Je matematika využitelná v praxi?

Makovec nereg

Re:Je matematika využitelná v praxi?
« Odpověď #15 kdy: 17. 06. 2015, 22:21:07 »
Jako absolvent MFF - jednoho z fyzikálních oborů - ti mohu říct že úvodní kurzy algebry a analýzy byly to nejdůležitější co jsem kdy absolvoval. Nedělám ani matiku, ani fyziku a prakticky si při programování z matematiky většinou nakonec vystačím s trojčlenkou. Jenomže analytický náhled a schopnost out-of-the-box přemýšlení které těch několik semestrů probudilo jsou daleko důležitější. Ono totiž 90% řešení problému je prostě jeho pochopení. Samotná matematika nestačí, ale bez toho aby jí čłověk prošel je to těžší.

Jenda

« Odpověď #16 kdy: 17. 06. 2015, 22:29:32 »
Jenomže analytický náhled a schopnost out-of-the-box přemýšlení které těch několik semestrů probudilo jsou daleko důležitější.
Já právě (úspěšně) dodělávám čtvrtý semestr a bohužel se mi nezdá že by se mi zatím přihodilo co píšeš :(.

Makovec nereg

« Odpověď #17 kdy: 17. 06. 2015, 22:43:40 »
Jenomže analytický náhled a schopnost out-of-the-box přemýšlení které těch několik semestrů probudilo jsou daleko důležitější.
Já právě (úspěšně) dodělávám čtvrtý semestr a bohužel se mi nezdá že by se mi zatím přihodilo co píšeš :(.

Já jsem na to přišel až po letech v praxi kdy mi bylo divný jaktože ostatní neviděli to samozřejmé - realitou nakonec potvrzené - co já? Ale jak říkám, matika je jenom část… základ. Něco si prostě člověk musí taky odžít… a mít nějaký humanitní zájem, jinak bude "kulhat" na jednu nohu.

Mufíř

« Odpověď #18 kdy: 17. 06. 2015, 23:39:47 »
Matematika je nejuniverzálnější programovací jazyk.

Tohle zní dobře. Dost často mi přijde, že naimplementovat matematicky popsané problémy jde tak nějak samo (byť občas je pak třeba složitost exponenciální, ale od čeho máme Minisat :)

Jde o to, že matematicky popsané řešení nemusíš implementovat jen programátorsky, ale klidně i elektronikou, nebo co já vím třeba strojírensky.

Zdenda Bakalu

« Odpověď #19 kdy: 17. 06. 2015, 23:58:02 »
No, mel jsem na mysli konkretni priklad a ne jen uvedeni nazvu odvetvi.

Pripada mi, ze si pod matematikou predstavujete obrovske tabule popsane kvantovymi vzorci z teorie strun a jak je to echt uplne moc a nejvic. Nakonec se totiz jen namerena data prozenou matici nebo neuronovou siti z java knihovny a u toho vypije kafe.

Kolemjdoucí

« Odpověď #20 kdy: 18. 06. 2015, 01:07:21 »
Mě třeba baví DSP a kryptografie a tam je matematiky spousta (a bohužel mi matematika moc nejde :().

A ani ti to nepůjde, současná kryptografie už je tak složitá že tomu nebudeš rozumět ani po pěti letech studia. Teprve v kurzu pro PhD a spol. se ti dostane potřebný matematický aparát a začneš do toho trochu vidět.

nebudes od rana do noci riesit diferencialne rovnice, ale nieco sa urcite najde,

Nenajde. Aplikace VŠ matematiky v zaměstnání v IT je dneska mimořádná událost, asi jako výhra v loterii. Aplikací myslím jako práce se vzorečkami a algoritmizaci, ne jako stažení řešení odněkud z wikipedie a pouhé nakódování ve vybraném jazyce.

analytický náhled a schopnost out-of-the-box přemýšlení

Zjevně by tedy stačilo vyučovat analytický náhled a přemýšlení. Analýza a algebra k tomu není nebytně nutná, jistě se dají najít jiné způsoby jak přijít k uvedeným dovednostem. Třeba pro výuku přemýšlení je údajně nejvhodnější klasická filozofie.

Zdenda Bakalu

« Odpověď #21 kdy: 18. 06. 2015, 01:31:47 »
Třeba pro výuku přemýšlení je údajně nejvhodnější klasická filozofie.

Uc se premyslet sam doma, to do skol nepatri.  Skola je soustavna priprava na budouci povolani delnika ve sroubarne.

Nemyslici ovce u pasu zasroubuje 500 matek za hodinu, premyslejici clovek se obcas zamysli a tak zasroubuje jen 350 matek. Krat 10 milionu a hned mas o 30% nizsi HDP a tim padem o 30% min penez na stripterky a kokain.

iwtu

« Odpověď #22 kdy: 18. 06. 2015, 02:05:22 »
Ahoj.

