Vzdálená plocha fungující jako ve Windows

TVL

Re:Vzdálená plocha fungující jako ve Windows
« Odpověď #15 kdy: 09. 04. 2015, 22:24:40 »
Kdyz chces pouzivat pocitac takovym zpusobem, jakym pises, tak pouzivej system na kterem jsi se to naucil. My ale takhle nepracujeme, neuvazujeme a ani nechceme, aby to tak pracovalo. Proc? Protoze jsme pochopili vyhody siti, to ze spolu pocitace mohou komunikovat navzajem, ze existuji neinteraktivni programy, atd atd. Proste uz davno nejsme v '90, kdy pocitac je ta jedna obrazovka....

Kdo je to to "my"?  Já měl za to, že sem chodí hlavně linuxáři - a ti dost často používají nějaké VNC nebo NX server. Což dělá, přesně to, co "vy" odmítáte. Bohužel s tím rozdílem, že na tom vzdáleném počítači nevisí ta přihlašovací obrazovka.

tomas.e

« Odpověď #16 kdy: 10. 04. 2015, 12:53:31 »

« Odpověď #17 kdy: 10. 04. 2015, 16:20:42 »
Pro info: Zkusil jsem i sudo vlock -ans, což nejprve přepne do nové virtuální konzole (-n), znefunkční SysRq (-s) a pak zablokuje klávesnici včetně přepínání na jiné konzole přes Alt+Fn (-a). Jediné co vidíte je v čistě textovém režimu výzva na stisk klávesy Enter a pak výzva na zadání hesla uživatele root. Myslel jsem, že při tom půjde přes NX nadále vzdáleně pracovat v grafickém režimu, ale co jsem to jednou zkusil, tak vlock zablokoval i vzdálené ovládání přes NX.

« Odpověď #18 kdy: 10. 04. 2015, 16:28:46 »
co tohle: https://www.xpra.org/

Utilita screen je součástí mého každodenního chleba, takže při přečtění "Xpra is 'screen for X'" jsem se zaradoval a již včera když jsem na to narazil jsem to hned doporučil kolegovi Linuxákovi. Děkuji za tip, zkusím to, ale předem se trochu obávám následujících nedostatků:
  • Bude fungovat forwardování zvuku, sdílení schránky apod. jako u originálního NX serveru?
  • Kde pak uvidím lištu, resp. lišty, ze vzdáleného počítače? (třeba kvůli Start menu)
  • Nenašel jsem klienta pro Android. (což je pochopitelné, jestli to vyžaduje Windows manager)
  • Co udělá s otevřenými vzdálenými okny, když se na jednom počítači odpojím a na jiném s jiným rozlišením pak připojím?

#

« Odpověď #19 kdy: 10. 04. 2015, 16:52:23 »

• Bude fungovat forwardování zvuku, sdílení schránky apod. jako u originálního NX serveru?
    • Kde pak uvidím lištu, resp. lišty, ze vzdáleného počítače? (třeba kvůli Start menu)
    • Nenašel jsem klienta pro Android. (což je pochopitelné, jestli to vyžaduje Windows manager)
    • Co udělá s otevřenými vzdálenými okny, když se na jednom počítači odpojím a na jiném s jiným rozlišením pak připojím?
    Tak asi nejses tak nadsenej jak ja, ale behem 3 minut co sem prosel dokumentaci na xpra sajte sem nasel na to odpoved, ano, ano, ne, tezko rict ... praxe muze byt samo jina, ale taky me xpra zaujala teda :)

#

« Odpověď #20 kdy: 10. 04. 2015, 16:55:05 »
    Jinak cosi pro Android zrejme je/pece se - https://www.xpra.org/trac/wiki/Clients/Android lec tato oblast me nezajima, toz budes muset zjistit vic sam.

M.

