Popravdě, měl jsem 5400 RPM disk (notebook za cca 19 kCZK v roce 2012) a po upgradu na 7200 RPM jsem moc rozdíl nepocítil. (Upgrade: starý začal odcházet, tak jsem v rámci záruky dostal větší a rychlejší.) Nebo někde jo, ale to bude spíš vliv současného přechodu z eCryptFS na dm-crypt, kde je rozdíl výkone někdy dost propastný.
A mnohem víc byl poznat nákup 120GB SSD a přesun systému, aplikací a drtivé většiny dat. (Většinu neurčuje objem, ale četnost využívání.)
Ano, zálohuju, to jsem se naučil už u HDD. Zažil jsem poškození dat na HDD špatným zapojením (tehdy master/slave/cable-select na IDE), v minulém notebooku mi měnili disk po problémech s baterkou (prý špatná baterka může poškodit disk), v tomto notebooku se mi na disku objevily špatné sektory. Rozebíral jsem notebook (svůj), který nešel spustit, ale na disku měl nezálohovaná data, a doufal jsem, že v servisu nebudou mít nic proti. Zažil jsem poškození dat na mobilu při vybití baterky – poškodil se celý filesystém a nešlo zachránit prakticky nic. Podílel jsem se na obnově dat (ne svých) z poškozeného disku. Ve všech těchto situacích se záloha hodí. Když jsem ji měl, byl jsem rád, když ne, bylo to poučení. A to mi notebook ani mobil nikdo ještě neukradl.
Dnešní SSD mají údajně nižší annual failure rate než HDD. Ale ani to není pro mě důvod nezálohovat. Zvlášť když na HDD mezi stavem „bez problémů funguje“ a „nedostanu z toho jednoduše žádná data“ jsou často nějaké mezistavy, ale u SSD často ne.