Vzdálená plocha fungující jako ve Windows

Vzdálená plocha fungující jako ve Windows
« kdy: 09. 04. 2015, 00:25:12 »
Ahoj,

nyní potřebuji více než kdykoliv dříve pomoci s nalezením řešení pro vzdálenou plochu fungující v podstatě shodně jako ta ve Windows, tj. dle následujícího scénáře:

• Přijdu do práce, přihlásím se na svém PC s Linuxem, v mém případě Linux Mint 17 KDE.
  • Pracuji v nativním Linuxu.
  • Jdu na oběd, tj. uzamknu monitor (zobrazena jen výzva pro zadání hesla).
  • Na obědě si vzpomenu, že se chci připojit do relace na tom PC.
  • Vezmu mobil s Androidem, připojím se a vidím na něm přesně to, jako kdybych v práci odemkl monitor zadáním hesla. V práci ale kolegové vidí stále jen výzvu na zadání hesla (tj. nelze použít řešení, kde vidím na mobilu přesně to, co je vidět na monitoru, což mi dělá např. x11vnc nebo NX server). Toto připojení nesmí vytvořit novou relaci (dělá mi xrdp když zvolím jiné rozlišení), když už pod tím uživatelem jedna existuje.
  • Pracuji připojený z mobilu. Musím mít možnost zvolit si rozlišení (např. shodné s rozlišením mobilu). Ideálně jsou forwardnuté zvuky, vybrané adresáře, USB porty, propojená schránka apod., výhodou je efektivní protokol, jelikož na mobilu mohu mít 3G či pomalé WiFi připojení.
  • Vrátím se do práce. Zadám heslo. To mě odpojí na mobilu a já mohu pokračovat v práci dál.
  • Jdu domů, tj. uzamknu monitor.
  • Situace se opakuje, akorát doma se místo z mobilu připojím z PC. Ideálně podpora PC s Linuxem i s Windows (kdybych byl u některého ještě nezkonvertovaného kamaráda).

Velmi blízko tomuto scénáři je můj aktuální stav: Linux běží ve virtuálce VirtualBox. Virtuálka se automaticky spustí při bootu hostitelského Linuxu. Virtuálka je "headless", tj. nevidím monitor hostovaného Linuxu. Na Linux ve virtuálce se připojuji protokolem NX, který umí všechno to forwardování zvuku apod. a navíc pro přenos obrazu používá dokonce video kodek VP8, který mi docela vyhovuje. Umí také propojenou schránku a má client verze pro Linux, Windows i Android. Při nefunkčnosti NX, třeba protože jsem se ve virtuálce ještě nepřihlásil, mohu použít klasické RDP (umí VirtualBox). V práci pracuji připojený přes NX (resp. RDP) na localhost. Když jdu na oběd, tak se v NX klientu odpojím a uzamknu nativní monitor, ale virtuálka běží dál a já se mohu přes NX (či RDP) připojit z mobilu. Stejně tak pak večer z PC doma. Vadí mi na tom, že Linux, ve kterém pracuji, neběží nativně, ale běží ve virtuálce. Snižuje to mírně výkon CPU, hodně 3D výkon a třeba na programování grafických karet (OpenCL) mohu rovnou zapomenout.

Velmi děkuji za případné rady a každopádně děkuji za přečtení.
« Poslední změna: 09. 04. 2015, 10:06:46 od Petr Krčmář »

Re:Vzdálená plocha fungující jako ve Windows
« Odpověď #1 kdy: 09. 04. 2015, 13:07:24 »
resenim pro xrdp je zvoleni portu, ale nefunguje mi to stabilne.
proste je nutny se smirit s tim, ze rpd je jedna vec kterou proste linux neumi ani zdaleka v kvalitach microsoftu.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Kolemjdoucí

« Odpověď #2 kdy: 09. 04. 2015, 13:58:34 »
Vím že mě tady za to ukamenujou, ale neřešil by to teamviewer? Dá se připojit pod pevným heslem a neměl by narušit uzamčenou obrazovku.

OMG

« Odpověď #3 kdy: 09. 04. 2015, 14:16:42 »
kdysi davno jsem tohle taky resil, ale to mi bylo 20... pak jsem se na to vys*al. Kdyz jdu na obed, tak si vychutnam jidlo a zamestnavatel ma smulu. Kdyz jsem doma, pracuji pres VPN a sdileni obrazovky me nezajima. Sedet nekde v aute a resit neco na 5" displeji telefonu mi prijde maximalne uchylne..  Ale ano, najdou se lidi, kteri si treba vzpomenou na obede, ze maji chybu v kodu a rovnou to chteji opravit prostrednictvim remote desktopu...