« Odpověď #21 kdy: 10. 04. 2015, 19:49:44 »
    Pro info: Zkusil jsem i sudo vlock -ans, což nejprve přepne do nové virtuální konzole (-n), znefunkční SysRq (-s) a pak zablokuje klávesnici včetně přepínání na jiné konzole přes Alt+Fn (-a). Jediné co vidíte je v čistě textovém režimu výzva na stisk klávesy Enter a pak výzva na zadání hesla uživatele root. Myslel jsem, že při tom půjde přes NX nadále vzdáleně pracovat v grafickém režimu, ale co jsem to jednou zkusil, tak vlock zablokoval i vzdálené ovládání přes NX.

A nebude to i o tom, že to vlock -a zablokuje všechny konzole, včetně Nxka?

Hele, nainstaluj si ten NoMachine Workstation for Linux, dělá to co chceš a vyzkoušej, poběží bez klíče měsíc:
    https://www.nomachine.com/download/linux&id=13
    A pak můžeš zvážit, zda šéfa ukecáš na těch 124 USD nebo budeš hledat jinde, případně zkusíš poladit tu free NoMachine verzi pro ten headless režim ve virtuálu dle toho návodu.
    My to řešili před pár lety, testovali dlouho kde co (FreeNX, NeatX, X2Go, 2X), nejdéle X2Go, přitom i NoMachine NX3.5 server a nakonec to platíme a a je pokoj... Původně jsme licencovali ještě NX3.5 Enterprise Server, teď to je NX4 Terminal server, ale visí mi na tom hromada lidí s CADy, CFDéčky a podobnýma blbostma a tváří se spokojeně (proti těm pokusům s NX klony).

Na co chceš by byl ideál ten free NoMachine NX3.5 server, dělal co chceš s podporou dvou virtuálních obrazovek (a věci jako FreeNX to rozvíjejí pro víc lidí, kdy využívaji GPL knoihovny na NX protokol), ale je to všechno dost už za zenitem.
    Bohužel u té free NX4 verze zmnili logiku a sjendotili ji pro Linux/OS X/Windows, že zpřístupňuje fyzický desktop a žádný virtuální neumí. :-(

« Odpověď #22 kdy: 11. 04. 2015, 22:27:18 »
    Tak asi nejses tak nadsenej jak ja, ale behem 3 minut co sem prosel dokumentaci na xpra sajte sem nasel na to odpoved, ano, ano, ne, tezko rict ... praxe muze byt samo jina, ale taky me xpra zaujala teda :)

xpra je zvláštní divoký tvor. Opravdu takový screen pro X. Teď jsem to vyzkoušel. Na serveru si přes xpra spustím "neviditelný" xterm a pak si ho u sebe zobrazím přes xpra spojení a mohu v něm spouštět další aplikace. Spojení mohu rušit, obnovovat, ale aplikace stále běží a dokonce si okna pamatují svoje pozice a rozměry. Je to zvláštní.

Každopádně se mi nějak nepodařilo zjistit, jak zobrazit vzdálenou lištu. Nevím totiž jak aplikace spouštět pohodlněji než přes xterm.

Mám obavu, že mým požadavkům xpra vyhovovat nebude. Již nyní nevím jak v těch vzdálených oknech např. přepnout klávesnici z anglické na českou. Každopádně díky za tip, xpra je zajímavé a někdy se při správě nějakých serverů může hodit (např. mít trvale spuštěný vzdálený Krusader a k němu se připojovat z různých počítačů apod.).

« Odpověď #23 kdy: 11. 04. 2015, 22:58:23 »
    Hele, nainstaluj si ten NoMachine Workstation for Linux, dělá to co chceš a vyzkoušej, poběží bez klíče měsíc:
    https://www.nomachine.com/download/linux&id=13

A tato věta mě dnes spolehlivě zabavila na celý den :-) Myslím, že to je ono!

A pak můžeš zvážit, zda šéfa ukecáš na těch 124 USD nebo budeš hledat jinde, případně zkusíš poladit tu free NoMachine verzi pro ten headless režim ve virtuálu dle toho návodu.