V beznej praci nie. Ale na beznu pracu ani nepotrebujes MFF. Vlastne, na 90% praci nepotrebujes ziadne vzdelanie a si schopny sa nich naucit vykonavat za polroka..

Jenda

« Odpověď #23 kdy: 18. 06. 2015, 03:49:32 »
No, mel jsem na mysli konkretni priklad a ne jen uvedeni nazvu odvetvi.

VERA, GPS a Rosetta byly konkrétní příklady. Ale pokud ses fakt ptal na to kde ji využiješ při psaní webových aplikací v Seznamu, tak to nemůžu sloužit. Asi nikde. Stejně jako bych ji nevyužil já kdybych se rozhodl místo programování a vývoje hardware rozvážet pizzu.

Nakonec se totiz jen namerena data prozenou matici nebo neuronovou siti z java knihovny a u toho vypije kafe.

Aha. Jo. Ty tři výše uvedené případy opravdu fungují tak, že vynásobí pár matic a vypadne výsledek. Jenže někdo musel vymyslet co v těch maticích bude za hodnoty, případně vymyslet algoritmus, který ty hodnoty vygeneruje.

Mě třeba baví DSP a kryptografie a tam je matematiky spousta (a bohužel mi matematika moc nejde :().

A ani ti to nepůjde, současná kryptografie už je tak složitá že tomu nebudeš rozumět ani po pěti letech studia. Teprve v kurzu pro PhD a spol. se ti dostane potřebný matematický aparát a začneš do toho trochu vidět.
[/quote]

Jo, vím (na druhou stranu třeba takového Krakena jsem pochopil ještě na střední a to už je docela současná věc).

Nenajde. Aplikace VŠ matematiky v zaměstnání v IT je dneska mimořádná událost, asi jako výhra v loterii.

Záleží co si představíš pod IT. Samozřejmě když děláš weby nebo adminuješ tak to nehrozí.

Ivan Nový

« Odpověď #24 kdy: 18. 06. 2015, 05:11:19 »
Jak se kdysi říkalo, programátor potřebuje tolik matematiky, kolik ji umí.

Ivan Nový

« Odpověď #25 kdy: 18. 06. 2015, 05:18:02 »
Ad Jenda a Seznam. Přece vyhledávače jsou na matematice postaveny, stejně tak, jako analýza chování zákazníků nějakého webu. Takže když někdo například ovládá statistické metody, může je využít i u programování webů. Když je ale nezná, tak je vůbec nepotřebuje, web udělá i bez nich.

technomaniak

« Odpověď #26 kdy: 18. 06. 2015, 07:07:27 »
Nebo třeba https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System. Nebo počítání nebeské mechaniky aby se ti sonda trefila na 500 milionů km vzdálený šutr https://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_mission.

Jendo, mohl bys mě poučit kde se v ČR tyto výpočty využívají? Prosil bych o uvedení daných s.r.o. nebo a.s.

Překvapuje mě, že studentské embrio 4 semestru má dostatek drzosti diskutovat na téma praktické využití vysokoškolské matematiky v praxi. Co třeba provést praktický projev sebekritiky a radši stáhnout ocas a mlčet. Osobně proti tobě nic nemám, tvé chování přičitám tvz. "facebook generation", kdy z důvodu nedostatku skutečně chytrých lidí na social networks jste si začali mylně myslet že všemu rozumíte a můžete do všeho kecat.

Kolemjdoucí

« Odpověď #27 kdy: 18. 06. 2015, 07:23:31 »
Jo, vím (na druhou stranu třeba takového Krakena jsem pochopil ještě na střední a to už je docela současná věc).

Pochopil jsi nanejvýš jak jdou řádky v algoritmu za sebou a co dělají. Skutečný matematický význam jde stále mimo tebe.

Nenajde. Aplikace VŠ matematiky v zaměstnání v IT je dneska mimořádná událost, asi jako výhra v loterii.

Záleží co si představíš pod IT. Samozřejmě když děláš weby nebo adminuješ tak to nehrozí.

Ani když si pod pojmem IT představím všechno co se nějak motá kolem programování, tak to nehrozí. Najít takovou pozici v IT je skutečně obtížné.

Kolemjdoucí

« Odpověď #28 kdy: 18. 06. 2015, 07:25:19 »
Jak se kdysi říkalo, programátor potřebuje tolik matematiky, kolik ji umí.

Říkat se to může, třeba takovou Teorii Množin nepotřebuješ celý život.

Kolemjdoucí

« Odpověď #29 kdy: 18. 06. 2015, 07:30:28 »
Takže když někdo například ovládá statistické metody, může je využít i u programování webů. Když je ale nezná, tak je vůbec nepotřebuje, web udělá i bez nich.

Google statistické metody, přepsat do mého oblíbeného jazyka a podívat se na výsledky jestli se mi líbí, když ne tak vygooglovat jinou. Opravdu si nemysli, že u webu Dřevoplech s.r.o. budeš něco vymýšlet s pokročilou statistikou.