M.

« Odpověď #4 kdy: 09. 04. 2015, 14:22:28 »
Pokud to NX vyhovuje, tak co z toho vynechat ten virtuál?
Pokud přímo nainstaluji celý NX na fyzický systém a nechám pouštět jako službu, tak se nxplayerem spojím na localhost (místo do virtuálu), dám vytvořit nový virutální desktop a pracuji na něm. A následně se k němu stejně připojuji z mobilu/domu/fyzického lokálního desktopu. Fyzický lokální desktop může být pak zamčen dle libosti.
Minimálně s NX4.4 to vypadá funkčně.

« Odpověď #5 kdy: 09. 04. 2015, 18:23:39 »
resenim pro xrdp je zvoleni portu, ale nefunguje mi to stabilne.

Děkuji za zajímavý tip. Zrovna spolehlivost je celkem žádoucí.

proste je nutny se smirit s tim, ze rpd je jedna vec kterou proste linux neumi ani zdaleka v kvalitach microsoftu.

To snad ne, nesmíme to vzdát :-)

« Odpověď #6 kdy: 09. 04. 2015, 18:27:30 »
Vím že mě tady za to ukamenujou, ale neřešil by to teamviewer? Dá se připojit pod pevným heslem a neměl by narušit uzamčenou obrazovku.

TeamViewer dělá totéž co x11vnc, NXserver atd. atd., tj. zobrazuje přesně to, co je na obrazovce.

Když je obrazovka zamčená, tak vidím i vzdáleně jen přihlašovací dialog a ne plochu jako u Windows. Tipuji, že to vychází z nějaké filosofie, že u Windows jsou plocha a obrazovka uzamčení jiné "virtuální plochy", kdežto v Linuxu se obrazovka uzamčení chová spíše jako spuštěná aplikace.

« Odpověď #7 kdy: 09. 04. 2015, 18:43:06 »
kdysi davno jsem tohle taky resil, ale to mi bylo 20... pak jsem se na to vys*al. Kdyz jdu na obed, tak si vychutnam jidlo a zamestnavatel ma smulu. Kdyz jsem doma, pracuji pres VPN a sdileni obrazovky me nezajima.

Děkuji za názor, ale asi jsem měl dodat, že v mém případě to "doma" může znamenat střídání 3 počítačů, z toho jeden u kolegy mimo práci ani není můj. Běžně mám na disku několik projektů (leč jsou v GITu) a v Chrome otevřených nejméně 40 tabů, z nichž většinu opravdu denně používám (na výslovnou žádost mohu vyjmenovat :-) ). Do toho ještě SSH spojení na několik serverů, inkrementální zálohování, různý výkon hardwaru atd., berte mě jako výjimečný případ vyžadující ne až tak výjimečnou funkcionalitu.

« Odpověď #8 kdy: 09. 04. 2015, 18:48:38 »
Pokud to NX vyhovuje, tak co z toho vynechat ten virtuál?

Ano, NX vyhovuje, ale trpí také vadou, že zobrazuje přesně to, co je na obrazovce.

Pokud přímo nainstaluji celý NX na fyzický systém a nechám pouštět jako službu, tak se nxplayerem spojím na localhost (místo do virtuálu), dám vytvořit nový virutální desktop a pracuji na něm. A následně se k němu stejně připojuji z mobilu/domu/fyzického lokálního desktopu. Fyzický lokální desktop může být pak zamčen dle libosti.
Minimálně s NX4.4 to vypadá funkčně.

To vypadá velmi zajímavě. Hodně by mi teď pomohlo nasměrovat správným směrem:
  • Jak nechat běžet NX jako daemon?
  • Jak vytvořit nový virtuální desktop?
  • Jak zajistit, abych se po opětovném připojení připojil do tohoto virtuálního desktopu?
  • Co bude určovat rozlišení toho virtuálního desktopu?

Fantomas

« Odpověď #9 kdy: 09. 04. 2015, 19:21:50 »
Jaky nx server pouzivas? Ja jsem kdysi pouzival freenx a ten fungoval nikoliv jako sdileny desktop, ale jako samostatny server, autentizace sla pres ssh a pak se dalo pripojit k virtualnimu desktopu, takze na locale a vzdalene to bylo zvlast, presne jak pise M. Bohuzel freenx se uz nevyviji, nx server od nomachine jsem nezkousel. Vi nekdo, jestli to ma nejake omezeni?