Asi pracuji ve špatné firmě, protože už slyším šéfa, jak říká: "Tak buďte od rána do večera tady v práci, pracujte pro moji firmu a nemusíte nic řešit. Že máte i jiné klienty? Na ně kašlete, pracujte pro nás. Že pracujete někdy i o víkendu? Tak choďte sem do firmy :-) " Ale teď vážně:

Zůstává NoMachine Workstation i po expiraci funkční? Na oficiální FAQ stránce https://www.nomachine.com/faq jsem našel odpověď:
    Citace
    Yes. You will still be able to use your software but you will not be able to take advantage of the upgrades for it.  Attempting to upgrade expired NoMachine server software will interfere with the correct functioning of it.

Pokud nebudu platit, přijdu pouze o technickou podporu a možnost aktualizací, ale všechny funkce zůstanou zachovány? Budu moct aktualizaci jakoby provést reinstalací na novou verzi se smazáním /usr/NX?. Spíše než o ušetření každé koruny mi jde o nalezení řešení, které bych mohl při nejhorším používat i ve finančně nepříznivých obdobích a příp. doporučit jako řešení zdarma ostatním.

Každopádně jako řešení také momentálně vidím NoMachine Workstation nebo alespoň verzi zdarma ve virtuálce.

#

« Odpověď #24 kdy: 11. 04. 2015, 23:04:15 »
    Každopádně se mi nějak nepodařilo zjistit, jak zobrazit vzdálenou lištu. Nevím totiž jak aplikace spouštět pohodlněji než přes xterm.

cece vzdyt to je v te dokumentaci hned v prvnim faq ...

Xpra normally forwards just the windows of the application you are interested in. If you want to forward a full desktop instead (including its start menu, background, task bar, etc...) use a nested X11 server.

https://www.xpra.org/trac/wiki/Usage#Forwardingawholedesktop

M.

« Odpověď #25 kdy: 12. 04. 2015, 00:02:39 »
    Zůstává NoMachine Workstation i po expiraci funkční? Na oficiální FAQ stránce https://www.nomachine.com/faq jsem našel odpověď:
    Citace
    Yes. You will still be able to use your software but you will not be able to take advantage of the upgrades for it.  Attempting to upgrade expired NoMachine server software will interfere with the correct functioning of it.

Pozor jenom po čem zůstává funkční. Po měsíční zkušební době to přestane fungovat. Ano, pokud to odinstaluješ, smažeš /usr/NX a nainstaluješ znovu, tak máš "další zkušební měsíc".
    Když koupíš předplatné na rok, tak během toho roku můžeš aktualizovat na nové verze jak chceš, ale nová verze NX krámu vydaná po datu expirace tvého předplatného se s tvým licenčním souborem nespustí. Musíš pak zůstat u starší verze s datem vydání před expirací. Prodloužení předplatného o další rok je oficiálně za stejnou cenu, dávají na to nějakou slevu v reálu (je třeba nechat propadnout expiraci a oni se po sami ozvou s nějakou nabídkou, aspoň u těch vyšších produktů).
    Jinak dle těch popisů v shopu to vypadá, že když koupíš jen tu workstaiton licenci pro jeden počítač, tak v ceně jsou jen aktualizace na 1 rok, není tam žádná další podpora. Support je uváděn až u balíku pro 10 PC nebo u těch vyšších produktů.

Dzavy

« Odpověď #26 kdy: 12. 04. 2015, 02:51:53 »
    124 USD? Za to už se dají koupit nějaký Windows :)

Jinak jsem kvůli tomu koukal na novinky ve VMware Horizon a na letošní rok se plánuje podpora Linuxu jako guest OS (viz http://blogs.vmware.com/euc/2014/10/vmware-vdi-for-linux.html). S Windows to funguje tak, že na guest nainstaluješ agenta, můžeš ho normálně používat lokálně a nebo se připojit klientem (existuje pro všechno možný včetně čistýho HTML5), přesně jak potřebuješ. Funguje to na fyzických i virtuálních strojích.

V týhle 1-host konfiguraci (http://blogs.vmware.com/euc/2013/11/vmware-horizon-view-agent-direct-connection-vadc.html) by to snad mělo být i zadarmo, protože tam nemáš Connection Server. Ten by se použil, kdybys měl víc guestů, pak se připojíš klientem k CS a vybereš si guest/pool guestů.

