Pro info: Zkusil jsem i sudo vlock -ans, což nejprve přepne do nové virtuální konzole (-n), znefunkční SysRq (-s) a pak zablokuje klávesnici včetně přepínání na jiné konzole přes Alt+Fn (-a). Jediné co vidíte je v čistě textovém režimu výzva na stisk klávesy Enter a pak výzva na zadání hesla uživatele root. Myslel jsem, že při tom půjde přes NX nadále vzdáleně pracovat v grafickém režimu, ale co jsem to jednou zkusil, tak vlock zablokoval i vzdálené ovládání přes NX.
A nebude to i o tom, že to vlock -a zablokuje všechny konzole, včetně Nxka?
Hele, nainstaluj si ten NoMachine Workstation for Linux, dělá to co chceš a vyzkoušej, poběží bez klíče měsíc:
https://www.nomachine.com/download/linux&id=13A pak můžeš zvážit, zda šéfa ukecáš na těch 124 USD nebo budeš hledat jinde, případně zkusíš poladit tu free NoMachine verzi pro ten headless režim ve virtuálu dle toho návodu.
My to řešili před pár lety, testovali dlouho kde co (FreeNX, NeatX, X2Go, 2X), nejdéle X2Go, přitom i NoMachine NX3.5 server a nakonec to platíme a a je pokoj... Původně jsme licencovali ještě NX3.5 Enterprise Server, teď to je NX4 Terminal server, ale visí mi na tom hromada lidí s CADy, CFDéčky a podobnýma blbostma a tváří se spokojeně (proti těm pokusům s NX klony).
Na co chceš by byl ideál ten free NoMachine NX3.5 server, dělal co chceš s podporou dvou virtuálních obrazovek (a věci jako FreeNX to rozvíjejí pro víc lidí, kdy využívaji GPL knoihovny na NX protokol), ale je to všechno dost už za zenitem.
Bohužel u té free NX4 verze zmnili logiku a sjendotili ji pro Linux/OS X/Windows, že zpřístupňuje fyzický desktop a žádný virtuální neumí. :-(