Baterie pro Raspberry Pi

Kit

Re:Baterie pro Raspberry Pi
« Odpověď #15 kdy: 07. 04. 2015, 23:53:26 »
... A jeste tam pri nabijeni ze solarniho panelu svitilo hafo ledek, aby se proud z panelu pokud mozno odcerpal na picoviny. Nekteri konstrukteri by zaslouzili napichnout na kul.

Ony ty ledky zas tolik nežerou. Nejvíc mě štve, že jsou modré, takže ze sítě se nedají nabíjet přes noc - jedině je důkladně přelepit.

rpi

« Odpověď #16 kdy: 07. 04. 2015, 23:55:28 »
Nejde to vycist z nejakych fotek?

Tahle je nejlepší, co jsem sehnal : http://newlaunches.com/wp-content/uploads/2014/11/3d-printed-laptop-2-692x425.jpg  ;D
Mám pocit, že z těch lidí vytáhli tolik peněz, že si nechali udělat něco na zakázku. Každopádně, co mě zaráží, že jakožto projekt, který by měl být pro nějaké technické nadšence, nám nedají absolutně žádné informace. A tady se přesně ukazuje ten trend moderních responzivních přiblblých rolovacích stránek a informace jsou jako kde ? Co je to sakra za prezentaci ? Hnus.

rpi

« Odpověď #17 kdy: 07. 04. 2015, 23:58:57 »
Osobne bych volil nejakej lipol 2 clanek ( modelarskou baterku potrebne kapacity ) a stepdown na 5V
www.hobbycity.com

Zvážím to, ceny jsou docela v pohodě. Nějaká osobní zkušenost ?

Osobní zkušenost mám takovou, že Li-Pol baterie nefungují pod 10°C.

To jako vážně ? OT : Když už jsme na to narazili zajímalo by mě, jak to dělaj s baterkama v Rusku, když to nevydrží ani hovno. Každopádně se mi tomu moc věřit nechce. Asi špatnej kus/y ?

Kit

« Odpověď #18 kdy: 08. 04. 2015, 00:08:25 »
Osobně mám zdokumentován projekt (http://wiki.enigma14.eu/wiki/5V_UPS_for_Raspberry_Pi), kde používám klasickou olověnou baterii (menší než autobaterie) s DC/DC měničem z 12V na 5V. Tam už je ta kapacita docela jinde, i u malé olověné baterie 7Ah je třeba říci, že se jedná o kapacitu při 12V, takže ve výsledku ta kapacita je možná větší než 20.000mAh Li-On.

Dělám teď na něčem podobném. Olověnou baterku nabíjím konstantním napětím 13.7V s omezením proudu a současně z ní beru přes DC-DC měniče taková napětí, která potřebuji. Nevýhodou je, že se z toho blbě dělá 12V. Časem chci však zdvojnásobit napětí soustavy a tím se problém vyřeší. Měniče 27V/12V a 27V/5V jsou v pohodě a s dobrou účinností.

Kit

« Odpověď #19 kdy: 08. 04. 2015, 00:11:13 »

To jako vážně ? OT : Když už jsme na to narazili zajímalo by mě, jak to dělaj s baterkama v Rusku, když to nevydrží ani hovno. Každopádně se mi tomu moc věřit nechce. Asi špatnej kus/y ?

Tak si dej na hodinku mobil do ledničky a pak si zkus zatelefonovat. Nebo stačí si ten mobil na sjezdovce dát do vnější kapsy. Nezavoláš si.

Kit

« Odpověď #20 kdy: 08. 04. 2015, 00:13:33 »
... jak to dělaj s baterkama v Rusku, ... ?

Jednoduše. Používají olověné.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 08. 04. 2015, 00:45:13 »
... A jeste tam pri nabijeni ze solarniho panelu svitilo hafo ledek, aby se proud z panelu pokud mozno odcerpal na picoviny. Nekteri konstrukteri by zaslouzili napichnout na kul.

Ony ty ledky zas tolik nežerou. Nejvíc mě štve, že jsou modré, takže ze sítě se nedají nabíjet přes noc - jedině je důkladně přelepit.