OMG

« Odpověď #27 kdy: 12. 04. 2015, 07:43:24 »
    ...
    Děkuji za názor, ale asi jsem měl dodat, že v mém případě to "doma" může znamenat střídání 3 počítačů, z toho jeden u kolegy mimo práci ani není můj. Běžně mám na disku několik projektů (leč jsou v GITu) a v Chrome otevřených nejméně 40 tabů, z nichž většinu opravdu denně používám (na výslovnou žádost mohu vyjmenovat :-) ). Do toho ještě SSH spojení na několik serverů, inkrementální zálohování, různý výkon hardwaru atd., berte mě jako výjimečný případ vyžadující ne až tak výjimečnou funkcionalitu.
    takze jinak receno, firma nema na VPN aby jsi mel pristup k ssh na nekolik serveru? Inkrementalni zalohovani pocitace kdyz mate data v Gitu? Nebo mate v tom bordel a neco mate po lokalnich discich? Ruzny vykon HW? Jakoze nekde ti funguje kompilace rychlejc nez nekde jinde?
    Synchronizace bookmarku nebo tabu je snad mozna u kazdeho browseru pokud tedy nepouzivate seznam browser... Pokud nemate duvod nejakeho specifickeho HW (treba jsi tester aplikace a mate HW klice), pak porad nevidim duvod pristupovat pres mobil k nejakemu PC kde mas otevreny chrome a nejaky git... Me to prijde jako nesystemove reseni...

« Odpověď #28 kdy: 20. 04. 2015, 13:50:29 »
    Byl jsem teď pár dní pracovně zaneprázdněn, tak to teď vezmu popořadě :-)

Xpra normally forwards just the windows of the application you are interested in. If you want to forward a full desktop instead (including its start menu, background, task bar, etc...) use a nested X11 server.

https://www.xpra.org/trac/wiki/Usage#Forwardingawholedesktop

Aha, díky :-) Asi to budu muset někdy v klidu prozkoumat. Bál bych se ale forwardování zvuků, komplikací právě na mobilu a tak, takže zatím dám přednost NXServeru, ale tím nechci říct, že by bylo Xpra špatné, protože každopádně dokáže zaujmout.

« Odpověď #29 kdy: 20. 04. 2015, 14:09:26 »
    Pozor jenom po čem zůstává funkční. Po měsíční zkušební době to přestane fungovat. Ano, pokud to odinstaluješ, smažeš /usr/NX a nainstaluješ znovu, tak máš "další zkušební měsíc".
    Když koupíš předplatné na rok, tak během toho roku můžeš aktualizovat na nové verze jak chceš, ale nová verze NX krámu vydaná po datu expirace tvého předplatného se s tvým licenčním souborem nespustí. Musíš pak zůstat u starší verze s datem vydání před expirací. Prodloužení předplatného o další rok je oficiálně za stejnou cenu, dávají na to nějakou slevu v reálu (je třeba nechat propadnout expiraci a oni se po sami ozvou s nějakou nabídkou, aspoň u těch vyšších produktů).
    Jinak dle těch popisů v shopu to vypadá, že když koupíš jen tu workstaiton licenci pro jeden počítač, tak v ceně jsou jen aktualizace na 1 rok, není tam žádná další podpora. Support je uváděn až u balíku pro 10 PC nebo u těch vyšších produktů.

Díky moc za tyto informace. Na konec jsem zvolil právě NoMachine Workstation, kvůli možnosti virtuální plochy. Po technické stránce vidím naději právě v reinstalaci, mělo by stačit mít každý měsíc (např. přes anacron) spouštět "dkpg -r nomachine && rm -r /etc/NX && dpkg -i ..." Teď se ještě podívám na právní a morální stránku, které mohou způsobit, že jinak zvolím NoMachine zdarma ve VirtualBoxu a nebo začnu platit aktuálně (20.4.2015) těch 124,50 USD ročně. Jenže virtuální plochu NXServeru jsem si už stihl oblíbit hned na několika mých desktopech a placený NXServer na Linuxu stojí pro 10 subscripcí 994.50 USD ročně, což už není taková sranda.

Děkuji všem za rady.