Je matematika využitelná v praxi?

Math

Je matematika využitelná v praxi?
« kdy: 17. 06. 2015, 19:40:05 »
Zdravím, chci se zeptat absolventů, hlavně MFF - v prváku máme spoustu matiky, hlavně analýzu a algebru; ne že by mi to nějak vadilo, problém s tím nemám, naopak některé věci, třeba dif. rovnice, mě vyloženě baví (původně jsem chtěl jít na fyziku, ale nakonec zvítězila informatika), ale použiju to někdy v informatice? Myslím běžnou práci (něco à la Seznam, ne dělání kvant. modelů na burze). Programování mi zatím přijde triviální, doufám, že časem přibyde něco zajímavého.
« Poslední změna: 17. 06. 2015, 20:00:42 od Petr Krčmář »

peter

Re:Matematika apod.
« Odpověď #1 kdy: 17. 06. 2015, 19:46:11 »
Áno. Kým doštuduješ, tak sa bude riešiť problém obchodného cestujúceho na kvantovom počítači umiestnenom v GPS ktoré bude riešiť knihu jázd už pred vytvorením objednávky.

Radek Miček

Re:Matematika apod.
« Odpověď #2 kdy: 17. 06. 2015, 20:01:56 »
Myslím běžnou práci (něco à la Seznam, ne dělání kvant. modelů na burze).

Záleží, co je to běžná práce.

Například funkcionální programování. Tam se hodí znalosti z abstraktní algebry, teorie kategorií a logiky. Z analýzy mě napadá jen derivování - konkrétně derivování datových struktur (nicméně stačí derivace na komutativním okruhu).

sdafasdfas

Re:Je matematika využitelná v praxi?
« Odpověď #3 kdy: 17. 06. 2015, 20:20:25 »
sifrovani, komprimace dat ~ matematika.
napriklad fulltextove vyhledavani v internetovych (meta)datech ~ matematika.
(automobilove) navigace apod., hledani nejkratsi cesty, prohledavani grafu ~ matematika
zpracovani audio signalu, wavelety, fourier ~ matematika.
zpracovani obrazu, vyhledavani obliceju, vyhledavani objektu v obrazu ~ matematika.

jako programator lituju, ze jsem se matematice venoval mene nez bych mohl.
musim si zpetne neco nastudovat kdyz neco potrebuji, kdybych mel vetsi matematicke zaklady tak bych nemusel tolik
studovat dneska.

Zdenda Bakalu

« Odpověď #4 kdy: 17. 06. 2015, 20:43:53 »
Jako, obcas, tak jednou za rok potrebuju vzorecek, jinak me staci trojclenka.

Pokud na neco potrebujes slozite vypocty, asi na to jdes blbe. Kvantitativni modely na burze.............no bud se muzes upocitat a snazit se popsat nesmyslny sum, nebo se proste napichnes na burzovni system a budes vykradat nabidky a predbihat pri uspokojeni poptavky.

Ale to je takove male tajemstvi uspechu, to tem matematikum nerikej, zborilo by jim to iluze, ze jednou budou neco znamenat a zenska jim da.

Mufíř

« Odpověď #5 kdy: 17. 06. 2015, 20:52:19 »
Matematika je nejuniverzálnější programovací jazyk.

Jenda

« Odpověď #6 kdy: 17. 06. 2015, 21:13:29 »
Tak záleží co budeš dělat. Mě třeba baví DSP a kryptografie a tam je matematiky spousta (a bohužel mi matematika moc nejde :(). Na druhou stranu to co se učí v prváku a vůbec na Bc (dost základy a hlavně je to spíš o důkazech různých základních tvrzení) mi přijde že samo o sobě moc aplikací nemá, ale doufám, že mi to pomůže, až pak budu číst nějaký pokročilejší paper, abych se v tom neztratil (občas si ale říkám že na některé advanced věci prostě nemám).

(jsem ve druháku na MFF, obor obecná informatika)

sifrovani, komprimace dat ~ matematika.
napriklad fulltextove vyhledavani v internetovych (meta)datech ~ matematika.
(automobilove) navigace apod., hledani nejkratsi cesty, prohledavani grafu ~ matematika
zpracovani audio signalu, wavelety, fourier ~ matematika.
zpracovani obrazu, vyhledavani obliceju, vyhledavani objektu v obrazu ~ matematika.
Jasně, ale na tyhle věci je prvácká matematika na matfyzu dost nedostatečná a mimo.

Pokud na neco potrebujes slozite vypocty, asi na to jdes blbe.
Ale houbičky. Samozřejmě jsou věci které bez složitých výpočtů jaksi dělat nejdou.

Zdenda Bakalu

« Odpověď #7 kdy: 17. 06. 2015, 21:16:21 »
Ale houbičky. Samozřejmě jsou věci které bez složitých výpočtů jaksi dělat nejdou.

Napriklad?  Problemy vytvorene umele jen za ucelem pouziti matematiky neberu.

nub

« Odpověď #8 kdy: 17. 06. 2015, 21:24:11 »
Můj názor je, že víc než si řada lidí myslí.

Math

« Odpověď #9 kdy: 17. 06. 2015, 21:30:00 »
Matematika je nejuniverzálnější programovací jazyk.

Tohle zní dobře. Dost často mi přijde, že naimplementovat matematicky popsané problémy jde tak nějak samo (byť občas je pak třeba složitost exponenciální, ale od čeho máme Minisat :)

C-s

« Odpověď #10 kdy: 17. 06. 2015, 21:57:16 »

Třeba lineární algebra má toho reálného využití celkem dost :) Jeden z praktických příkladů jsou třeba 3D hry. Jinak cílem výuky matematiky nemusí být nutně přímá aplikace v praxi, ale naučit se analyticky myslet.

Radovan.

« Odpověď #11 kdy: 17. 06. 2015, 22:02:51 »
Doporučuji k přečtení: William E. Cook - Po stopách obchodního cestujícího

U seznamu věcí které touhle metodou úspěšně optimalizovali jsem se nestačil divit, k čemu všemu se to dá použít ;-)

Jenda

« Odpověď #12 kdy: 17. 06. 2015, 22:08:32 »

https://en.wikipedia.org/wiki/VERA_passive_sensor

Jenda

« Odpověď #13 kdy: 17. 06. 2015, 22:14:27 »
Nebo třeba https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System. Nebo počítání nebeské mechaniky aby se ti sonda trefila na 500 milionů km vzdálený šutr https://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_mission.

Samozřejmě je možné že jsi geniální a výpočty které jsou pro tyhle věci potřeba ti nepřijdou složité.

andy

« Odpověď #14 kdy: 17. 06. 2015, 22:20:08 »
Samozrejme, ze frontend php developer asi v praxi s tym do styku nepride. Urcite nebudes od rana do noci riesit diferencialne rovnice, ale nieco sa urcite najde, najskor asi pouzijes statistiku (vyrazne odporucam nesnazit sa ju preliezt ale dostat to do malicka). Kedysi sa simulovalo, v dnesnej dobe socialnych sieti ficia aj grafy, strojove ucenie atd. Ovela viac ju IMO potrebuju elektrotechnicki inzinieri ako informatici.

ps: co tu pisete o rosette, on pisal o niecom a la seznam a nie o posielani sondy na kometu