Baterie pro Raspberry Pi

rpi

Baterie pro Raspberry Pi
« kdy: 07. 04. 2015, 21:48:21 »
Ahoj všem, rád bych se zeptal, jestli je tu někdo (jako, že asi je), kdo řešil nějaký portable projekt s Raspberry Pi. Zajímá mě váš názor, na to, jakou použít baterii. Chci pochopitelně co největší kapacitu a co nejtenčí (kdo by to řekl). Takže v ůvahu přichází nějaká li-pol třeba něco takového : http://novelbattery.en.made-in-china.com/product/hBKJbsxyrPWk/China-Newest-Ultra-Thin-3-7V-6500mAh-High-Capacity-Li-Polymer-Battery.html

Máte tedy někdo konkrétní zkušenost, případně nějaká konkrétní čísla, co se týče spotřeby ?
Díky za názory.
« Poslední změna: 07. 04. 2015, 22:07:41 od Petr Krčmář »

rpi

Re:Baterie pro Raspberry Pi
« Odpověď #1 kdy: 07. 04. 2015, 22:29:06 »
Ještě mě teda napadlo vykuchat nějakou powerbanku za lidovku, ale otázka je, jestli se těm udájům dá vůbec věřit. Třeba tahle by mohla stačit :
http://www.aliexpress.com/item/10000mah-Ultra-Thin-Slim-Dual-USB-PowerBank-Battery-For-Samsung-For-iPhone-4-4s-5-5s/1908027143.html

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07. 04. 2015, 22:39:26 »
Tak zkuste vygooglovat, jak to resili treba v Pi-Top.

Kit

« Odpověď #3 kdy: 07. 04. 2015, 22:45:29 »
Proč tu powerbanku kuchat? Vždyť dává přímo 5V/2A. Nic jiného přece pro RPi nepotřebuješ.

Nobody000

« Odpověď #4 kdy: 07. 04. 2015, 22:47:09 »
Osobne bych volil nejakej lipol 2 clanek ( modelarskou baterku potrebne kapacity ) a stepdown na 5V
www.hobbycity.com

rpi

« Odpověď #5 kdy: 07. 04. 2015, 22:54:05 »
Proč tu powerbanku kuchat? Vždyť dává přímo 5V/2A. Nic jiného přece pro RPi nepotřebuješ.

To je pravda, ale já to potřebuju jaksi uskladnit. Je to sice to, co potřebuju, ale jak říkám, nevěřím těm údajům. Spoustu lidí si koupilo např. 10 000 mAH banku a pak zjistili, že je to jenom 1000 mAH. Proto jsem se ptal na nějakou konkrétní zkušenost.

rpi

« Odpověď #6 kdy: 07. 04. 2015, 22:55:52 »

Nedaří se mi. V tom prototypu měli nějakou placatou li-polku, ale na oficiálních stránkách mají zas něco jiného. Specifikace jsem nenašel. Možná jsem slepej.

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07. 04. 2015, 23:01:00 »
Já to konkrétně řešil, PowerBanka se využít dá, akorát je třeba říci, že nefunguje spolehlivě jako UPS (to je při výpadku napájení PowerBanky dojde k jejímu resetu a, vypadne napájení a ne vždy naběhne znova). Další věc je, že kapacita PowerBanky je vůči internímu napětí Li-On baterie, která je 3.7V. Tzn. těch 10.000 mAh není vztaženo k 5V, navíc tam vznikají ztráty převodem DC/DC.

Jinak slovo největší baterie a nejužší, to jde dost proti sobě. Li-On/Li-Pol baterie mají nejlepší poměr velikost/kapacita, ale jsou dost mastné a jejich kapacity malé. Osobně mám zdokumentován projekt (http://wiki.enigma14.eu/wiki/5V_UPS_for_Raspberry_Pi), kde používám klasickou olověnou baterii (menší než autobaterie) s DC/DC měničem z 12V na 5V. Tam už je ta kapacita docela jinde, i u malé olověné baterie 7Ah je třeba říci, že se jedná o kapacitu při 12V, takže ve výsledku ta kapacita je možná větší než 20.000mAh Li-On.

Petr Šmíd

« Odpověď #8 kdy: 07. 04. 2015, 23:02:00 »
Já to dělal takto: koupil jsem USB nabíječku telefonu do auta - výstup je to žádané micro-USB, čím se dá Raspberry nabíjet.