M.

« Odpověď #10 kdy: 09. 04. 2015, 19:26:03 »
Když je obrazovka zamčená, tak vidím i vzdáleně jen přihlašovací dialog a ne plochu jako u Windows. Tipuji, že to vychází z nějaké filosofie, že u Windows jsou plocha a obrazovka uzamčení jiné "virtuální plochy", kdežto v Linuxu se obrazovka uzamčení chová spíše jako spuštěná aplikace.

RDP to dělá tak, že umožňuje k "obrazovce" přístup jen lokální nebo vzdálený, ne oboje naráz (pokud nepočítám vzdálenou pomoc).

Pomocí NX podobného dosáhnete tím, že použitele virtuální desktop místo toho, aby NX zpřístupňovalo fyzický desktop. Také záleží na edici NX. Umí to třeba "NoMachine Workstation for Linux", ten dovolí vytvořit až 4 virutální desktopy a k nim se připojovat i lokálně (nebo i k fyzickému desktopu vzdáleně). Vedle toho "NoMachine Enterprise Desktop for Linux" virtuální desktopy nepodporuje, umí jen zpřístupnit ten fyzický desktop vzdáleně.
Pokud používáš tu verzi NX zdarma, tak ta asi také virtuální desktopy neumí. Ale monimálně by to v tom virtuálu mělo jít nastavit tak, aby se NX automatikcy spustilo a nemusel se prvně přihlašovat přes to RDP. Pokud ten virutál nakonfiguruješ tak, aby se X-server neppuštěl, tak by měl jít NX nastavit tak, aby se spustil interní X v NX a k němu můžeš vzdáleně přistupovat automaticky i bez toho ručního nakopnutí přes RDP. Viz:
https://www.nomachine.com/FR10L02842&fn=

Blíže neporadím, používáme placené Terminal verzi NX.

Požadavek, že když se k desktopu připojíš přes NX vzdáleně a lokální obrazovka zhasne, tak je slíbeno, že bude implementováno někdy časem (FR09I02610).

M.

« Odpověď #11 kdy: 09. 04. 2015, 19:30:28 »
Jaky nx server pouzivas? Ja jsem kdysi pouzival freenx a ten fungoval nikoliv jako sdileny desktop, ale jako samostatny server, autentizace sla pres ssh a pak se dalo pripojit k virtualnimu desktopu, takze na locale a vzdalene to bylo zvlast, presne jak pise M. Bohuzel freenx se uz nevyviji, nx server od nomachine jsem nezkousel. Vi nekdo, jestli to ma nejake omezeni?

FreeNX (a pár dalších klonů), je dosti odlišný produkt od aktuální řady softu NoMachine NX4 (FreeNX odpovídá NoMachine NX3.5). U NX4 záleží na edici, některé umí zpřístupnit jen fyzický desktop (to dělá asi i ta aktuální verze, co je free), jiné umí desktop i virtuální desktopy.

« Odpověď #12 kdy: 09. 04. 2015, 20:02:01 »
Jaky nx server pouzivas?

Z oficiálních stránek NoMachine verzi 4.5 zdarma: https://www.nomachine.com/download/download&id=12 (nomachine_4.5.0_1_i386.deb)

ldkgjld

« Odpověď #13 kdy: 09. 04. 2015, 21:37:57 »
Kdyz chces pouzivat pocitac takovym zpusobem, jakym pises, tak pouzivej system na kterem jsi se to naucil. My ale takhle nepracujeme, neuvazujeme a ani nechceme, aby to tak pracovalo. Proc? Protoze jsme pochopili vyhody siti, to ze spolu pocitace mohou komunikovat navzajem, ze existuji neinteraktivni programy, atd atd. Proste uz davno nejsme v '90, kdy pocitac je ta jedna obrazovka....

Kolemjdoucí

« Odpověď #14 kdy: 09. 04. 2015, 22:02:31 »
My ale takhle nepracujeme, neuvazujeme a ani nechceme, aby to tak pracovalo.

Závidíš 8)
Možnost připojit se na pracovní počítač a pokračovat v rozdělané práci ti ušetří mnoho hodin a nervů a často i výjezd.