpisnými souřadnicemi? Vzoreček lze snadno vygooglit, ale těžko se hledá nějaké jeho stručné odvození nebo geometrické vysvětlení.

Mám dva body, přidám střed koule, tím získám rovinu, čímž jsem to zredukoval na vzdálenost dvou bodů na kružnici a to už by mělo zvládnout i děcko se ZŠ, ni?

Až na to, že Země není koule :-)

Ty jsi táááááák chytrej!

Zemský povrch nahrazujeme nějakou referenční plochou - matematická kartografie používá referenční elipsoid a referenčí kouli.
Můžeš si to klidně zkomplikovat tím, že použiješ elipsoid, jak je libo.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 09. 08. 2015, 19:44:11 »
A kromě toho se tohle vlákno jmenuje "Vzdálenost dvou bodů na kouli".

« Odpověď #18 kdy: 10. 08. 2015, 13:12:38 »
Ty jsi táááááák chytrej!

Zemský povrch nahrazujeme nějakou referenční plochou - matematická kartografie používá referenční elipsoid a referenčí kouli.
Můžeš si to klidně zkomplikovat tím, že použiješ elipsoid, jak je libo.

A kromě toho se tohle vlákno jmenuje "Vzdálenost dvou bodů na kouli".

Ať si autor tu plochu aproximuje čím chce - důležité je, aby o tom věděl. O víc mi nešlo.