No a z obyčejných tužkových baterek jsem seskládal 12V, které jsem připojil na ty dva vstupy té nabíječky. Baterky jsem držel pohromadě pomocí držáku baterií, který se dá za pár korun koupit.

Kit

« Odpověď #9 kdy: 07. 04. 2015, 23:05:52 »

To je pravda, ale já to potřebuju jaksi uskladnit. Je to sice to, co potřebuju, ale jak říkám, nevěřím těm údajům. Spoustu lidí si koupilo např. 10 000 mAH banku a pak zjistili, že je to jenom 1000 mAH. Proto jsem se ptal na nějakou konkrétní zkušenost.

Používám olověný akumulátor 12V/18Ah s DC/DC měničem na 5V, takže jsem s kapacitou někde na 40000mAh :)

rpi

« Odpověď #10 kdy: 07. 04. 2015, 23:11:00 »
Já to konkrétně řešil, PowerBanka se využít dá, akorát je třeba říci, že nefunguje spolehlivě jako UPS (to je při výpadku napájení PowerBanky dojde k jejímu resetu a, vypadne napájení a ne vždy naběhne znova). Další věc je, že kapacita PowerBanky je vůči internímu napětí Li-On baterie, která je 3.7V. Tzn. těch 10.000 mAh není vztaženo k 5V, navíc tam vznikají ztráty převodem DC/DC.

Jinak slovo největší baterie a nejužší, to jde dost proti sobě. Li-On/Li-Pol baterie mají nejlepší poměr velikost/kapacita, ale jsou dost mastné a jejich kapacity malé. Osobně mám zdokumentován projekt (http://wiki.enigma14.eu/wiki/5V_UPS_for_Raspberry_Pi), kde používám klasickou olověnou baterii (menší než autobaterie) s DC/DC měničem z 12V na 5V. Tam už je ta kapacita docela jinde, i u malé olověné baterie 7Ah je třeba říci, že se jedná o kapacitu při 12V, takže ve výsledku ta kapacita je možná větší než 20.000mAh Li-On.

Ok, díky za objasnění. Takže by se dalo říct, že u té konkrétní banky můžu počítat zhruba s 5 000 mAH, jestli jsem to správně pochopil. Každopádně jsem měl zmínit, že se bude jednat o přenosné zařízení do ruky, takže nic jiného, než malá banka, nebo baterie nepřichází v ůvahu.

rpi

« Odpověď #11 kdy: 07. 04. 2015, 23:13:01 »
Já to dělal takto: koupil jsem USB nabíječku telefonu do auta - výstup je to žádané micro-USB, čím se dá Raspberry nabíjet.

No a z obyčejných tužkových baterek jsem seskládal 12V, které jsem připojil na ty dva vstupy té nabíječky. Baterky jsem držel pohromadě pomocí držáku baterií, který se dá za pár korun koupit.

Jo, taky mě to napadlo, ale nechávám si to jako poslední možnost, vzhledem k velikosti. Jinak netrvám na micro USB.

rpi

« Odpověď #12 kdy: 07. 04. 2015, 23:32:01 »
Osobne bych volil nejakej lipol 2 clanek ( modelarskou baterku potrebne kapacity ) a stepdown na 5V
www.hobbycity.com

Zvážím to, ceny jsou docela v pohodě. Nějaká osobní zkušenost ?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 07. 04. 2015, 23:45:55 »

Prijde na to, ktery debil ji vyrobil. Take tam muze byt baterka 4,7V bez jakehokoliv menice a ve specifikacich pisi, ze to pry dava 5V. Takovou jsem mel rozebranou. A jeste tam pri nabijeni ze solarniho panelu svitilo hafo ledek, aby se proud z panelu pokud mozno odcerpal na picoviny. Nekteri konstrukteri by zaslouzili napichnout na kul.

Nedaří se mi. V tom prototypu měli nějakou placatou li-polku, ale na oficiálních stránkách mají zas něco jiného. Specifikace jsem nenašel. Možná jsem slepej.

Nejde to vycist z nejakych fotek?

Kit

« Odpověď #14 kdy: 07. 04. 2015, 23:47:16 »
www.hobbycity.com

Zvážím to, ceny jsou docela v pohodě. Nějaká osobní zkušenost ?

Osobní zkušenost mám takovou, že Li-Pol baterie nefungují pod 10°C.