No, tak panel rekneme 5x10 cm na plnem slunci dava mozna tak 100 mA. Ted tam je ledka, ktera sviti furt a pak dalsi, ktere se rozsveci podle stupne nabiti. Pricemz sviti docela jasne, tak co treba takovych 20 mA, pri optimistickem odhadu? Tak to se ta baterka hned tak nenabije a kdyz je trochu pod mrakem, tak na to muzete zapomenout.

Jenda

« Odpověď #22 kdy: 08. 04. 2015, 02:37:15 »
Ještě existuje http://hobbyking.com/hobbyking/store/lithium_polymer_battery_configuration.asp (nemám zkušenosti, zatím vždycky vytahuju z koše vyhozené baterky do notebooků a pár článků je vždycky ještě dobrých)

Na kole jsem měl světlo na článek 18650 a svítilo i předminulou zimu v -20. Ale možná je to tím že to žere jenom tak 40 mA a větší proudy by to nedalo.

rpi

« Odpověď #23 kdy: 08. 04. 2015, 02:54:56 »
Teď jsem našel malou Li-polku 5 000 mAH za 10 doláčů. Jakou to může mít reálnou výdrž u modelu A+ s 3.5 LCD a zapnutou wi-fi ?

rpi

« Odpověď #24 kdy: 08. 04. 2015, 04:38:30 »
Tak jsem trochu ponocoval a vytvořil takový návrh, abyste veděli, na co se chystám. Uvítám jakékoliv připomínky (kromě těch, že to stojí za hovno).  :D

http://imgh.us/Pi-DA_1.svg

Kit

« Odpověď #25 kdy: 08. 04. 2015, 07:03:51 »
No, tak panel rekneme 5x10 cm na plnem slunci dava mozna tak 100 mA. Ted tam je ledka, ktera sviti furt a pak dalsi, ktere se rozsveci podle stupne nabiti. Pricemz sviti docela jasne, tak co treba takovych 20 mA, pri optimistickem odhadu? Tak to se ta baterka hned tak nenabije a kdyz je trochu pod mrakem, tak na to muzete zapomenout.

Tak si to místo odhadování změř. Takové ledky běžně berou pod 1 mA.

Má smysl nabíjet takovým minipanýlkem?

iko

• 148
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 08. 04. 2015, 07:44:33 »
Teď jsem našel malou Li-polku 5 000 mAH za 10 doláčů.

heh, 5000mAh za $10, heh
a pod nalepkou napis 1400mAh :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 08. 04. 2015, 08:03:00 »

Tak si to místo odhadování změř. Takové ledky běžně berou pod 1 mA.

Má smysl nabíjet takovým minipanýlkem?

O 1 mA bych pochyboval. I kdyby se za poslednich dvacet let ucinnost LEDek zlepsila, 1 mA by nevysvetlil ten jas. To spis tak aspon 5 mA na LED. Nezmerim to ale, nemam ten kram.

Smysl nabijeni takovym panelem musite diskutovat s vyrobcem. Ovsem predpokladam, ze jim pripadalo blbe davat na powerbanku o rozmerech cca 5x10 panel o rozmerech 40x90 cm.

JardaA

« Odpověď #28 kdy: 08. 04. 2015, 08:09:25 »

Spíše niklokadmiové, samozřejmě mokré. Do provozně náročných podmínek jsou asi nejlepší, u vojenských radiostanic se dříve jiné prakticky nepoužívaly. Dobré jsou i oceloniklové (NiFe), ty vydržely fungovat i desítky let. To jen pro informaci :-).

strepty

« Odpověď #29 kdy: 08. 04. 2015, 08:27:58 »

Spíše niklokadmiové, samozřejmě mokré. Do provozně náročných podmínek jsou asi nejlepší, u vojenských radiostanic se dříve jiné prakticky nepoužívaly. Dobré jsou i oceloniklové (NiFe), ty vydržely fungovat i desítky let. To jen pro informaci :-).
Vojaci pouzivali aj striebro zinkove len tie su nerelane drahe (800 USD za clanok 1.5V 24Ah)